Main menu

header

487 19 3de Raluca Grințescu

Trandafirul de Jericho, cunoscut și ca Planta Învierii sau Trandafirul Maicii Domnului, este un ghem de tulpini uscate, aparent fără viaţă, care poate renaşte cu doar câteva picături de apă. Legenda spune că Maica Domnului, plecând din Nazareth spre Egipt, în căutarea unui adăpost, a binecuvântat această plantă, dăruindu-i viaţă veşnică, de unde și numele său.

Miracol al naturii

Una dintre plantele din lume cel mai puţin pretenţioase, care pot trăi mai bine de 50 de ani fără apă, trandafirul de Jericho se prezintă sub două forme, în funcţie de cantitatea de apă pe care o primeşte. La apă puţină, planta are aspectul unui ghem maroniu care pare mort. Când planta primeşte apă, trandafirul de Jericho se desface uşor şi înverzeşte. Dacă nu mai primeşte apă, trandafirul se strânge la loc, într-un ghem uscat. Planta simbolizează dragostea şi frumuseţea, după unii cărturari, imaginea ei când se deschide o simbolizează pe Maica Domnului cu mâinile împreunate rugându-se, şi este şi un simbol al norocului, un miracol al naturii. Însă, pentru iubitorii de plante şi flori, odată achiziţionată, această plantă va fi nelipsită din casă, nefiind pretenţioasă în cultură.

Bun pentru durerile facerii

487 19 4Planta-miracol este recunoscută încă din Antichitate ca un remediu puternic pentru femeile infertile, un leac extraordinar pentru astm și pentru bolile căilor respiratorii, dar și un aliat de încredere al sistemului digestiv. Efectele sale benefice nu se opresc însă aici. Mai mult, trandafirul de Jericho ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, tratează cu succes hemoroizii și este foarte util femeilor care au sarcină grea, ușurând totodată chinurile facerii. Este considerat un anestezic excelent în acest sens.

Binecuvântează casa

Trandafirul de Jericho are şi utilităţi practice, în stare de vegetaţie, atunci când este deschis absoarbe fumul şi îmbunătăţeşte aerul din casă, iar în stare uscată alungă insectele nedorite. Casa care îngrijeşte această plantă este binecuvântată, nu va duce lipsă de iubire şi bunăstare, de asemenea, apa pe care o schimbaţi zilnic se spune că este bine să o stropiţi prin diverse locuri din casă, pentru a absorbi energiile negative.

Potrivit legendelor, egiptenii foloseau trandafirul de Jericho ca protecţie împotriva energiilor negative