Main menu

header

   Numele acestei plante poate vi se pare necunoscut. Însă, dacă priviţi o astfel de floare sau doar o fotografie în care e prezentată Haworthia, vă daţi seama imediat despre ce plantă este vorba. Haworthia face parte din Familia Asphodelaceae şi a ajuns cunoscută în toată lumea, deşi este originară din Madagascar, micuţa insulă din S-E Africii. Floarea creşte până la o înălţime de cel mult 15 cm, dezvoltându-se în diametru până la 7-15 cm. Are nevoie să fie amplasată într-o zonă parţial umbrită şi să fie udată moderat.

Înrudită cu aloe vera
     Haworthia a fost considerată mult timp o aloe, însă ea e doar înrudită cu aceasta. Plantele sunt cultivate mai ales pentru dispunerea în formă de rozetă a frunzelor şi prin florile albe cu două petale. Sunt specii la care frunzele cresc pe verticală, astfel că planta ia forma unei coloane. Aceasta creşte foarte bine când primeşte multă lumină, iar apă doar atunci când trebuie. Se poate colora într-un portocaliu-roşiatic verile (când intră în perioada de stagnare), dar redevine verde o dată cu răcirea vremii. Urăşte să stea în plin soare. În cazul în care se întâmplă acest lucru, frunzele se înnegresc sau devin maro-roşiatice, fiind arse de razele solare. Compostul potrivit pentru haworthia trebuie să „respecte” câteva reguli. Pământul trebuie să fie uşor drenabil, cea mai bună combinaţie fiind 1/3 prundiş, 1/3 perlit şi 1/3 turbă. 

Udaţi-o cu măsură
     După cum spuneam, Haworthia preferă lumina puternică, dar filtrată. Pentru cultivare este ideal să plasaţi planta într-o seră, la o fereastră orientată spre sud, chiar după o perdea dacă e prea multă lumină.  Important! Nu mutaţi ghiveciul cu o haworthia ce a crescut în seră sau în casă afară, în bătaia directă a razelor de soare, nici măcar pentru câteva minute.  Udarea nu trebuie să fie excesivă, ci doar când pământul este uscat. Pentru a fi siguri că momentul udării e cel bun, testaţi pământul din ghiveci înfigând în el un creion până la adâncimea de trei centimetri. Dacă pământul este uscat udaţi din abundenţă, până curge apa în tăviţa ghiveciului. În funcţie de condiţiile de temperatură, haworthia se udă şi o dată la patru, şase săptămâni (în anotimpurile umede şi reci). Vara, când e cald şi uscat, planta se udă cam de două ori pe săptămână. 

Nu uitaţi de fertilizare!
     Haworthia nu are nevoie doar de lumină corespunzătoare sau de pământ bun, ci şi de o fertilizare pe măsură. Tratarea plantei se face în perioada activă de creştere (primăvara sau toamna) şi numai cu o substanţă fertilizatoare diluată. În cazul în care folosiţi prea mult fertilizator, frunzele vor creşte în mod haotic, fapt ce ar putea cauza moartea plantei.  Cea mai eficientă metodă de înmulţire a acestei flori este prin divizarea rădăcinii sau a plantelor noi ce apar la baza plantei-mamă.
Elena Şerban