de Elena Şerban
- Reşedinţa Habsburgilor, cetate transilvană de legendă
Sfârşitul lunii mai a coincis cu inaugurarea Muzeului Naţional Bran la noul sediu din Vama Medievală, în timp ce la 1 iunie, Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial pentru vizită monumentul istoric.Coroana şi sceptrul Regelui Ferdinand, la loc de cinste
La inaugurare au putut fi admirate încăperile în care au fost mutate toate obiectele şi colecţiile din castel. Sunt expuse în Vamă obiecte care au aparţinut Regelui Ferdinand sau Reginei Maria, printre care obiecte de mobilier, tablouri, covoare, ceramică, sculpturi. Vama Medievală este un domeniu din apropierea castelului, de asemenea retrocedat lui Dominic de Habsburg, dar pe care statul îl poate folosi până în 2012. Locul obiectelor pe care turiştii le-au putut admira până la 18 mai la Bran a fost luat în castel de obiecte şi de mobilier ce au aparţinut familiei de Habsburg, printre cele mai preţioase fiind coroana, sceptrul şi un pumnal de argint care au aparţinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, precum şi câteva piese de mobilier.
Începând din 31 mai, turiştii au astfel la dispoziţie încă un muzeu de vizitat, alături de Castelul Bran: Vama Medievală.
O noapte în Turnul Rotund
După ce Ministerul Culturii şi Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost înlocuite cu altele ce au aparţinut familiei de Habsburg. În castel va fi amenajată şi o sală de proiecţii cu imagini despre istoria familiei regale şi a cetăţii, o cameră a costumelor familiilor regale, precum şi o sufragerie. În Turnul Rotund al castelului va fi pus la punct un apartament de lux, pentru cei care vor să petreacă o noapte acolo.
Proprietarii intenţionează să restaureze Casa de ceai a Reginei Maria, care să fie apoi deschisă publicului. Într-una dintre camerele castelului a fost amenajată şi o cameră „Bram Stoker”, unde este prezentată legenda lui Vlad Ţepeş (cunoscut şi ca Vlad Dracul), precum şi a mitului lui Dracula.
Preţul biletelor pentru intrarea în castel va rămâne neschimbat (12 lei pentru adulţi, 6 lei pentru studenţi, elevi şi pensionari şi gratuit pentru copiii sub 6 ani).
Cadoul braşovenilor pentru Regina Maria
Catelul Bran este situat la 30 km de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Reprezintă un magnet pentru turişti nu doar datorită peisajului deosebit, ci şi legendei contelui Dracula, care atrage atât adulţii, cât şi copiii.
Prima atestare documentară a Castelului Bran o reprezintă actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou. Conform acestui document, braşovenii puteau construi cetatea din zona Bran „cu munca şi cheltuiala lor proprie”. Pentru eforturile depuse, Regele era de acord ca 13 localităţi să fie subordonate cetăţii. Vreme de câteva sute de ani, castelul îşi schimbă proprietarii, însă nu şi rolul de apărător.
Familia regală a Românei intră în posesia cetăţii după 1918. Astfel, din dorinţa de a mulţumi Reginei Maria pentru sprijinul dat la Unirea de la Alba-Iulia, braşovenii îi donează castelul.
Căderi şi măriri
Foarte mulţumită de cadoul făcut, Regina l-a desemnat pe arhitectul Curţii Regale, Carol Liman, să restaureze castelul. Plin de imaginaţie, acesta reuşeşte să transforme cetatea rece şi lipsită de personalitate într-o senzaţională reşedinţă de vară. Creează un parc frumos cu alei, fântâni şi terase, construieşte o Casă de ceai şi dă utilităţi nebănuite unor încăperi aproape nefolosite. Lucrările au durat mai bine de şapte ani. Fiecare încăpere avea scopul ei: biblioteca, salonul de muzică, sala de consiliu şi sala cu trofee. Dorind ca Branul să rămână în familie pe vecie, Regina îl lasă în 1938, prin testament, fiicei sale, Principesa Ileana. Planurile sunt date peste cap de schimbarea regimului politic din România.
Astfel, după expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român. Vreme de câţiva ani, castelul este devastat. Mai mult, până în 1956, an în care este deschis publicului pentru vizitare, e abandonat. Abia 30 de ani mai târziu, autorităţile decid să recondiţioneze castelul, din cauza stării avansate de degradare. Restaurarea se termină în linii mari în 1993.
Deşi mulţi turişti sunt ferm convinşi că acest castel - care mai e numit al lui Dracula - i-a aparţinut lui Vlad Ţepeş, acest lucru nu este consemnat. De fapt, domnitorul Ţării Româneşti a fost încarcerat aici o perioadă de Matei Corvin. Scriitorul Bram Stoker este cel care a indus opiniei publice internaţionale ideea că Vlad Ţepeş este unul şi acelaşi cu Dracula, scriind cartea cu acelaşi nume. Apoi, influenţaţi de roman, milioane de oameni de pe mapamond au început să-şi imagineze castelul lui Dracula din Transilvania. Clădirea care a fost cel mai aproape de scrierile lui Stoker a fost Branul.