Main menu

header

  „Uite cine vorbeşte!”, „Pulp Fiction”, „Febra de sâmbătă seară”, „Grease” sunt doar câteva dintre filmele care au intrat în lista de pelicule clasice ale Hollywoodului. Aceste producţii au în comun un nume: John Travolta. Toată lumea îl adoră, îl apreciază pentru talentul său, numai că, în particular, atrăgătorul bărbat a trecut prin destule necazuri. Cel mai recent, care a şi făcut înconjurul lumii, este moartea fiului său.

Nominalizat la Oscar la numai 24 de ani

  Starul s-a născut într-o suburbie a oraşului New York, la 18 februarie 1954. Mama sa, care avea 42 de ani când l-a născut, era actriţă şi cântăreaţă, iar tatăl, jucător de fotbal american. Primul contact pe care John l-a avut cu lumea artistică a fost la terminarea liceului. S-a mutat la New York şi a jucat în câteva piese de teatru chiar pe Broadway.
  Convins că talentul său va fi mai bine exploatat în filme, Travolta se mută la Los Angeles. Obţine repede roluri în câteva seriale de televiziune, printre care „Furtuna secretă” şi „Bine ai revenit, Kotter”, în care îl interpretează cu mare succes pe Vinnie Barbarino. Rolul care i-a adus celebritatea mondială a fost Tony Manero, din filmul realizat în 1977, „Febra de sâmbătă seară”. Pelicula a fost urmată de „Grease” în 1978, în care a întruchipat personajul Danny Zuko. Prestaţia din aceste filme a făcut ca Travolta să fie nominalizat la Premiul Oscar în 1978. Avea doar 24 de ani!

Suişuri şi coborâşuri

  Nu toate filmele în care a jucat şarmantul actor cu gropiţă în bărbie au fost nişte succese. A fost chiar o perioadă când orice rol făcut de John era sortit eşecului. În categoria peliculelor în care John regretă oarecum că a jucat se numără „Urban Cowboy”, „Stayng Alive”, „Perfect”, dar şi „Two of a kind”. Există şi roluri care s-au bucurat ulterior de celebritate uriaşă şi pe care John a refuzat să le joace. Vă imaginaţi cum ar fi dacă Julian Kaye din „American Gigolo” ar fi fost jucat de Travolta şi nu de Richard Gere? Sau dacă magnatul interpretat de Michael Nouri în celebrul „Flashdance” ar fi fost interpretat de acelaşi Travolta? După o perioadă nepropice, John revine în forţă în „Uite cine vorbeşte”, „Uite cine cu cine vorbeşte”, dar şi cu „Pulp Fiction”. Pentru rolul din filmul regizat de Quentin Tarantino, actorul a fost nominalizat la Oscar, însă a ratat şi de această dată obţinerea premiului.

Familist convins

  Spre deosebire de alţi actori din linia întâi a Hollywoodului, care trec din relaţie în relaţie, John este constant în iubire. Astfel, din 1991, John este căsătorit cu actriţa Kelly Preston. Cei doi au o fiică, Ella Blue, născută în anul 2000, iar fiul lor, în vârstă de 16 ani, Jet, a decedat la 02.01.2009. Familia Travolta-Preston este membră a Bisericii Scientologice (alături de Tom Cruise, Oprah Winfrey şi alte staruri) încă din 1975.

Şi-a pierdut băiatul în vârstă de 16 ani

  Cuplul de actori trece în prezent printr-o dramă uriaşă. Fiul celor doi, Jett Travolta, a decedat la casa de vacanţă a familiei din staţiunea Old Bahama Bay, la 2 ianuarie. Se pare că adolescentul, care era autist, s-a lovit la cap în timpul unei crize, când se afla în baie. Deşi dus de urgenţă la spital, băiatul s-a stins. Keith McSweeney, directorul casei de pompe funebre Restview Memorial Mortuary din Freeport (Bahamas), unde corpul adolescentului a fost trimis pentru autopsie, a declarat presei că pe certificatul de deces al lui Jett Travolta apare menţiunea „tulburare cerebrală” la secţiunea „cauza decesului”. Preston şi Travolta au declarat că Jett a fost diagnosticat la vârsta de 2 ani cu sindromul Kawasaki, ce provoacă inflamarea vaselor de sânge la copii. Preston a dat vina atunci pe produsele de curăţare şi îngrăşămintele folosite în locuinţă, familia începând un program de purificare, sub supravegherea Bisericii Scientologice.
  Legat de deces, John a afirmat: „Am făcut tot ce am putut pentru a-l păstra pe Jett în viaţă. I-am făcut respiraţie artificială timp de 20 de minute. Inutil!“.

Adept al religiei scientologice

  Decesul lui Jett a ridicat câteva întrebări legate de convingerile religioase ale lui Travolta. Reprezentanţii The Scientology Celebrity Center din Los Angeles nu au vrut să comenteze situaţia. Travolta şi soţia lui, Kelly Preston, au răspuns afirmaţiilor care îi acuzau că au refuzat să accepte că fiul lor era autist, din cauza faptului că această maladie nu este recunoscută de religia lor.
Biserica scientologică consideră că bolile mintale (aşa cum e autismul) nu există şi a încercat de mai multe ori discreditarea psihiatriei şi a terapiilor medicamentoase. John şi Kelly au repetat că Jett suferea de sindromul Kawasaki, care conduce la apariţia mai multor maladii cardiace. Conform medicilor, această maladie este o boală inflamatorie febrilă legată de o disfuncţie imunitară ce se manifestă prin febră ridicată, ce durează mai mult de cinci zile, conjunctivită, inflamaţie a buzelor, a gurii şi a faringelui.
Elena Şerban
„Jett a fost cel mai minunat fiu, pe care orice părinte şi l-ar dori vreodată şi a luminat vieţile celor pe care i-a cunoscut. Suntem îndureraţi şi regretăm că timpul petrecut cu el a fost atât de scurt. Vom preţui momentele trăite alături de el pentru tot restul vieţilor noastre“ (John Travolta şi Kelly Preston)

- este pilot licenţiat şi posedă un Boeing 707
- a obţinut un Glob de Aur pentru rolul din „Un mafiot la Hollywood”
- în anii ’70 a înregistrat single-ul „Let her in”, ce se situează în top 10 din Billboard Hot 100
- a avut o relaţie de lungă durată cu actriţa Diana Hyland, care a murit de cancer la sân în 1977