Main menu

header

  Iubit de public mai mult pentru rolurile din comedii de mare succes comercial, mai puţin apreciat de critici, Jim Carrey îşi impune să spună numai „da” în noul film „Yes Man”. Asta după ce în viaţa personală a spus de două ori „da” şi s-a ales cu două divorţuri. Simpaticul actor care a făcut săli de cinema să se zguduie de râs a împlinit 47 de ani la 17 ianuarie.

Un canadian cu umorul în sânge

  „James Eugene Carrey”, cum e trecut în certificatul de naştere, s-a născut în Newmarket, Canada. Jim a început să-şi demonstreze talentul de comediant încă de pe băncile şcolii. Dădea spectacole în faţa colegilor de şcoală şi-i făcea să râdă. În clasa a IX-a a fost nevoit să se lase de şcoală, pentru că părinţii lui se confruntau cu serioase probleme financiare. La 15 ani începe să joace la „Yuk Yuk’s”, un celebru club de comedie din Toronto. Până la 19 ani îşi continuă această muncă în mai multe localuri de gen din Canada. Dar într-o zi îşi face  bagajele şi pleacă la Los Angeles. Începutul anilor ’80 îl găseşte jucând la „Mitzi Shore’s Comedy Store”, unde a fost remarcat de celebrul comediant Rodney Dangerfield. Acestuia i-a plăcut atât de mult numărul lui Carrey, încât l-a angajat să joace în deschiderea spectacolelor sale.

„Ace Ventura” l-a făcut vedetă

  Filmul de debut a lui Carrey a fost „Rubberface” (1983) şi de atunci a tot apărut în mai multe pelicule ce nu au avut succes răsunător. Lovitura a dat-o în 1994 cu „Ace Ventura, detectivu’ lu’ peşte”, în care juca rolul unui aiurit detectiv de animale. Deşi a fost apreciat de public, din partea criticilor de film Carrey s-a ales atunci doar cu o nominalizare la „Zmeura de aur” pentru cel mai prost actor. În acelaşi an a mai apărut în comediile „Masca” şi în „Tăntălăul şi Gogomanul“, ce au făcut deliciul a milioane de oameni. În 1995, Jim Carry a jucat personajul Riddler în „Batman Forever” şi l-a relansat pe detectivul de animale în „Ace Ventura - un nebun în Africa”. Filmele s-au bucurat de mari succese de casă şi i-au adus lui Carrey cecuri de milioane de dolari.

Globul de Aur, pentru o… dramă!

  Pentru rolul din următorul său film, „Tipul de la cablu”, Jim Carrey a primit 20 de milioane de euro, sumă-record la acel moment pentru un actor de comedie. Apoi a urmat extraordinarul „Mincinosul mincinoşilor”. Primul film ce i-a adus însă un Glob de Aur a fost o dramă: „The Truman Show” (1998). În 1999 a interpretat rolul comediantului Andy Kaufman în „Omul din lună”. Prestaţia lui Carrey a fost foarte bine primită de critici şi i-a adus Globul de Aur pentru cel mai bun actor. În 2000 o are parteneră pe Renee Zellweger în „Eu cu mine şi Irene”, iar succesul de casă nu a fost neglijabil. În 2003, comedia „Bruce Almighty”, cu Carrey în rol principal, a strâns  242 de milioane de dolari în SUA şi peste 484 în restul lumii, ceea ce a făcut din acest film a doua comedie a tuturor timpurilor! Pentru rolul din „Strălucirea eternă a unei minţi neprihănite” (2004), Jim Carrey avea să primească numeroase aprecieri din partea criticilor, care-l şi vedeau nominalizat la Oscar. Dar n-a fost să fie… În ciuda unei cariere de 20 de ani fără nicio nominalizare la Oscar, Jim Carrey a fost numit de Jack Nicholson:  „Jack Nicholson al noii generaţii”. Să amintim că actorul din „Tăcerea mieilor” a fost nominalizat de cinci ori la Oscar în primii 20 de ani de carieră!

  Ultimul său film, „Yes Man!”, lansat în decembrie în SUA şi care rulează din această lună şi în România, s-a bucurat de un mare succes la public, având încasări uriaşe şi peste Ocean, dar şi la noi.
Ana Trifan
- A apărut la sărbătorirea a 20 de ani de „Comedy Store” îmbrăcat într-o… şosetă ce acoperea zonele intime;
- A avut o relaţie amoroasă cu maseuza sa în 2004;
- Este vegetarian şi adept al bisericii prezbiteriene;
- Trupa sa preferată este una de death metal: „Cannibal Corpse”;
- Mai mulţi colegi de platou au mărturisit că le este greu să joace scenele serioase lături de el, pentru că îi face în permanenţă să râdă;
- Şi-a rupt o coastă ciocnindu-se la filmările pentru „Yes Man” de partenera sa Molly Sims. Însă a continuat să joace…

O viaţă agitată

  Carrey a fost căsătorit de două ori. Prima oară cu fosta actriţă şi chelneriţă de la „Comedy Store”, Melissa Womer, cu care are şi o fiică, Jane Erin Carrey (azi în vârstă de 22 de ani). Cuplul s-a separat în 1994, iar divorţul oficial a fost pronunţat la sfârşitul lui 1995. Un an mai târziu, Carrey se căsătoreşte cu Lauren Holly, partenera sa din „Dumb and Dumber”. Mariajul însă ţine mai puţin de un an. A avut o relaţie şi cu Renee Zellweger, dar s-a încheiat cu ruperea logodnei în 2000. În decembrie 2005, Carrey începe să aibă o legătură cu actriţa şi modelul Jenny McCarthy (foto). Cei doi au negat mereu zvonurile că s-ar fi logodit. Nu şi-au făcut relaţia publică până în 2006.

„Am citit mult Mircea Eliade şi Petru Culianu”

  Cine ar fi crezut că un star de talia lui Jim Carrey îşi mai face timp şi pentru a citi din literatura universală? Ei bine, într-un interviu recent, actorul îşi mărturisea admiraţia pentru... Mircea Eliade: „Am citit mult Mircea Eliade şi Petru Culianu. Românii au o cultură de invidiat”. Jim a mai adăugat că ştie destul de multe despre România, despre istoria şi vechiul ei regim de la prieteni de-ai săi români, care au plecat de multă vreme din ţară.