Main menu

header

15-06-1de Cătălina Tăgârţă

Dacă locuiţi la curte, e bine să ştiţi că acum este momentul propice pentru a curăţa pomii, pentru a tăia viţa-de-vie şi a îngriji trandafirii. Aşadar, dacă vreţi să aveţi o grădină superbă anul acesta nu trebuie decât să urmaţi cu stricteţe sfaturile horticultorului Călin Ţiplea.

Pomii se pot planta până la jumătatea lunii aprilie
Dacă nu aţi apucat să plantaţi pomii fructiferi astă-toamnă, imediat după căderea frunzelor, puteţi face această operaţiune şi primăvara timpuriu, până cel târziu la jumătatea lunii aprilie. „Dacă vă hotărâţi să plantaţi pomi acum e necesar să înfăşuraţi rădăcinile cu folie din plastic de la magazin până acasă, pentru a evita deshidratarea. Dacă însă i-aţi achiziţionat neambalaţi, atunci vor avea nevoie de scurtarea rădăcinilor, după care acestea se trec printr-un amestec făcut din gunoi de grajd şi apă. Pomii nu se plantează la o distanţă mai mică de trei metri, iar când terminaţi operaţiunea e bine să treceţi la tăierea ramurilor, pentru a le forma coroana încă de pe acum”, ne-a spus horticultorul Călin Ţiplea. Dacă e necesar se vor tăia de la jumătate până la două treimi din ramuri. „În primii ani de viaţă, pomii trebuie udaţi din abundenţă, iar pentru a evita dezvoltarea buruienilor în jurul tulpinei este indicată mulcirea solului, adică acoperirea lui cu scoarţă de copaci sau cu rumeguş”, a mai declarat specialistul.

„Văruirea se face cu polisulfură de calciu”
Curăţaţi cu atenţie crengile uscate ale pomilor plantaţi în anii trecuţi. „Aveţi grijă, deoarece mugurii de rod se află pe ramuri tinere şi scurte, aşadar, acelea trebuie păstrate. În schimb, e necesar să renunţaţi la ramurile care se încrucişează”, ne-a mai învăţat horticultorul, care vă sfătuieşte să nu folosiţi tratamentele pe bază de substanţe chimice pentru producţia de consum propriu a fructelor. „În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată, iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, ne-a mai sfătuit Călin Ţiplea.

Piersicul nu suportă stropiri cu zeamă bordeleză în timpul vegetaţiei
După ce dau frunzele, stropirile cu substanţe speciale sunt esenţiale pentru a obţine o mai bună recoltă. „Spre exemplu, mărul necesită un tratament în două etape, prima dată în timpul înmuguririi şi apoi după ce o treime din flori şi-au scuturat petalele. Pentru acest tratament puteţi folosi fie Benlate 50WP 0,05%-0,07%, fie Punch 40EC 0,005%-0,0075%, Rasumin 0,15% sau Systane 0,1%-0,125%, acestea reprezentând concentraţia în apă împotriva făinării şi rapănului. Înainte de deschiderea primei flori, părul trebuie stropit cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb în concentraţie de 0,2%, tratament pentru rapăn şi defoliatoare, iar la cireş, vişin, piersic şi cais veţi folosi acelaşi tratament, însă, spre deosebire de păr, îl veţi aplica la scuturarea florilor de petale”, ne-a mai sfătuit horticultorul. În ceea ce priveşte prunul, la înălţarea inflorescenţelor stropiţi cu Turdacupral 50 PV 0,5% sau cu zeamă bordeleză 1% concentraţie, iar după căderea florilor stropiţi-i cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% concentraţie. Mare atenţie! Piersicul nu suportă stropiri cu zeamă bordeleză în timpul vegetaţiei!

„E ideal ca trandafirii să fie plantaţi la soare”
Plantarea trandafirilor se poate face atât toamna, cât şi primăvara, tot până la jumătatea lunii aprilie. „Rădăcinile trebuie să fie bine dezvoltate, undeva la 15-20 de centimetri, pentru ca planta să se dezvolte eficient, iar groapa va trebui săpată îndeajuns de adânc. Udaţi groapa înainte de plantarea butaşului, iar pământul cu care veţi acoperi rădăcina este de preferat să fie în amestec cu mraniţă, rezultată din deşeuri de grajd fermentat. Tasaţi pământul o treime la rădăcină, pentru a întări puţin locul şi a face planta mai stabilă, iar restul de două treimi lăsaţi-l afânat, pentru un drenaj mai bun al apei spre rădăcină. Ideal e ca trandafirii să fie plantaţi la soare”, ne-a explicat specialistul.

Curăţaţi planta de lăstarii uscaţi
Dacă florile sunt plantate de anul trecut, după trecerea iernii va trebui să îndepărtaţi muşuroiul de pământ din jurul tulpinei, făcut de toamna pentru protecţia împotriva gerului, după care trebuie să curăţaţi planta de lăstarii uscaţi. „Dislocaţi puţin pământ din jurul plantei şi adăugaţi îngrăşământ natural în cazul în care solul din grădină este sărac. În plus, tăierea este o operaţie necesară pentru vitalitatea plantei, aşadar, lăsaţi pe lăstarii tineri trei-patru muguri, iar pe cei maturi, de peste doi ani, chiar şase muguri. Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că tăierea se va face oblic, la maximum un centimetru de ultimul mugur, iar udarea se face abundent, şi pe frunze, o dată la trei-patru zile, iar când e foarte cald, şi o dată la două zile, de preferat dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui”, a dăugat specialistul. Bolile şi dăunătorii specifici sunt puricii, păianjenii, făinarea şi ciupercile. „Contra ciupercilor puteţi folosi tratamente chimice cu fungicide, pe bază de cupru sau sulf, dintre care cel mai uzual este zeama bordeleză, iar în cazul păduchilor, cea mai utilizată substanţă este Pirimor 25 WP, dar sunt bune şi următoarele: Decis, Sinoratox sau Zolone, pe care le găsiţi la orice florărie sau farmacie de fitosanitare. Păianjenii îi puteţi înlătura cu Mitac, iar făinarea se combate cu fungicid general”, a mai spus horticultorul.

Copcitul, important în primii ani ai viţei-de-vie

Indiferent de soiul de viţă-de-vie dorit sau pe care îl aveţi deja, lucrarea solului este foarte importantă. „După plantare se recomandă o mărunţire a pământului la adâncimea de 15-20 de centimetri, cu sapa sau prin arătură. Copcitul este foarte important în primii ani de viaţă ai viţei-de-vie. Acesta se efectuează astfel: se face o groapă mică, o copcă în jurul viţei, astfel încât punctul de altoire să fie bine scos în evidenţă, iar cu un obiect bine ascuţit se îndepărtează de la punctul de inserţie toate rădăcinile de suprafaţă, date din altoi şi din nodurile superioare ale portaltoiului. Necurăţarea acestor rădăcini duce la distrugerea viţei. Până la vârsta de 5 ani se recomandă câte două copciri pe an, respectiv primăvara şi către sfârşitul verii, făcând excepţie anul întâi şi doi de la plantare, când copcitul se va face în lunile iulie şi august”, ne-a mai declarat specialistul în grădinărit. Îngrijirea viţei-de-vie presupune şi îndepărtarea lăstarilor nedezvoltaţi, operaţiune cunoscută în popor sub numele de tăierea viţei-de-vie, iar când aceasta atinge înălţimea de 40 de centimetri trebuie legată fie de araci din lemn, fie de spalieri. „Pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, dar şi pentru prevenirea manei, când frunza atinge 5 centimetri în diametru, trebuie stropită cu zeamă bordeleză în concentraţie de 0,3-0,5 grame, piatră vânătă sau sulfat de cupru 150-250 g, var nestins şi circa 200 g aracet, ca adeziv, la 100 litri de apă. Stropirile se fac în anii ploioşi la trei-patru zile şi în cei secetoşi, săptămânal. Pentru a preveni apariţia făinării se prăfuiesc viţele cu pulbere de sulf sau se stropesc cu sulf muiabil, 0,4%, dizolvat în apă. Când atacul de mană coincide cu cel de făinare este mai economic să se amestece sulful muiabil cu zeama bordeleză. Pentru dăunătorii care distrug lăstarii tineri şi rod scoarţa viţelor trebuie să desfaceţi muşuroaiele de pământ de la rădăcina acestora şi să presăraţi insecticide, după care le aşezaţi la loc”, a mai spus specialistul.

Pont! Udarea pomilor fructiferi se face pe toată circumferinţa coroanei, nu doar la baza tulpinei.