Main menu

header

de Elena Şerban

Are doar 36 de ani, nişte ochi frumoşi ca de căprioară şi o atitudine de învingătoare. Stephenie Meyer este una dintre cele mai talentate şi de succes scriitoare americane. Unii critici consideră chiar că Stephenie a întrecut-o deja pe mult mai cunoscuta J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. De altfel, datorită cărţilor sale, a primit în 2008 titlul de „Autorul Anului”. Cărţile sale au devenit best-seller în SUA, dar şi în foarte multe state europene. Mai mult, unele dintre ele au fost sau vor fi ecranizate. De altfel, primul film turnat după romanul „Twiligt” (Amurg), a devenit un mare succes de casă, obţinând 30 de milioane de dolari doar în prima zi de lansare!

De religie… mormonă

S-ar putea spune că tânăra a fost binecuvântată încă de la naştere. Aşa au considerat şi părinţii săi, care au primit-o „cadou de Crăciun”, în 1973. Talentata autoare a venit pe lume chiar la 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Stephenie s-a născut în Hartford, Connecticut, ca fiică a lui Stephen şi Candy Morgan. A crescut în Phoenix, Arizona, fiind înconjurată de cinci fraţi şi surori. A avut o copilărie frumoasă şi liniştită. Pe soţul său, Christian, l-a cunoscut încă din copilărie. Cei doi s-au căsătorit în 1994, pe când scriitoarea avea doar 21 de ani. Soţii Meyer sunt de religie mormonă şi au împreună trei băieţi: Gabe, Seth şi Eli.

„Twilight”, de la vis la realitate

Într-unul din numeroasele sale interviuri, Meyer declara că ideea pentru „Amurg” i-a venit în iunie 2003. „Toată această nebunie a început de fapt cu un vis. Visam o fată tânără, de care era îndrăgostit un vampir”, spunea Stephenie. „Ceva, nu ştiu nici acum ce, m-a făcut să mă apuc să scriu ce visasem, deşi nu o mai făcusem vreodată până atunci. Şi totuşi, nu mă puteam opri. Totul curgea de la sine”, mai afirmă scriitoarea. Repede, repede, ca într-un vârtej, visul a fost pus pe hârtie şi s-a transformat într-un roman.

750.000 de dolari pentru o debutantă!

După ce primul roman a apărut pe piaţă (în 2005), autoarea a semnat un contract pentru alte trei titluri cu editura „Little, Brown and Company”. Mirosind succesul, aceasta i-a oferit tinerei scriitoare 750.000 de dolari! Asta în ciuda faptului că Stephenie era aproape debutantă. Cele trei titluri care au urmat romanului „Amurg” au fost: „Lună nouă” (2006), „Eclipsa” (2007) şi „Breaking Dawn” („Zori de zi”) - 2008.
În prima săptămână de la publicare, „Luna nouă” a intrat direct pe locul 5 pe lista de best-seller-uri a celebrei publicaţii New York Times. Ca o dovadă a succesului de care s-au bucurat cele trei romane, cel de-al patrulea, „Zori de zi”, a fost scos pe piaţă, la prima ediţie, în peste 3,7 milioane de copii!
Cartea s-a vândut şi în Marea Britanie ca pâinea caldă. Mai mult, romanul i-a adus lui Stephenie primul British Book, deşi se afla în competiţie acerbă cu o scriitură a lui J.K. Rowling.

Inspirată de marii clasici

Scriitoarea afirmă că „Amurg” a fost inspirat din romanul „Mândrie şi prejudecată” al englezoaicei Jane Austen, în timp ce „Luna Nouă” de celebra dramă „Romeo şi Julieta”, scrisă de William Shakespeare. „La răscruce de vânturi”, al lui Emily Brontë, a fost sursa de inspirație pentru „Eclipsa”, iar „Zori de zi” a pornit de la o altă lucrare a lui Shakespeare - „Visul unei nopţi de vară”.

Ecranizări mult așteptate

Nebunia după personajele din seria ce a debutat cu „Amurg” a atins cote uriaşe după ce peripeţiile acestora au fost dramatizate. Rolurile principale Bella Swan şi Edward Cullen au fost interpretate de Kristen Stewart şi Robert Pattinson.
„Luna nouă” se turnează în prezent la Vancouver și va ieşi pe piaţă în noiembrie 2009, la un an după succesul impresionant pe care l-a avut „Amurg”. Este foarte posibil ca data de lansare a filmului să coincidă cu lansarea în România a volumului cu numărul patru, „Zori de zi”. „Eclipsa”, a treia peliculă, va fi lansată în vara anului următor, iar filmările la „Zori de zi” vor începe imediat după aceea. Şi în „Luna nouă” rolurile principale le revin tot lui Robert Pattinson (Edward) şi actriţei Kristen Stewart (Bella). Summit Entertainment, producătorul seriei, a dorit ca fiecare roman să fie adaptat de câte un regizor diferit şi i-a încredinţat lui Chris Weitz (a regizat comedia „Plăcintă americană”) regia celui de-al doilea roman, „Luna nouă”.
Cel de-al treilea film al seriei va fi regizat de David Slade, cineast specializat în filme horror.

„Midnight Sun”, pus în așteptare

Se pare că nebunia creată după primele patru volume s-a răsfrânt asupra scriitoarei într-un mod neplăcut. Astfel, în august 2008, la doar două luni după ce anunţase că lucrează la „Midnight Sun”, un roman scris din perspectiva lui Edward Cullen, scriitoarea a venit cu un anunţ şoc: „Mă simt prea tristă ca să mai pot continua să lucrez la roman, aşa că l-am pus în aşteptare pe o perioadă de timp nedefinită.” Declaraţia a fost o consecinţă a faptului că Stephenie a fost trădată de nişte cunoştinţe, care au postat pe internet fragmente din „Midnight Sun”. Mai mult, cineva a completat acele fragmente sub semnătura Stephenie Meyer, însă cu un stil total diferit, astfel că cititorii nu mai ştiau ce să creadă. Unii dintre ei nu s-au sfiit să facă remarci urâte la adresa religiei scriitoarei, iar alţii au făcut petiţii on-line, sperând să o convingă să reia lucrul.

- Povestea Twilight saga a fost vândută în peste 42 de milioane de exemplare şi tradusă în 37 de limbi
- Fanii seriei au creat peste 100 de site-uri ce au ca temă aventurile protagoniştilor
- Meyer este şi autorul romanului SF pentru adulţi „Gazda”

Consecinţele primului roman

Aşa cum se întâmplă de obicei cu romanele de mare succes, a căror acţiune se desfăşoară în localităţi reale, şi în cazul cărții „Amurg” a fost la fel. Astfel, după apariţia filmului, mii şi mii de turişti au ales să-şi petreacă o parte a concediului în orăşelul Forks, din statul American Washington, locul iubirii dintre Bella şi tânărul vampir.
Drept mulţumire, autorităţile din Forks sărbătoresc Ziua Stephenie Meyer la 13 septembrie a fiecărui an. Data a fost aleasă după ziua de naştere a personajului Bella Swan.
Romanul „Amurg” a fost scris în doar… trei luni