Main menu

header

543 16 1de Gabriela Niculescu

Toamna aceasta este plină pentru charismaticul Horia Brenciu, pe care-l vom vedea din nou din data de 17 septembrie, de la ora 20:30, la Antena 1, în fotoliul de jurat al show-ului „X Factor”. Iar dacă vă era dor de un spectacol marca inconfundabilă Brenciu şi big band-ul său, pe 26 şi 27 septembrie îi vom putea asculta, la Sala Palatului din Bucureşti, într-un spectacol grandios intitulat „My Way”, susţinut cu ocazia Centenarelor Frank Sinatra şi Gică Petrescu. Despre pregătirile intense pentru această toamnă, relaţia cu cele trei fiice ale sale, Mina, Maria şi Andreea, şi detalii din viaţa sa efervescentă ne-a povestit chiar Horia, într-un interviu pe care cu greu am reuşit să-l obţinem, din pricina programului său extrem de încărcat.

„Inspiraţia nu are birou”

543 16 2- De ziua ta ai anunţat că în toamna aceasta vei lansa un album. După „35”, „37”, „40+”, ce urmează?

- Cred că era vorba despre un album de fotografii (Râde)... „40+” a fost ultimul meu album şi abia l-am lansat anul trecut. Vă promit că vă voi ţine la curent cu toate apariţiile mele discografice viitoare.

- Spuneai că te inspiri din tot ce te înconjoară. Cum îţi compui piesele? Îţi vin ideile spontan, te aşezi şi le notezi, sau te retragi în birou ori în studio şi te concentrezi la ce ai de făcut?

- Inspiraţia nu are birou! Ea apare oriunde. În maşină, alături de copiii mei, în avion, cu orchestra, la restaurant, pe scenă, prin ţară sau chiar noaptea târziu, acasă. Nu programez nimic. Ideile pentru piesele sau spectacolele mele vin de oriunde. Tot ce pot să sper este să am şi timp să le pun în practică.

„Ştiţi câte coincidenţe sunt între Frank Sinatra şi Gică Petrescu?!”

543 16 3- Prin concertul „My Way” aduci omagii unor artişti nemuritori, ca Frank Sinatra şi Gică Petrescu, la 100 de ani de la naşterea lor. Cât a durat pregătirea acestui spectacol şi cum se va desfăşura?

- Repetiţiile le-am demarat la începutul acestui an. Am dat sfoară prin ţară, am strâns armata de instrumentişti, le-am povestit despre dorinţa mea de a celebra, printr-un spectacol de muzică, Centenarul şi ne-am apucat de lucru. Vă daţi seama că cel mai longeviv artist român al tuturor timpurilor, Gică Petrescu, s-a născut în acelaşi an cu venerabilul Sinatra? Coincidenţa merge mai departe. Amândoi au cântat swing şi au cunoscut experienţa big band-ului. Unul e cu „sufletul candriu”. Altul, cu „I’ve got you under my skin”. Stilul este acelaşi, limba diferă. Dincolo de Frank şi Gică, spectacolul mai are un moment special dedicat părintelui jazzului simfonic, George Gershwin. El s-a născut în urmă cu 117 ani, tocmai la 26 septembrie. Istoria nu e deloc întâmplătoare. Rezultatul muncii noastre o să-l vedeţi la 26 şi la 27 septembrie, la Sala Palatului. E melodios, relaxant şi nemuritor.

- S-au împlinit trei ani de la prima ta producţie de swing şi jazz de la Sala Palatului. Ce ţi-ai plăcea să retrăieşti din atmosfera show-urilor precedente la spectacolele din 26 şi 27 septembrie?

- Aş vrea să retrăiesc momentele în care publicul recunoştea piesele, fredonându-le. Sper să fie şi mai multe clipe de genul acesta la sfârşitul lui septembrie. Producţia de acum beneficiază de multe noutăţi. De la piesele de pe albumele mele, reorchestrate pentru big band, până la invitaţi speciali, care vor cânta swing pentru prima oară în cariera lor, totul susţine sintagma „un concert la 100 de ani”! Se anunţă a fi două seri irepetabile, amândouă în luna mea preferată, „septembrie... luni” (n.r. - titlul uneia dintre piesele sale).

„Eu fac cât doi juraţi!”

543 16 4- Cum se anunţă noul sezon „X Factor”? La ce să se aştepte telespectatorii?

- La o tornadă de întâmplări demne de o emisiune de divertisment. Concurenţi unici, prezentatori în mare formă, un public darnic în aplauze, o locaţie de excepţie, Teatrul de Operetă „Ion Dacian” şi trei juraţi dintr-o bucată, de fapt patru, că eu fac cât doi. Toate acestea condimentate cu dans, în special din partea mea, muzică şi multe surprize din partea tuturor. Cam astea ar fi ingredientele pentru sezonul cinci al emisiunii. Vă dorim... poftă bună! (Râde!)

- Unde ţi-ai petrecut vacanţa anul acesta şi cum ţi-ai încărcat bateriile pentru toamnă?

- Am fost la mare, unde cu toţii am avut ceva de făcut. Familia mea are o misiune specială. Mă face mai înţelegător, mai răbdător şi mai generos. Mina, mezina familiei, a construit cele mai frumoase castele de nisip, pe care le-a distrus mai repede decât le-a ridicat. Maria, fiica mea mijlocie a învăţat să plutească pe placă şi cred că trebuie s-o pregătesc pentru campionatele de surf, iar cu fata mea cea mare, Andreea, am vorbit despre... viitor. Cam aşa m-am încărcat eu anul acesta.

„Nu râdeţi în hohote... N-am doar trei fete, mai am şi trei pisici”

543 16 5- Care este răsfăţul tău suprem?

- Răsfăţul meu suprem este să schimb scutece! (Râde!)

- Ce tabieturi ai când ajungi acasă după o zi de muncă?

- Vreau să pup şi să îmbrăţişez toată lumea.

- Care sunt cele mai frumoase momente petrecute cu fetele tale?

- Dimineaţă, când ne strângem toţi în bucătărie, cred că e unul dintre momentele cel mai plăcute. Ne întrebăm fiecare cum am dormit şi ce-am visat. Eu îmi fac cafeaua, soţia mea îi ajută pe copii să-şi pregătească micul dejun şi uite aşa, uşor, uşor, ne pregătim de o nouă zi. Şi ca să fie tabloul complet, în fiecare dimineaţă, printre picioarele noastre torc şi cele trei pisici: Othello, Martin şi Aida. Nu-i aşa că vreţi să luaţi masa cu noi?

„Am avut emoţii cu Mina la grădiniţă”

- Ce pasiuni are Mina la cei 3 anişori?

- Distruge, zâmbeşte şi te seduce! (Râde!)

- Cum este relaţia dintre Mina şi tatăl tău?

- Neaşteptat de afectuoasă. De fiecare dată când vine la noi, Mina este cea care sare prima să-l ajute, luându-i bastonul din mână... (Râde!) Intenţia contează... Şi tatălui meu, şi socrului meu, Mina li se adresează cu „Bicu”, iar prescurtarea mi se pare superbă.

- Când te-ai emoţionat ultima oară şi de ce?

- Când am fost, de curând, prima dată, cu Mina la grădiniţă...

- Ce-ţi doreşti în viitorul apropiat?

- Îmi doresc putere şi sănătate pentru a-i face pe oameni fericiţi.

„Mă obosesc îngrozitor vorbele goale şi promisiunile deşarte”

- Pentru ce ţi-ar plăcea să ai mai mult timp?

- Pentru familie, muzică, natură, călătorii... cam pentru toate. A, să nu uit... şi pentru interviuri!

- Există lucruri pe care trebuie să le faci, deşi inima nu-ţi spune că ar trebui făcute?

- Da. Câteodată vreau să par mai neîndurător, să-mi muştruluiesc copiii. Inima îmi spune de fiecare dată invers.

- Câţi prieteni adevăraţi ai?

- Stai să văd... Rudele, orchestra, vecinii, echipa... Cred că se strâng de-un grătar.

- Ce te oboseşte?

- Mă obosesc îngrozitor vorbele goale şi promisiunile deşarte.

„M-aş face pădurar, cabanier în zona Braşovului”

543 16 9- Ce-ţi pune răbdarea la încercare?

- Oamenii şi iar oamenii... şi le mulţumesc pentru asta.

- Înclini mai mult să fii pragmatic sau boem?

- Ca manager de firmă şi lider de orchestră, să fii pragmatic e un lucru necesar. Ca prieten şi coleg, a fi boem e o artă.

- Dacă mâine ar trebui să te reprofilezi, ce meserie ai alege?

- M-aş face pădurar, cabanier, îngrijitor de animale sălbatice. Orice de genul acesta, dar să fie în zona Braşovului.

- La ce întrebare ţi-ar plăcea să răspunzi şi n-ai avut ocazia până acum?

- Oare piesele alese pentru spectacolul din 26 şi 27 septembrie vor fi pe placul publicului meu?!

„Ca manager de firmă şi lider de orchestră, să fii pragmatic e un lucru necesar. Ca prieten şi coleg, a fi boem e o artă“

„Familia mea are o misiune specială. Mă face mai înţelegător, mai răbdător şi mai generos“

„Zâmbetul tatălui meu e nepreţuit“

543 16 6- Cum îţi bucuri tatăl în ultima vreme?

- Dincolo de convorbirile cotidiene, pe care le avem, la fiecare vizită în Braşov am o strategie specială. Cum intru în oraş, îl apelez. Încep prin a-l păcăli că sunt la Bucureşti şi încep să-l descos, întrebându-l ce-a mai făcut. Discuţia telefonică durează tot drumul până la casa tatălui meu, sus, în Scheii Braşovului, când ajung în faţa porţii şi deschid uşa şi-l surprind. Zâmbetul lui e nepreţuit...

„De fiecare dată când vine tata la noi, Mina este cea care sare prima să-l ajute, luându-i bastonul din mână... Intenţia contează“

Excelează şi la dansuri indiene

543 16 7„Nebunia” lui Horia este de-a dreptul inepuizabilă, astfel că în timpul audițiilor acesta a dansat împreună cu Delia pe interpretarea multor concurenți, cel mai inedit dans al lor fiind cel exemplificat direct din fotoliile de jurați. Cei doi dansatori neîntrecuți și neobosiți au pus în scenă şi un moment demn de Bollywood, asigurând astfel show total. Spre surprinderea tuturor, Horia şi Delia au arătat că se pricep de minune la coregrafii indiene și că nu duc lipsă de inventivitate.

Picanterii din culisele show-ului „X Factor“

543 16 8Efervescent și plin de energie, Horia Brenciu nu are astâmpăr nici pe scena „X Factor”, show ce va debuta cu două ediţii în al cincilea sezon, la 17 şi 18 septembrie. Așa se face că în momentul audițiilor cu juriul, care s-au filmat la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Capitală, simpaticul jurat a ținut neapărat să o cunoască pe bunica unuia dintre concurenți, întors în România, după ani petrecuți în Spania pentru a-și schimba viața. Venit la București la filmări însoțit de bunica sa, orădeanul a primit sarcina de a o aduce pe doamnă pe scenă. Horia Brenciu nu a stat mult pe gânduri și a luat-o la dans, în vreme ce nepotul acesteia cânta, după care a condus-o galant pe fotoliul său de jurat.

Chipul său, model de tatuaj pentru Răzvan şi Dani!

543 16 10Glumele se țin lanț la audițiile „X Factor” pentru noul sezon, astfel că cei doi prezentatori ai show-ului, Răzvan și Dani, îi țin isonul showman-ului Horia Brenciu. Neobosit și prezent peste tot, Brenciu a avut parte în timpul filmărilor de o surpriză din partea celor două gazde. Răzvan și Dani au pășit pe scenă cu un look neașteptat: și-au tatuat pe braț chipul lui Horia Brenciu, spre amuzamentul tuturor. Apariția a dat naștere unui lung șir de glume, astfel că întreaga sală a fost cuprinsă de aplauze și hohote de râs. Cum le-a venit ideea să își facă aceste tatuaje temporare și ce a avut Horia de comentat, veţi afla în noul sezon „X Factor”.