Main menu

header

Născut în 1925, la o dată celebră pentru poporul român (26 ianuarie - ziua naşterii fostului dictator Nicolae Ceauşescu), Paul Leonard Newman este un actor şi producător american de renume. Cariera sa destul de îndelungată a fost încununată de numeroase premii, printre care se numără Oscar, Globul de Aur şi Emmy.

Combatant în cel de-al doilea război mondial
     Paul Newman s-a născut în Shaker Heights, Ohio, şi este fiul Theresei şi al lui Arthur S. Newman, manager al unui profitabil magazin de articole sportive. Arthur era de religie iudaică, iar mama, născută în fostul Imperiu Austro-Ungar (pe teritoriul actual al Slovaciei), era catolică. În ceea ce priveşte religia sa, Newman se declară evreu, considerând această religie mai mult ca pe o provocare. La încurajarea mamei sale, micul Paul şi-a arătat de copil calităţile actoriceşti. Astfel, la vârsta de 7 ani, Paul, băiatul cu ochi albaştri, pătrunzători, şi-a făcut debutul actoricesc jucând într-o piesă pusă în scenă la şcoala în care învăţa. După ce a terminat Liceul Shaker Heights în 1943, Paul a urmat cursurile de economie la Universitatea Ohio. Starul de mai târziu a participat la cel de-al doilea război mondial, fiind trimis la programul Navy V-12. Se antrena pentru a pilota avioane. Intenţiile sale au fost date peste cap de faptul că era... daltonist, aşa că a devenit doar copilot.

    În această nouă funcţie, Newman se afla pe portavionul USS Bunker Hill în timpul bătăliei de la Okinawa din primăvara lui 1945. La un moment trebuia să zboare pentru a-şi suţine camarazii. Dar din cauză că pilotul său a avut o infecţie la ureche a fost consemnat la sol. În acea luptă, toţi ceilalţi au murit. În 1947, Newman s-a mutat în Illionis, unde s-a căsătorit cu actriţa Jacqueline Witte. La moartea tatălui său a preluat afacerea familiei, dar s-a plictisit rapid de lumea afacerilor şi a predat ştafeta fratelui său, pentru a putea face actorie. Între timp, Paul Newman şi-a completat studiile, obţinând în 1949 diploma la Colegiul Kenyon. Mai târziu, Paul a studiat actoria atât la Universitatea Yale, dar şi sub îndrumarea celebrului Lee Strasberg la Actor’s Studio, în New York. Debutul lui Newman pe Broadway a avut loc într-o producţie originală a lui William Inge’s Picnic, alături de Kim Stanley. El mai apare în producţiile „Ore disperate” şi „Dulcea pasăre a tinereţii”, în ultima jucând alături de Geraldine Page.

A jucat în peste 70 de filme
    Primul film în care a apărut Newman, „The Silver Chalice”, a rulat în 1954, fiind un adevărat dezastru. Producţia a fost urmată de „Acolo sus cineva mă iubeşte” din 1956, de „Pisica pe acoperişul fierbinte”, în care a jucat alături de Elizabeth Taylor, de „Tinerii din Philadelphia”, dar şi de celebrul „La est de Eden”. Între timp, Newman divorţează şi se căsătoreşte cu actriţa Joanne Woodward, în 1959. Cei doi apar în peliculele: „Lunga vară fierbinte”, „Raliul Runda de pavilion, băieţi!”, „De pe terasă”, „Paris Blues”, „A new kind of love”, „Succesul”, „WUSA”, „The drowning pool”, „Harry şi fiul”, „Domnul şi doamna Bridge”. Newman a apărut pe ecrane ultima dată în 2002, alături de Tom Hanks, în filmul „Drumul spre pierzanie”. Ulterior, şi-a împrumutat vocea pentru lungmetrajul animat „Maşini”, ce a avut premiera în 2006. Paul Newman se poate lăuda cu o filmografie impresionantă, având la activ peste 70 de roluri!

     Fiul, mort în urma unei supradoze După ce s-a „separat” oarecum de viaţa tumultuoasă de la Hollywood, Newman s-a stabilit la Westport, în Connecticut, alături de cea de-a doua soţie, Joanne. Din primul mariaj, Paul Newman a avut un fiu, Scott, născut în 1950 şi două fiice, Susan Kendall şi Stephanie. Din nefericire pentru Paul, fiul său a murit în 1978, la 28 de ani, din cauza unei supradoze de droguri. Cei doi au jucat împreună în filmul „Infernul din zgârie-nori”, din 1977. După moartea fiului său, Paul a înfiinţat Centrul Scott Newman, ce luptă împotriva consumului de droguri. Una dintre fiicele sale, Susan, nu a reuşit să stea departe de fascinanta lume a cinematografiei, fiind regizor de filme documentare. De la cele două fiice din prima căsătorie, Paul are opt nepoţi.  

Monogam declarat
     În ianuarie 1959, la doar trei zile după ce a împlinit 34 de ani, Paul s-a însurat cu actriţa Joanne Woodward. Cuplul are trei fiice: Elinor „Nell” Teresa (1959), Melissa „Lissy” Stewart (1961) şi Claire „Clea” Olivia (1965). Performanţele sale actoriceşti au fost deseori comparate cu cele ale contemporanului său Marlon Brando, pe care, culmea, îl dispreţuia. În ciuda comparaţiei ce se făcea între cei doi monştri sacri, Paul era cunoscut ca un înveterat monogam. La un moment dat, întrebat de o revistă de ce nu este adeptul adulterului, Paul a făcut o declaraţie cu care a fost deseori citat: „De ce mi-aş lua din oraş un hamburgher, când am permanent acasă o friptură?”.

Suferă de cancer pulmonar
     Împreună cu scriitorul A.E. Hotchner, Newman pune bazele companiei de produse alimentare Newman’s Own în 1982. Toate profiturile rezultate de pe urma acestei firme sunt donate. Astfel, numai în iunie 1999, Newman a donat 250.000 de dolari refugiaţilor din Kosovo. Potrivit presei americane, Paul suferă de cancer pulmonar. Starul în vârstă de 83 de ani a fost nevoit luna trecută să renunţe la postul de regizor al adaptării romanului lui John Steinbeck, „Oameni şi şoareci”, mass-media speculând că motivul acestei retrageri este boala.
Elena Şerban


     Înnebunit după maşini Rolul din filmul realizat în 1969, „Winning” („Succesul”), îl face pe Paul să dezvolte o nouă pasiune: cea pentru maşini. Prima cursă profesionistă la care starul a participat a fost cea din 1972, din Thompson, Conneticut. În timp s-a perfecţionat. Astfel, la cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1979, Paul a ieşit pe locul al doilea. În perioada anilor ’70-’90, Paul a şofat pentru echipa lui Bob Sharp, de cele mai multe ori în autoturisme Nissan. Foarte încântat de aceste maşini, el a apărut chiar în câteva spoturi comerciale pentru firma japoneză.