Main menu

header

Vagabondul milionar „a furat” aproape tot!

  A 81-a ediţie a Premiilor Oscar, desfăşurată în noaptea de duminică spre luni la Kodak Theatre din Los Angeles, e deja istorie. Aşa cum era de aşteptat, crema premiilor a luat-o producţia „Slumdog Millionaire” („Vagabondul milionar”), film ce va avea premiera în România la 13 martie.
Brad Pitt şi „Curioasa poveste a lui Benjamin Button”, marii perdanţi
Producţia regizată de britanicul Danny Boyle şi nominalizată la zece categorii a primit „doar” opt distincţii: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun montaj, cea mai bună temă muzicală, cel mai bun mixaj de sunet, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun scenariu adaptat şi cea mai bună imagine. În discursul de după premiere, Boyle a ţinut neapărat să mulţumească oamenilor din Mumbai. Marele învins la această ediţie a fost „Curioasa poveste a lui Benjamin Button”, care, deşi a fost nominalizată la 13 categorii, a primit doar trei premii (pentru efecte speciale, machiaj şi scenografie). Alte filme de la care se aşteptau lauri: „The Reader”, nominalizat la cinci categorii şi câştigător doar la una, şi „Milk”, nominalizat la opt categorii şi răsplătit doar cu două.

Kate Winslet, pregătită de la 8 ani!

  Kate Winslet a plecat acasă cu statueta pentru rolul principal din „The Reader” („Cititorul”). Pelicula a fost criticată din cauza unor scene sexuale fierbinţi ai căror protagonişti au fost Kate şi un adolescent. Winslet a taxat acuzaţiile ca fiind „complet nepotrivite” şi l-a descris pe partenerul său din film, David Kross (18 ani), drept un profesionist. După ceremonie, Kate a declarat că a visat la Oscar încă din copilărie. „Aş minţi dacă aş spune că nu am fost pregătită pentru acest discurs. Aveam, probabil, 8 ani şi ţineam discursul de mulţumire în faţa oglinzii din baie, iar premiul era o sticlă cu şampon”, a mărturisit Winslet.

Sean Penn şi salutul comuniştilor

  Sean Penn, fostul soţ al Madonnei, este fericitul câştigător al Oscarului pentru rolul principal masculin, măiestria dovedită în interpretarea personajului Harvey Milk convingându-i pe membrii Academiei să ia această decizie.
În momentul în care a urcat pe scenă pentru a-şi primi statueta, Sean i-a salutat pe spectatori cu următoarele cuvinte: „Salut, comuniştilor iubitori de homosexuali!”. El a vrut să-i condamne astfel pe cei care protestau contra homosexualilor în apropiere de Kodak Theatre.
Datorită premiului obţinut de Penelope Cruz pentru rolul secundar din „Vicky Cristina Barcelona”, Spania se înscrie pe lista ţărilor ai căror actori au fost „oscarizaţi”. Temperamentală, Penelope a surprins publicul întrebându-se retoric: „A mai leşinat vreodată cineva pe scenă?” şi a continuat mulţumindu-i lui Woody Allen.

  Actorul care a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar a fost regretatul Heath Ledger, pentru rolul din „Cavalerul Negru“ (Dark Knight). Întrucât actorul a decedat anul trecut în urma unei supradoze accidentale de medicamente, premiul a fost ridicat de familia sa.
În vârstă de 82 de ani, comicul Jerry Lewis, recompensat cu un Oscar pentru întreaga carieră, a declarat: „Acest premiu îmi merge la inimă şi atinge cea mai profundă coardă a sufletului meu”.

Ţinute de gală semnate Dior sau Yves Saint Laurant

  Ca de fiecare dată la cea mai mediatizată gală din lumea filmului, plimbarea starurilor pe covorul roşu a făcut deliciul spectatorilor prezenţi şi al milioanelor de telespectatori. Pentru vedete, mai ales pentru cele nenominalizate sau aflate într-un con de umbră, covorul roşu reprezintă ocazia de a ieşi în evidenţă.
Un lucru de remarcat a fost preferinţa a numeroase actriţe - Jessica Biel, Penelope Cruz, Miley Cyrus, Taraji P. Henson, Umma Truman, Melissa George, Nancy O’Dell, Sarah Jessica Parker, Marissa Tomei, Evan Rachel Wood, Jennifer Aniston, Anne Hathaway - pentru alb sau pentru culori foarte deschise (gri perlă, alb fildeş, bejuri foarte deschise). Chiar dacă toţi designerii s-au întrecut pe sine anul acesta, Penelope Cruz a fost considerată apariţia serii. Rochia sa vintage, semnată Pierre Balmain, a făcut furori printre criticii de modă nelipsiţi de la eveniment. Sarah Jessica Parker a inundat covorul roşu atunci când a apărut în rochia ei Dior. Se pare că la mare căutare în acest an a fost look-ul de sirenă. Beyonce, Vanessa Hudgens sau Melissa George sunt doar câteva dintre prezenţele feminine care au optat pentru coada de peşte. De departe cea mai spectaculoasă apariţie a fost cea a lui Kate Winslet, câştigătoarea Oscarului pentru cel mai bun rol feminin. Yves Saint Laurant este creatorul rochiei superbe a actriţei. „Este croită pentru confort”, a declarat Kate despre ţinuta sa. Natalie Portaman, la rândul său, a ales o rochie simplă, diafană, care să îi lungească statura mignonă.

Alegeri neinspirate

  Neavantajată de silueta foarte corpolentă, Quenn Latifah a şocat prin faptul că şi-a ales o rochie gri închis, cu o trenă de voal. Nici noua preferată a Americii, adolescenta Miley Cyrus, nu a dovedit mai multă inspiraţie. A purtat mândră o rochie-varză, alb-gri, împopoţonată cu sute de pietre strălucitoare şi croită în straturi.

Eleganţă masculină

  Şi bărbaţii au ales în cea mai mare parte să poarte costume negre elegante. Nu au fost extravaganţe, spre deosebire de alţi ani. Singurul care a ieşit din tipare a fost, fără nicio surpriză, nominalizatul Mickey Rourke. Acesta a etalat un fel de costum alb cu vestă neagră de catifea, pantaloni strâmţi, „asezonaţi” cu un lanţ adolescentin ce atârna pe lângă pulpă. Şi cu ciocate de lac negru. Ca bijuterie, Mickey avea un medalion cu poza câinelui său recent decedat.

  O pereche elegantă a fost cea formată din Angelina Jolie şi Brad Pitt. Angelina a purtat o rochie neagră fără bretele şi nişte superbi cercei verzi de smarald. Pentru a se asorta cu consoarta sa, Brad, nominalizat şi el pentru rolul principal din „Strania poveste a lui Benjamin Button”, a purtat un costum negru, cămaşă albă şi papion negru.
Elena Şerban
India, mândră

  India a salutat succesul repurtat de „Vagabondul milionar“ (Slumdog Millionaire), premierul indian transmiţând felicitări întregii echipe. Pelicula a primit critici virulente în India, filmul fiind chiar acuzat că a insistat prea mult asupra mizeriei şi sărăciei din această ţară. În mahalale, unde foarte puţini au auzit de Oscar, nimeni nu se aşteaptă ca filmul să aibă vreun impact asupra vieţii lor.

Şi românii au fost câştigători!

  Printre câştigătorii de Oscar de-a lungul timpului s-au aflat şi români. În 1973, bucureşteanul Edward G. Robinson a primit post-mortem un Oscar pentru „contribuţia deosebită în industria cinematografică”.

  Un alt român câştigător a fost Arthur Caesar. El a fost premiat în 1934 pentru scenariul filmului „Manhattan Melodrama”, în care juca marele Clark Gable. Iţic Domnici, mai cunoscut în Cetatea Filmului ca IAL Diamond, a triumfat la Gala Premiilor Academiei Americane de Film în 1961. Născut în 1921 în Ungheni, localitate ce aparţinea atunci României, scenaristul a primit premiul pentru „Apartamentul”, peliculă în care au evoluat Jack Lemon şi Shirley MacLaine.