Main menu

header

de Elena  Şerban

- La 62 de ani, cel mai mare tenor al lumii renunţă la rolurile de operă, dar nu şi la recitaluri

Tristeţe şi păreri de rău printre iubitorii muzicii de calitate. Tenorul spaniol Jose Carreras, cel mai tânăr dintre cei trei magnifici, a anunţat că se retrage de pe scena lirică.

A rămas doar unul
Carreras, în vârstă de 62 de ani, fost membru al grupului „Cei trei tenori”, alături de compatriotul său Placido Domingo şi de italianul Luciano Pavarotti, şi-a motivat decizia prin faptul că nu mai poate satisface exigenţele extenuante pe care le implică rolurile de operă. „Dacă pot să susţin recitaluri, adaptând repertoriul nevoilor mele, atunci nu e nicio problemă, va fi suficient. Dar, în privinţa spectacolelor de operă, cu excepţia unor circumstanţe favorabile, cariera mea s-a încheiat”, a declarat Jose Carreras.
Placido Domingo rămâne astfel singurul membru activ pe scena lirică din celebrul trio de tenori, Luciano Pavarotti decedând în septembrie 2007, din cauza unui cancer la pancreas. „Eram, fără să fim pretenţioşi, cei mai cunoscuţi tenori ai acelor vremuri”, a declarat Jose Carreras într-un interviu recent.

Primele cântece…la coafor
Jose Carreras s-a născut la 5 decembrie 1946, în Barcelona, într-o familie cu ceva probleme băneşti. Situaţia financiară precară era cauzată de faptul că tatăl, Josep Carreras i Soler, fost profesor de limba franceză, era de partea republicanilor în timpul Războiului Civil. De aceea, o dată cu venirea generalului Franco la putere, tatăl a fost îndepărtat de la catedră. Mama, Antonia, pentru a mai umple golurile din bugetul familiei, şi-a deschis un salon de coafură. Tânărul Jose a obţinut de altfel primii bani de buzunar cântând pentru clientele mamei sale.
Dorinţa de a oferi o viaţă mai bună celor trei copii i-a determinat pe soţii Carreras să se mute în Argentina. Însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din Argentina şi, în mai puţin de un an, familia Carreras s-a întors în Barcelona.

Debut la 8 ani!
Părinţii săi au fost cei care i-au descoperit vocaţia şi i-au îndreptat paşii către lumea muzicii. Deşi nu erau bogaţi, s-au străduit să îi ofere cursurile muzicale pe care şi le dorea. Strădania părinţilor nu a rămas fără răsplată. Micul Jose a avut primul recital pe când avea doar 8 ani, fiind înregistrat de Radioul naţional din Spania. Apoi, la 11 ani, a avut recital la Opera din Barcelona. La fel ca marii tenori alături de care a cântat, şi Jose a urmat cursuri muzicale la Conservatorul din Barcelona.
Sfătuit de mama şi de unul dintre fraţi, care se temeau că Jose nu va avea o carieră strălucită, Jose se înscrie şi la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii din Barcelona. Renunţă însă după doi ani.
În 1970, la doar 24 de ani, a semnat primul său contract cu Opera din Barcelona. După distribuirea sa într-un rol secundar în „Norma”, de Bellini, Montserrat Caballe atrăgea atenţia asupra unei „voci a secolului”. Şi apoi, succesele au venit unul după altul.

A învins leucemia ajutat de Domingo
În vara lui 1987, o leucemie galopantă l-a determinat să renunţe la activitatea scenică, medicii dându-i doar 10% şanse de supravieţuire. După transplantul de măduvă efectuat în SUA a revenit la Barcelona, iar în 1988 şi-a reluat activitatea.
În acea perioadă, tratamentele costisitoare, dar şi desele călătorii făcute în SUA i-au secătuit mare parte din avere. În ajutorul său a sărit însă o fundaţie din Madrid, care oferea suport financiar suferinzilor de leucemie. Graţie acestui ajutor, Jose s-a vindecat. Câţiva ani mai târziu a aflat că în spatele acelei fundaţii era nimeni altul decât „duşmanul” său de moarte, Placido Domingo.
Ajutorul lui Domingo a venit în ciuda rivalităţii dintre cei doi tenori. Pentru a vă face o părere, trebuie să ştiţi că cei doi, originari din oraşe rivale - Madrid, respectiv Barcelona - se urau cu patimă. Pentru a fi siguri că nu se vor întâlni sub nicio formă, ei cereau prin contract să nu cânte împreună pe aceeaşi scenă. După ce s-a aflat de toată povestea, Domingo a fost întrebat de ce l-a ajutat pe Jose. Marele tenor madrilen a răspuns simplu: „Nu puteam lăsa ca acea voce să se stingă aşa de repede”.

Îmbărbătat de Pavarotti
Deşi îl considera pe Luciano Pavarotti un rival într-ale cântatului (fiecare se credea tenorul numărul 1 al lumii), italianul i-a fost foarte aproape lui Carreras în perioada de recuperare. Pavarotti a găsit o metodă interesantă de a-l încuraja pe spaniol să lupte cu boala. I-a spus că ar fi indicat să se facă bine, pentru că în caz de deces (!) nu are cu cine să se întreacă. Interesant, nu?
Reuşind să depăşească miraculos boala, a creat, la Barcelona, o fundaţie pentru combaterea leucemiei, ce alocă sume importante pentru cercetări în acest domeniu.

Cei trei tenori, în Guinness Book
După încercarea grea prin care a trecut Carreras, între cei trei tenori a început o prietenie ce părea aproape imposibilă. Mai mult, au început să cânte împreună în scop caritabil. Primul concert în scop caritabil al celor trei magnifici a avut loc la Roma, cu ocazia Cupei Mondiale de fotbal din ‘90. Datorită succesului uriaş, concertele în această formulă au continuat vreme de 14 ani!
Mii şi mii de spectatori au plecat deosebit de încântaţi după ce i-au ascultat pe cei trei interpretând împreună arii din opere la Los Angeles, Paris, Yokohama, Oraşul Interzis (China) sau Melbourne.
De asemenea, albumul „Carreras-Domingo-Pavarotti: the Three Tenors in Concert” deţine recordul Guinness Book pentru cel mai bine vândut album clasic!

Doi copii, două soţii

Interesant ca figură şi cu o voce fenomenală, Jose a frânt multe inimi. Însă, în ciuda succesului său, a avut o viaţă personală aproape cuminte, fiind căsătorit doar de două ori. Prima sa soţie a fost spanioloaica Mercedes Perez, cu care a format oficial un cuplu 21 de ani, între 1971 şi 1992. Ei au doi copii, Albert, născut în 1972, şi Julia, venită pe lume în 1978.
Aproape cuminte, pentru că în timpul căsătoriei a avut o relaţie paralelă şi de lungă durată cu austriaca Jutta Jäger, cu care de altfel s-a şi căsătorit în 2006.
Se spune chiar că în timpul în care se refăcea după operaţia de transplant efectuată în SUA, cele două femei făceau cu schimbul la patul lui Jose. Când venea austriaca pleca spanioloaica. Şi invers. Iubire mare!