Main menu

header

656 20 1de Luana Mare

În decembrie se împlinesc 22 de ani de când Neti Sandu prezintă în fiecare dimineaţă horoscopul şi previziunile aștrilor la Pro TV. Este pe micul ecran de când a pornit emisia în Pache Protopopescu, iar vocea şi coafura sa au devenit emblematice pentru dimineţile cu Pro TV, la fel cum Andreea Esca este reprezentativă pentru principalul Jurnal de ştiri al postului. Îşi trăieşte viaţa în lumina reflectoarelor, aşa cum este scris în stele încă de când s-a născut, iar preţul pentru acest cadou pe care i l-a făcut destinul s-a numit viaţă personală. Neti locuieşte singură într-un apartament cu două camere şi este foarte ataşată de nepoatele şi de strănepoţii din partea surorii. Are o viaţă ordonată şi spune că n-ar schimba nimic din trecut. Despre destin, determinare, pasiune şi, nu în ultimul rând, despre viitorul scris în aștri ne-a vorbit Neti Sandu, cea mai cunoscută realizatoare de horoscop din România, într-un amplu interviu.

„Sunt în aceeaşi zodie cu Pro TV”

656 20 2- La 25 noiembrie aţi împlinit 59 de ani de viaţă şi 22 de ani de Pro TV. Sunteţi aceeaşi zodie cu postul tv. A fost o întâlnire predestinată?

- M-am renăscut odată cu Pro TV, şi eu, studiind astrologia, ştiam atunci, în 1995, că Jupiter, planeta norocului, o să intre în Săgetător, era un eveniment important! Îl aşteptam de 12 ani, dar nu bănuiam că o să ajung la Pro TV, care va fi şi el Săgetător (s-a născut la 4 decembrie). Eu am ajuns cu două săptămâni înainte. Deci eu aşteptam intrarea lui Jupiter în Săgetător, ăsta era targetul. Jupiter ajunge în Săgetător o dată la 12 ani şi rămâne acolo un an, şi el mi-a adus ceva extraordinar, iar în felul ăsta s-a născut un Săgetător, un post tv. Orice lucru are şi el zodia lui. E ca o persoană care se naşte, care are dată de naştere şi destin. Orice lucru are o poveste a sa. La fel şi Pro TV.

- Cum a fost povestea comună?

- Ne-am plăcut, am făcut o „căsnicie”, pentru că 22 de ani petrecuţi aproape zilnic împreună te duce cu gândul la o familie şi, ca în orice relaţie, sunt ani mai buni, alţii mai puţin buni.

„Aveam popularitatea în astrogramă, chiar dacă nu ştiam cum va veni”

656 20 3- Destinul dumneavoastră seamănă cu cel al postului?

- Ce mi se întâmplă mie regăsesc în ce i se întâmplă trustului. Nu pot să intru în amănunte. Este fascinant felul în care gândeşti şi vezi. E un mod de a gândi şi de a opera cu nişte lucruri care nu sunt la vedere, dar care se întâmplă.

- Sunteţi de profesie filolog, dar iubiţi matematica însă. Cum s-au legat cele două domenii?

- Eu am făcut Umanul, am fost ultima promoţie de Uman şi nu m-am descurcat prea bine cu matematica, dar îmi plăcea geometria în spaţiu şi în felul ăsta le-am îmbinat. Mă uit în tabele cu deplasarea aştrilor, le pun pe un cerc şi văd ce unghiuri se fac şi din geometria asta, din ceea ce văd, spun o poveste.

- Cum a fost începutul în televiziune?

- A fost fascinant. Eu ştiam din aştri că la un moment dat se poate întâmpla ceva ce ţine de notorietate, dar nu aveam cum să înţeleg dimensiunea. Eu ştiu că am mijlocul cerului conjunct cu o stea care dă popularitate, steaua Aldebaran. E la 9 grade în zodia Gemeni, mijlocul cerului, care este partea cea mai de sus a cercului. Aici îţi arată reuşita socială. La mine e ca şi cum ai atârna steaua în bradul de Crăciun, aşa arată în astrograma mea steaua Aldebaran. Când am învăţat astrologie am întrebat-o pe profesoara mea ce înseamnă asta, poziţionarea acelei stele în acel loc. Mi-a spus că nu ştie, dar o să vadă şi că sigur va fi popularitate. Noi nu făceam nimic special în acea vreme şi mă întrebam din ce să iasă popularitate? Ea spunea: „Nu ştiu, dar sigur o să apară, că nu se poate să stea aia degeaba acolo”. Cred că trecuseră trei ani de când mă apucasem de astrologie… Eu sunt Săgetător, iar numărul destinului meu este 5, un număr imprevizibil. E şi cu reuşită, şi cu eşec. Numărul dă un spirit de aventură, dar curaj şi lucruri neprevăzute. Şi aşa a apărut chestia asta, care nu ştiam că aşa o să arate. Nu pot să spun că eram pregătită. Eram o persoană care terminase Filologia, lucrasem într-o bibliotecă timp de 18 ani. Aveam 37 de ani când am intrat la Pro TV şi nu credeam că o să rămân, pentru că eram în vârstă faţă de ceilalţi. Toţi aveau 20 de ani.

„Florin Călinescu m-a adus la Pro TV”

656 20 4- Aveaţi experienţa televiziunii sau a presei?

- Întâi am fost la revista „Salut”, a lui George Mihăiţă, am lucrat acolo vreo doi ani, am scris la „Paranormal”, corespondam cu cititorii, şi dintr-o dată m-am trezit cu mii de scrisori acasă. Era ceva extraordinar! Scriam articole despre ce observasem eu. E ca o muncă de cercetare ceea ce fac. Asta mi se pare. Am ucenicit la „Salut”, apoi am realizat emisiunea „Prieteni Pro FM Salut”, împreună cu George Mihăiţă. Făceam horoscopul, şi George a lipsit o dată, iar în locul lui a venit Florin Călinescu la emisiune. El modera pe vremea aceea „Duminicile celor singuri”. Eu aveam de făcut atunci astrograma lui Andi Moisescu. Eram cu astrograma în faţă, cuminte şi speriată. El zice: „Lasă asta… hai să vorbim, aşa, despre Andi Moisescu”. Am râs întruna, pentru că era formidabil, a fost o emisiune foarte frumoasă. Am mai lucrat un an la radio, până când m-a sunat cineva să-mi spună că mă invită domnul Florin Călinescu să dau o probă la televiziune. Ei se antrenau din primăvară şi căutau oameni. Când mai erau două săptămâni să înceapă emisia au vrut pe cineva care să se ocupe de horoscop, iar Călinescu şi-a adus aminte de mine şi le-a spus că el ştie o femeie la radio care-şi făcea singură un cerc pe hârtie şi horoscopul. „Căutaţi-o p-aia!”. M-am dus, şi toate au venit foarte repede, cu emoţiile, cu anestezia, cu şocul de început. A fost uluitor. Din echipa de atunci au rămas Esca, Dedu, eu. Florin Călinescu a plecat, apoi a revenit.

- Şi acum faceţi la fel horoscopul? De mână, fără să utilizaţi programe de calculator?

- Pentru mine e ca un fitness mental. Nu mă duc la sală, dar asta mă ajută, mă întreţine. E o metodă foarte bună să-ţi creezi o stare şi să fii racordat.

„M-am sufocat când a fost eclipsa de Soare”

656 20 6- Aţi renunţat atunci la radio?

- Am făcut în paralel şi radio. Realizam horoscopul acolo. Apoi am făcut cu Elena Lasconi pe site horoscopul emisiune, câţiva ani am transmis amândouă, pe Acasă, „Horoscopul de Acasă”.

- De când v-a pasionat horoscopul?

- Am început din ’90. E foarte multă materie şi trebuie să ştii ce să faci cu ea. Atât de bine mă obişnuisem să învăţ în facultate, încât a fost o nevoie de a continua, iar astrologia, cu materie multă de învăţat, era exact ce-mi trebuia. Era o nevoie pentru mine de a continua învăţatul.

- În viaţa dumneavoastră au fost evenimente majore pe care le-aţi văzut în aştri?

- Pot să spun că le-am văzut, dar n-am văzut exact dimensiunea. Şi nici acum nu pot să zic că eu ştiu şi prevăd totul. Este o continuă evaluare. De exemplu, în 1999, astrograma Pământului arăta ca şi cum el o să fie operat. Arăta ca o operaţie pe cord, pe abdomen, ca tăiat în patru, ca şi cum ar fi fost un mare cutremur şi s-ar fi rupt în bucăţi. A fost o schimbare în ’99, s-au întâmplat nişte lucruri politice, dar nu la dimensiunea la care mă gândeam eu. Îmi imaginam un cutremur mare. A fost o eclipsă, ţin minte că la ora 1:00 ziua, iar eu m-am sufocat. Atunci s-a întâmplat, la Lună plină sau nouă. Când se suprapune total una dintre energii rămâne cealaltă în exces, iar eu am simţit că mă sufoc. Şi la Lună plină, şi la Lună nouă există nişte diferenţe mari de energie. La Lună nouă este un deficit, iar la Lună plină, un exces. Fiecare resimte altfel.

„Horoscopul spune doar o poveste, omul dispune ce face cu ea”

656 20 7- Este adevărat că aștrii doar predispun şi că putem schimba ceea ce arată?

- Aștrii predispun şi omul dispune. Acelaşi aspect astral poate fi asimilat diferit pentru două persoane născute în aceeaşi perioadă. Chiar dacă e un aspect foarte favorabil, el rămâne neonorat. În general, am văzut aspectele alea de vinovăţie, gen: „Dar eu nu merit, mie nu mi se întâmplă aşa ceva de obicei”… Ei bine, dacă crezi că nu meriţi, chiar nu ţi se întâmplă. Ai blocat favoarea. Unei prietene care-mi spunea „eu vreau să ştiu sigur dacă mă mărit!” i-am făcut astrograma şi i-am spus: „Ai la dispoziţie un an pentru asta şi nu înseamnă că numai Jupiter, planeta norocului, acţionează şi că este în Casa căsătoriei. Întâi se intră în Casa amorului. Întâi Marte face acţiunea, după aia vine Mercur, după aia se fac interacţiuni. Când intră Jupiter acolo, gata, apare amorezul. Se face coadă. Ăia care nu te-au mai căutat de multă vreme sună toţi o dată. Şi după aceea nu te mai caută nimeni”. Nu-i puteam spune cu certitudine că se mărită, dar pot să aflu nişte lucruri incredibile, care fac posibilă căsătoria. Ţine apoi de fiecare să folosească avantajele oferite de planete.

„Îmi petrec vacanţele cu nepoatele şi cu strănepoţii”

- Este vreo zi în care nu faceţi horoscop?

- Chiar dacă nu fac, tot mă gândesc la cum sunt influenţele astrale.

- Cum vă petreceţi vacanţele?

- Vacanţele mi le petrec întotdeauna cu nepoţii şi cu strănepoţii, pentru că au crescut. Sunt copiii şi nepoţii surorii mele. Fata are 14 ani şi doi metri, pentru că joacă volei, iar băieţelul are 8 ani şi joacă baschet. Sunt de la aceeaşi nepoată. Sora mea a jucat baschet, cumnatul meu a jucat volei. Mă antrenez şi eu, pentru că atunci când jucăm împreună nu trebuie să mă fac de râs. Plecăm împreună pe unde fac ei câte un cantonament, şi tot timpul suntem împreună şi în echipă. Mă duc o singură dată pe an şi jucăm volei.

- Cum este o zi din viaţa dumneavoastră?

- Toate sunt la fel. Mă trezesc la 2:30. Sunt dependentă de cafea, vin în Pro, urmează emisia. Apoi plec acasă şi nu mai vreau să aud nimic. Ajung stoarsă. Încerc să adorm, apoi, la trezire, am activităţi casnice. De reţinut că nu mă ajută nimeni la curăţenie. Eu consider că fac cel mai bine treaba asta. Mă apuc de scris pe la 16:30. După aceea mă culc pe la 9:00 seara.

„Mă duceam la spovedit, la împărtăşit, ţineam posturile, dar nu mai fac asta”

- Aţi practicat şi yoga?

- Da, am mai făcut yoga în anii ’90. De la yoga am rămas cu relaxările. Cu acele meditaţii foarte utile. Apoi a fost terapia experienţială. A fost extraordinar şi pot spune că a fost experienţa vieţii mele. Am învăţat să trăiesc frumos. După aceea m-am dus la grupuri de constelaţii familiale. Este uluitor! Cel care a iniţiat şcoala asta a fost şi preot, şi psiholog, şi terapeut. A fost în triburile Zulu şi a remarcat că, dacă în familia X există unul care bea, e violent etc., şi noi îl scoatem, nu-l mai considerăm demn, îl dăm deoparte, unul dintre membrii familiei va trăi soarta acelui om.

- Sunteţi o persoană credincioasă?

- Da, foarte mult. Bunicii mei sunt penticostali şi şi-au dorit foarte mult ca fata lor, mama, să fie şi ea. Dar mama n-a putut să ţină această linie, să fie înrobită în regulile religiei penticostale. De Paşte, de Crăciun mă duceam la spovedit, la împărtăşit, ţineam posturile, dar nu mai fac asta. După ce am făcut terapia am simţit altceva. Mă duceam la biserică la mine-n cartier, apoi la Icoanei. M-am apucat să citesc Biblia în adolescenţă, şi când nu înţelegeam îi ceream bunicului explicaţii. Pentru că el nu mi le putea da, am citit toţi filosofii, toată filosofia posibilă. N-a fost de ajuns, şi aşa am ajuns la astrologie. Eu am luat căutarea pe cont propriu, şi aşa am ajuns la ceea ce fac şi la ceea ce sunt astăzi.

„Nu tot ce scrie în stele, ce ar trebui să se petreacă, se întâmplă tuturor din zodia respectivă, pentru că unii nu pot să onoreze avantajul. Au propriile blocaje, au vinovăţii, au lucruri care îi împiedică să folosească oportunitatea. Aştrii predispun, dar omul dispune“

„Începutul la Pro TV a fost spectaculos, incitant, emoţionant, cu adrenalină şi anestezic în acelaşi timp“

„Ţara noastră a avut trei ani de blocaje pe străinătate“

- La ce se poate aştepta România în anul următor?

- Saturn nu ne-a făcut o imagine prea bună afară. A blocat zona străinătăţii. Şi noi am avut o imagine cam neplăcută. România este născută în zodia Vărsătorului dacă luăm în calcul ca dată 24 ianuarie, a Unirii. Saturn a stat într-o zonă în care a blocat vizibilitatea şi renumele. Dar acum s-a deblocat zona aia şi, probabil, de-aia ne-am şi remarcat acum prin Simona Halep, care este numărul 1 mondial, așa cum se vor schimba şi pentru noi aspectele. Dintr-o dată e un plus de vizibilitate. Şi mai este ascendentul în Rac, iar asta înseamnă că Jupiter, care traversează zodia Scorpionului, asortează, irigă bine de tot zodia Racului, dar ce să vezi, Saturn o să stea în zodia opusă partenerială trei ani întregi, şi atunci iarăşi nu va putea să fie aşa o „căsnicie” fericită între ascendent şi zodie! Tot va fi greu, dar partea bună este că Jupiter pentru zodia ţării este în Casa succesului. Deci e mare lucru! După ce aici a stat Saturn, care nu a dat voie să se vorbească de bine, vine şi succesul. Deci avem şi veşti bune, şi altele mai puţin bune.

„Ascendentul ne influenţează mereu, nu după 30 de ani“

- Aţi schimba ceva în trecut?

- Nu ştiu ce să zic. Eu zic că nu. Mi-a plăcut mereu această aventură a cunoaşterii. Am Soarele în Casa autoeducaţiei (a III-a), aşa se explică nevoia asta de a şti, de a mă forma. Am şi Jupiter în această casă, şi asta se vede. Relaţional s-a pus fundiţa abia după 22 de ani de la un final. În ultimii trei ani, Saturn a stat în zodia mea şi am simţit asta. Când stă în Săgetător îl restricţionează, îl obligă la multe, şi Săgetătorul are nevoie să fie independent. E ca o ghiulea de picior. Cam aşa am trăit şi eu. M-a mai ajutat ascendentul din Fecioară.

- Ce sunteţi mai mult: Săgetător sau Fecioară?

- Apropo de ascendent, când îi aud pe mulţi că după 30 de ani ascendentul este dominant mi se ridică părul pe cap! Nu există aşa ceva! În nicio carte pe lume! Mă întreabă mulţi despre chestia asta. Toată viaţa sunt Săgetător şi Fecioară. Nu trebuie să aştept 30 de ani ca să fiu altfel. Problema este alta: la 28 de ani, Saturn încheie o mişcare completă prin toate zodiile, a răscolit tot şi în mod sigur există o schimbare în fiecare om la 30 de ani, după un tranzit complet al lui Saturn. El are nevoie de cei 28 de ani să traverseze cerul şi, când începe un nou ciclu, simţim pregnant ceva, o schimbare în noi, în felul în care ne-am format.