Main menu

header

624 16 1de Valeria Roman

Orice femeie ajunge să se simtă împlinită atunci când în viața sa apare un miracol, un copil, iar Ilinca Vandici (30 de ani) nu face excepție. Gazda emisiunii „Bravo, ai stil!” de la Kanal D simte de șase luni Miracolul care creşte în interiorul său. Nu a avut nevoie de multe confirmări, câteva teste de sarcină și dragostea lui Andrei Neacșu, bărbatul pe care îl va face tată, i-au fost suficiente. Faptul că în curând vor fi trei, o adevărată familie, o face să realizeze că viața sa a luat-o, în sfârşit, pe făgașul normal. Colegii o răsfață și ei și se bucură sincer, jurații emisiunii - Iulia Albu, Maurice Munteanu, Raluca Bădulescu și ajutorul lor, designerul Răzvan Ciobanu - stau tot timpul cu ochii pe ea, menajând-o ori de câte ori simt că ar avea nevoie de o pauză. Dacă în plan personal planetele s-au aliniat așa cum trebuie, și în cel profesional Ilinca se vede mult timp pe sticlă, sarcina fiind una ușoară, care o lasă să fie foarte activă.

Ilinca și-a început cariera în televiziune la postul B1 TV, unde a prezentat rubrica „Meteo” și emisiunea „Esentze”. În urmă cu zece ani, s-a alăturat echipei Kanal D pentru a prezenta show-urile „Bulevard” și „Magic Taxi”. A cochetat și cu actoria, în 2011 făcând parte din distribuția telenovelei de succes „Narcisa salbatică”, dar viața sa de acum este cel mai bun scenariu ce i s-a repartizat! Despre cât de complicată vede perioada care o așteaptă, Ilinca Vandici ne-a vorbit, emoționată, într-un interviu cald.

„Nu mai sunt pe primul loc în viața mea”

- Cum s-a schimbat viaţa ta de când ai aflat că eşti însărcinată?

- Pe de o parte, aş putea spune că s-a transformat la 180 de grade, pe de altă parte, aş putea spune că nu s-a schimbat deloc, în sensul în care eu continuu să am aceleaşi activităţi ca înainte, şi aici mă refer la tot ce înseamnă viaţă profesională, la tot ce presupune orele de sport, de antrenament, program, alimentaţie. Nu consider că sarcina este o boală, ba dimpotrivă, cred că e o perioadă normală, care nu necesită mari schimbări. Însă schimbări s-au produs din punct de vedere psihic, mental. Am început deja să cred că nu mai sunt eu pe primul loc în viaţa mea, gândesc de două ori înainte de a a face ceva, am mai multă grijă de mine. Am început să refuz anumite activităţi extrajob pe care le aveam până acum.

- Cum ai aflat vestea? Câte teste de sarcină ai făcut?

- Primul test de sarcină a ieşit pozitiv, am repetat câteva teste pentru a fi sigură, după care am ajuns la doctor, iar toate bănuielile şi fericirile s-au adeverit, fără a fi nevoie de alte lucruri complicate.

- Pe cine ai sunat ca să anunţi că vei deveni mămică?

- N-am sunat pe nimeni, pentru că aceasta este o veste pe care nu o împărtăşeşti prin intermediul telefonului. Andrei era cu mine în casă şi el a aflat primul. Ulterior au aflat părinţii noştri, apoi prietenii foarte apropiaţi. A fost frumos!

„Cred că mă opresc la un singur copil”

- Te visai mămică? De unul sau de mai mulţi copii?

- Cred că orice femeie îşi doreşte să devină mamă. Eu mi-am dorit acest lucru, pentru că am crescut şi am fost educată în acest spirit. Până la urmă, regulile sociale pe care le urmăm se potrivesc cu lucrurile pe care eu le doresc în viaţă. În momentul de faţă, recunosc că îmi este suficient de greu să le pot face pe toate, şi atunci zic că mă opresc la un singur copil. Însă nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor.

- În câte luni ai intrat?

- Am intrat în șase luni minunate.

- Pofte, insomnii sau greţuri ai avut? Ce ţi-a dat bătăi de cap?

- Pofte şi greţuri - absolut deloc! Din acest punct de vedere, mă consider norocoasă, pentru că am întâlnit o mulţime de mămici care n-au avut aceleaşi trăiri pe care le-am avut şi eu. Însă, da, de o vreme încoace mă confrunt cu nişte insomnii spectaculoase, care „mă ajută” să mă concentrez foarte mult. Eu înainte mă odihneam şi 12 ore pe noapte, iar acum nu ştiu dacă dorm cinci sau şase ore. Însă este în regulă. (Râde)

„Am ales primul nume al bebelușului: Ioan”

- Ai schimbat măsura la haine? Porţi ţinute speciale pentru gravide?

- La pantaloni am schimbat măsura, pentru că peste burtică nu suport să mă strângă. Port pantaloni cu două măsuri mai mari. Însă pantalonii sport îi port pe cei dinainte. Rochiile pe care le port la emisiune, seară de seară, le-am schimbat pentru că au un anumit croi. Cele care erau strânse pe talie sau pe burtică sunt cu un număr sau cu două mai mari.

- Ai aflat sexul copilului? V-aţi gândit la nume pentru el?

- Da, e băieţel, ne-am gândit la numele său. Vrem să fie un nume de sfânt, şi acela va fi Ioan. Deocamdată avem primul nume, încă mai căutăm.

„Ajutorul cel mare va veni de la bunici”

624 16 2- Aţi discutat despre cum vă veţi împărţi sarcinile?

- Nu am vorbit, pentru că acestea nu sunt lucruri pe care să le scriem pe foiţă şi să ne ţinem după aceea de ele. Andrei este genul de tătic care se implică în creşterea şi în educaţia copilului. Drept urmare, abia aşteaptă să se nască băieţelul, ca să stea cu el, să se joace cu el, să îi schimbe scutecele, să îi facă băiţa. Îşi doreşte foarte tare să se implice şi este foarte normal să fie aşa. Probabil, când eu voi fi foarte obosită, mă va ajuta şi el. Însă ajutorul cel mai mare va veni de la bunici - mama mea şi mama lui Andrei, care vor sta cu noi 24 de ore din 24. Este clar că voi avea nevoie de ele! Şi nu vreau să le iau bucuria asta de a-şi creşte nepoţelul. Apoi, cred că nicio bonă din lume, oricât de pregătită, pricepută sau grijulie ar fi, nu se compară cu ceea ce simte şi face o bunică pentru nepotul său.

- Cum crezi că vei fi ca mămică?

- Eu acum pot să spun că voi fi cea mai bună, cea mai îngăduitoare sau, dimpotrivă, cea mai exigentă mamă. Însă, până când nu voi fi pusă în situaţia de a fi mamă, nu pot să-mi dau seama cum voi fi. Eu mi-aş dori să fiu cerebrală, pentru că şi bunicile, şi tatăl lui Andrei îl vor răsfăţa foarte tare. Va fi răsfăţat din toate părţile, aşa că va trebui să echilibrez cumva lucrurile. Nu ştiu dacă voi reuşi să fac asta şi dacă voi reuşi să fiu eu doza de raţional din toată iubirea cu care va fi înconjurat. Nu vreau să fie un copil râzgâiat, care să-şi permită să facă orice, oricând.

„Cred în instinctul meu decât în cărţi”

624 16 3- Te documentezi din cărţi, ţi-ai înnebunit prietenele care au copii cu întrebări?

- N-am înnebunit pe nimeni, pentru că nu am timp. Cărţi citesc. Nu mi-am luat toate cărţile despre mămici şi bebeluşi, decât pe acelea care mi-au fost recomandate de doctoriţa mea. Cred că e un drum pe care îl înveţi împreună cu copilul tău. El te învaţă pe tine ce să-i faci, tu îl înveţi pe el cum să fie. Majoritatea studiilor au doză mare de adevăr, dar cred mai degrabă în sentimentul şi în instinctul matern pe care le are fiecare femeie şi în ceea ce ea îi transmite copilului său.

- Cum ţi-ai propus să naşti, şi unde?

- Aş vrea să nasc natural, însă nu ştiu dacă acest lucru va fi şi posibil. Voi naşte la o clinică privată, împreună cu doamna doctor Caliopeea Parfene.

- Vrei să alăptezi?

- Bineînţeles! Sper să şi pot!

„Nu voi fi o mamă panicată”

- Care este cea mai mare temere a ta?

- Nu am nicio temere. Cred că nu voi fi o mamă panicată. Voi fi o mamă liniştită, pentru că am maturitatea necesară pentru a conştientiza nişte lucruri. Nu am de ce să mă panichez. Este clar că tot ce se întâmplă în sarcină ţine în mare parte de mine. Aşa că, dacă eu ţin lucrurile sub control, n-are ce să se întâmple rău şi n-am de ce să mă panichez. Având în vedere că sunt sănătoasă şi bebelușul e sănătos, nu am de ce să inventez griji! Nu îmi doresc să fiu o mămică disperată, care să fugă la două noaptea la medic la primul semn de tuse.

- Faci toate analizele şi testele, ba chiar şi în plus?

- Sunt cu analizele „la zi” şi le voi face şi pe cele din perioada imediat următoare. Probabil că testul „Panorama” este în plus, însă este foarte cunoscut şi accesibil, astfel încât poate trece pe lista testelor care trebuie făcute.

- În ce constă această analiză?

- Se ia sânge, se depozitează într-un anumit fel pentru a fi livrat în America. Din sângele meu se ia ADN-ul copilului, de unde ce are el genetic, bun sau rău, se poate vedea în proporție de 99,9%. Este genial acest test.

„Le spun atât colegilor mei: îi iubesc!”

- La scurt timp după ce ai făcut anunţul, ai plecat într-o vacanţă (n.r. - la Punta Cana). Ai evitat unele lucruri pe care le făceai în trecut?

- La hotel erau multe activităţi de relaxare şi de petrecere a timpului liber. În afară de un zbor cu elicopterul, în care nu riscam nimic, nu am făcut altceva. Nu am făcut scuba diving, nu am făcut snorkeling, n-am înotat cu delfinii, nu am făcut safari cu ATV-urile. Andrei a „suferit” alături de mine, pentru că am zis că ne-am băgat amândoi în chestia asta. Ori suntem amândoi, ori nu mai suntem!

- Faci sport, mergi la filmări. Până în ce lună ţi-ai propus să mai apari pe sticlă?

- Atâta vreme cât sănătatea îmi permite să îmi desfăşor activitatea, voi continua aşa. În afară de faptul că stau mai multe ore pe tocuri, nu desfăşor activităţi care să mă solicite foarte tare. Nu văd de ce să nu prezint în continuare emisiunea.

- Ce spun colegii tăi de emisiune despre bucuria ta?

- Sunt foarte încântaţi şi se bucură alături de mine de orice lucru nou care se întâmplă. Când a mișcat prima oară bebeluşul s-a întâmplat în emisiune. Bineînţeles că erau curioşi, voiau să pună mânuţa şi să simtă! Am noroc de o echipă extraordinar de sufletistă, de închegată şi de bună, care m-a susţinut încă de la început, care m-a înţeles şi care se gândeşte la mine în permanență, la modul: „Luăm pauză acum? Mai poţi?”. Sunt foarte grijulii cu mine şi le mulţumesc pe această cale şi le spun că îi iubesc!

„Am vorbit de căsătorie”

- Veţi fi o adevărată familie! Aţi vorbit despre căsătorie?

- Am vorbit, desigur…

- Cum îţi imaginezi acea zi? Vrem să ştim toate detaliile despre cum ai vrea să arate rochia, buchetul şi locul ideal pentru o astfel de ceremonie.

- Am vorbit despre aceste lucruri, le avem în plan, însă prefer să păstrez detaliile pentru mine şi pentru familia noastră. Nu voi face un eveniment public din asta, mai ales că părinţii lui Andrei nu sunt persoane publice. Vom păstra aceste lucruri pentru sufletul nostru.

„Pot să spun că voi fi cea mai bună, cea mai îngăduitoare sau, dimpotrivă, cea mai exigentă mamă. Va fi răsfăţat din toate părţile, aşa că eu va trebui să echilibrez cumva lucrurile. Nu vreau să fie un copil râzgâiat, care să-şi permită să facă orice, oricând“

„Andrei este oaza de linişte!“

624 16 4- Cum a reacţionat iubitul tău când a aflat că veţi avea un copil?

- Andrei şi-a dorit foarte mult un copil, cred că mai mult decât mine. Acest lucru m-a liniştit mult şi pe mine, pentru că altfel aş fi fost foarte panicată. A fost foarte fericit şi este în continuare foarte fericit. Are grijă de mine, se implică în stările mele, ţine cont de nevoile mele în perioada asta. Se implică aşa cum ar trebui să o facă orice tătic care are grijă de soţia sa şi de viitorul său copil.

- Cum l-ai descrie în câteva cuvinte pe Andrei?

- Mi-e greu să îl descriu în câteva cuvinte pe Andrei, pentru că el reprezintă, în acest moment, totul pentru mine. Este sprijinul meu, omul care mi-a adus linişte, împlinire, iubire, stabilitate. E oaza mea de linişte, de echilibru.

„Ador soarele, deci o să nasc vara“

- Ai achiziţionat ceva pentru bebe, haine sau obiecte?

- Acum îi facem camera. Am cumpărat tapet, o lustră, o canapea albastră superbă şi urmează ca după Sărbătorile Pascale să îi cumpărăm pătuţul, masa de schimbat, şifonierul. După aceea, probabil cu o lună înainte de a se naşte, vom lua hăinuţe, creme, uleiuri.

- Vei deveni mămică în această vară. Cum suporţi în general temperaturile caniculare?

- Sunt născută vara. Iubesc soarele, iubesc căldura, nu am o problemă cu temperaturile caniculare şi cred că voi reuşi să trec peste perioada până când voi naşte, pentru că majoritatea timpului îl voi petrece ori în platoul emisiunii, ori acasă, întinsă pe canapea. La jumătatea lunii iulie o să nasc, deci nu o să prind cele mai caniculare săptămâni din an.

- Ai acum restricţii din partea medicilor?

- Nu am niciun fel de restricţii. Pot să fac şi sport.