Main menu

header

  Delicata camelie este cunoscută mai ales sub numele de trandafir japonez. Camellia japonica este un arbust din familia ceaiului (Theaceae) şi a fost remarcat pentru prima oară la poalele pădurilor montane din China şi din Japonia. Această specie are peste 2.000 de varietăţi, fiind răspândită în toată lumea. Numele îi vine de la „descoperitorul” său, iezuitul austriac Kamel (secolul al XVIII-lea), aflat în vizită în zonă.

  Înfloreşte mai ales iarna
  Există numeroase varietăţi ale acestei flori, ce au aspectul unui trandafir. Acestea au diferite mărimi şi culori: roşu, roz, violet, alb, galben etc., simple sau cu mai multe rânduri de petale. Neasemuita camelie este pe cât de elegantă, pe atât de pretenţioasă în privinţa condiţiilor de mediu. Primăvara şi vara, planta creşte frumos, iar spre sfârşitul verii formează muguri de floare. Dar aveţi grijădupă acest moment să ţineţi planta, vreme de circa două luni, la temperaturi de aproximativ 10ºC.
  În funcţie de varietatea de camelie, înflorirea are loc în lunile octombrie-mai, cel mai adesea în ianuarie.
Pentru a rezista frumos iarna ţineţi camelia în camere răcoroase, departe de orice sursă de căldură, dar în plină lumină.
Pe timpul verii, floarea trebuie să  stea într-un loc aerisit, uşor umbrit, ferit de soare. În ceea ce priveşte apa, aceasta trebuie să fie într-o cantitate moderată, fără ca planta să se usuce însă. Pulverizaţi des frunzele cu apă. Dacă vreţi să măriţi umiditatea atmosferică, amplasaţi ghiveciul pe un pat de pietriş umed.
  Transplantarea are loc la interval de patru-cinci ani, după trecerea florilor. În rest, împrospătaţi doar pământul de la suprafaţă.

  Se înmulţeşte prin seminţe şi prin butaşi
Înmulţirea se poate realiza prin seminţe sădite în pământ primăvara, în substratul pentru plantele adulte, dar şi prin butaşi, ce se pot pune la înrădăcinat primăvara sau la sfârşitul verii. Se folosesc butaşi uşor lemnificaţi (vârfuri de cinci-zece centimetri), cu cel puţin două noduri. Substratul în care aceşti butaşi trebuie puşi la înrădăcinat trebuie să fie unul cald (20ºC-22ºC) şi umed, asigurându-se şi umiditate atmosferică ridicată. Înrădăcinarea durează aproximativ două luni.
  Atenţie! Prin seminţe se obţin plante noi, ce nu păstrează caracteristicile soiului.
Elena Şerban
  Legenda fetei de împărat
  Legenda cameliei este legată de istoria unei fiice de împărat, pe nume Camelia, de o frumuseţe răpitoare, dar foarte singură. Ca să nu se plictisească, ea îşi petrecea întreaga zi vorbind cu florile. Când a împlinit 14 ani a fost răpită de un balaur ce voia să o… mănânce. În drum spre peştera bestiei, fata implora florile de pe pajişte să o transforme şi pe ea într-o floare şi să o salveze. Dorinţa i-a fost ascultată, şi fata s-a transformat într-o floare roz, deosebit de fină, pe care balaurul o scăpă din gheare. Cum atinse pământul, floarea prinse rădăcini, dând naştere la mii de flori asemănătoare. Aceste flori urmau să poarte numele de camelii.

  Simbolul femeilor puternice
  Camelia, ca floare, simbolizează norocul, prezenţa de spirit. Se spune că, dacă un bărbat dăruieşte unei femei o camelie, o consideră pe aceasta unică, deosebită. Dacă o femeie iubeşte cameliile, ea este puternică, independentă şi se descurcă excelent singură. O persoană cu numele de Camelia reuşeşte de obicei în tot ceea ce îşi propune. Numele de Camelia sugerează ambiţie şi perseverenţă.

  Ponturi!
 - În perioada de formare a bobocilor, dar şi când ei sunt aproape să se deschidă, nu modificaţi locul plantei!
 - Frunzele se înnegresc şi cad dacă planta a stat în temperaturi foarte scăzute sau în curent de aer, dacă are exces de apă în sol sau apa e prea calcaroasă;
- Vara aplicaţi îngrăşăminte solului.