Main menu

header

712 15 1de Luana Mare

Născută într-o familie numeroasă din Deva, Lidia Buble s-a mutat la Bucureşti în urmă cu cinci ani, pe când abia împlinea 21 de ani, încercând să câştige concursuri sportive. Destinul i-a oferit şansa de a urca pe scenă şi de a cânta, iar succesul a venit imediat, la scurt timp după ce tânăra s-a instalat în Capitală. În prezent, solista este printre cele mai de succes cântăreţe din ţară, iar relaţia cu Răzvan Simion, matinalul de la Antena 1, i-a adus şi bucuria iubirii împărtăşite. Despre toate acestea, dar şi despre speranţele, proiectele şi dorinţele Lidiei Buble, ne-a vorbit cântăreaţa într-un interviu de suflet.

„Anul trecut am avut cea mai frumoasă vacanţă din viaţa mea!”

- Cum ai petrecut Sărbătorile de iarnă?

- Am petrecut Crăciunul pe scenă, împreună cu Răzvan. A fost un eveniment într-un frumos complex de relaxare din România unde ne-am simţit foarte bine. Am îmbinat munca şi relaxarea. De Revelion am avut concerte, iar în prima zi a anului am plecat împreună cu Răzvan la Lisabona, într-o scurtă vacanţă. Ne-am întors de câteva zile. Voi mai avea o vacanţă în februarie, pe care o voi petrece împreună cu două dintre surorile mele în Maldive. Răzvan nu are cum să fie alături de noi pentru că trebuie să fie la emisiune.

- Anul trecut a fost unul de succes, dar şi cu vacanţe frumoase. Unde ai călătorit?

- Am avut un an plin, iar în vară am petrecut timp de nouă zile în Maldive şi încă două city-break-uri la Londra şi la Disneyland Paris. Vacanţa din Maldive a fost cadoul lui Răzvan de ziua mea, o surpriză pe care a ţinut-o bine ascunsă. Am visat la această destinaţie şi iată că visurile chiar se împlinesc dacă-ţi doreşti foarte mult. Vă mărturisesc faptul că, dacă nu mergi într-un resort anume, absolut toate lucrurile din zonă sunt foarte scumpe. Noi am avut noroc cu tour-operatorul nostru, DerTour România, care ne-a făcut un plan bine organizat, şi chiar îi sfătuiesc pe toţi să-şi aleagă şi să verifice dacă cei prin care îşi rezervă vacanţa sunt acreditaţi de marii tour-operatori. Nu există vacanţe ieftine, mai ales în zone atât de îndepărtate. Te poţi caza pe insule ale localnicilor, însă nu prea ai ce face pe o perioadă îndelungată.

- Cum v-aţi distrat în Maldive?

- Noi am avut şansa de a putea sta în mai multe resorturi, iar activităţile noastre au fost diverse - eu am hrănit rechinii de mici dimensiuni şi pisicile de mare, care aveau program special pentru aşa ceva. Adică, la ore stabilite, turiştii îi puteau hrăni. Am făcut şi scuba diving, ceea ce a fost fascinant pentru mine să înot printre peştii de recif şi printre corali. Localnicii de acolo ne-au mărturisit că în 20 de ani este posibil să nu mai existe recifuri de corali pentru că apa va cuceri insulele, însă, tot ei spun că această afirmaţie ar putea fi doar o strategie de marketing fără un suport real.

„În Maldive se difuza piesa mea, Kamelia, iar localnicii îmi ştiau numele”

712 15 2- Ce mâncăruri exotice aţi încercat în această vacanţă romantică?

- Să ştiţi că nu am mâncat mai nimic special, doar peşti de recif care, pe cât de urâţi arătau, pe atât de gustoşi erau. Mâncărurile de acolo sunt din toate ariile culinare, de la cea thailandeză până la cele cu specific arăbesc. Bucătarii de acolo, cei mai renumiţi chefi ai lumii, pregătesc cinele ca un adevărat festin şi te fac să te simţi cea mai importantă persoană de acolo. Un aspect inedit a fost faptul că, atunci când le-am spus cum mă numesc, ei îmi ştiau piesa „Kamelia”, care se difuzează la ei. Mai mult de atât, proprietarii resortului mi-au promis, atunci când voi avea timp, o vacanţă din partea lor, pentru simplul fapt că mă apreciau ca artist şi ca om. Abia aştept să revin în luna februarie în Maldive. Spun, cu mare drag, că a fost cea mai frumoasă vacanţă din viaţa mea.

- Anul 2018 ţi-a adus şi alte bucurii pe lângă cea mai frumoasă vacanţă din viaţa ta?

- Un eveniment pe care-l consider ca fiind dintre cele mai importante din viaţa mea este faptul că am participat alături de Andra, în cadrul show-ului susţinut de ea, „Andra - Tradiţional” ce a avut loc la Sala Palatului la sfârşitul lunii septembrie. A fost pentru prima dată când am avut ocazia de a cânta alături de ea. Pot spune că a fost ca un vis împlinit, o dorinţă pe care o aveam de foarte mult timp, şi am fost cea mai fericită că am făcut parte din acest superb proiect. O admir pe Andra atât ca artist, cât şi ca omul frumos din spatele scenei.

„Andra a fost şi este o sursă de inspiraţie pentru mine”

712 15 3- A fost admiraţie dintotdeauna sau a apărut în anii de carieră muzicală?

- Când am fost pentru prima oară într-un studio muzical la audiţii/probe, am interpretat piesa ei, „Dragostea e tot ce rămâne”, melodia datorită căreia am impresionat pe cei de faţă şi care a fost începutul drumului meu spre o carieră muzicală. Andra a fost şi este o sursă de inspiraţie pentru mine, mai ales că reuşeşte mereu să se reinventeze, dar şi pentru că poate trece cu uşurinţă de la un stil muzical la altul cu atât de multă naturaleţe.

- Ai încercat, ca şi Andra, muzica populară?

- Am cochetat cu muzica populară, iar în anumite emisiuni tv am făcut echipă cu mari interpreţi de muzică populară de la noi. În concertele mele chiar am introdus câteva piese din zona Ardealului care prind foarte bine la public. Fără puţin folclor cred că nu este sărbătoare la noi, românii!

„În anul 2018 am avut cea mai frumoasă vacanţă din viaţa mea şi mi s-a împlinit o altă mare dorinţă: aceea de a cânta cu Andra, artista pe care am admirat-o dintotdeauna“

„Sunt cameleonică şi-mi place să mă reinventez“

712 15 4- Eşti o persoană nonconformistă în ceea ce faci sau preferi să urmezi cărările bătătorite?

- Eu mă consider o persoană cu un stil cât se poate de natural, din toate punctele de vedere. Ca şi artist, sunt cameleonică şi-mi place să mă reinventez, cu fiecare apariţie a mea. Am un stilist personal care îmi alege ţinutele ca pe sufletul meu. Ne sfătuim mereu înainte de a avea o emisiune sau un eveniment important, dar îmi place să mă şi inspir de la cei mai mari designeri ai lumii. La concerte îmi place să am ţinutele care să mă facă să mă pot mişca, să nu fiu încorsetată doar de dragul modei. Pe scenă, este important sentimentul pe care-l transmit publicului, emoţia pieselor pe care le cânt alături şi cu bublişorii mei. Continui să fiu acea fată simplă, naturală şi sinceră atât personal, cât şi profesional.

„Răzvan îmi va cunoaşte părinţii doar când vor exista planuri de nuntă“

712 15 5- Este „Cămaşa” piesa muzicală care te reprezintă, care ţi-e cea mai dragă?

- Toate piesele au însemnătate mare pentru mine. De la „Cămaşa” am început seria pieselor în care mi-am pus amprenta personală. La studio, începeam şi povesteam despre anumite întâmplări din viaţa mea, iar producătorii deja îşi creionau ideile muzicale. De asemenea, „Sărut mâna, mamă” reprezintă melodia mea de suflet, este o dedicaţie de iubire pentru mama mea, pe care o iubesc enorm şi căreia i-am oferit în dar această frumoasă declaraţie. Povestea se regăseşte în vieţile multora dintre noi, mai ales în zilele noastre, când, acaparaţi de problemele şi de taskurile jobului, uităm să ne mai sunăm persoanele cele mai importante din viaţa noastră, adică mama şi tatăl. Apoi, a urmat „Sub apă”, o continuare a piesei „Cămaşa”, în videoclipul căreia apare Răzvan, într-un rol pe care l-a jucat excelent. Ce-i drept, am avut cele mai mari emoţii pe care le-am trăit vreodată la un clip. A fost prima dată când am jucat împreună şi, zicem noi, ne-a ieşit de minune. O parte amuzantă de la filmări a fost atunci când am avut de spart un acvariu cu o bâtă de baseball şi, din greşeală, l-am lovit pe Răzvan. Însă a trecut rapid peste moment şi ne-am continuat scenariul.

„În piesa «Cămaşa» mi-am oferit sufletul pe tavă”

- Piesa „Cămaşa” are o poveste reală? Ai contribuit la realizarea versurilor sau a liniei melodice?

- Piesa a fost creată de o echipă de producători foarte talentată, la care am contribuit cu vocea şi sentimentele mele puse pe note muzicale. De multe ori am fost plastică atunci când îmi exprim sentimentele, însă, prin piesa „Cămaşa”, sufletul meu copilăros uneori, vulcanic în nopţile cu lună plină, l-am oferit „pe tavă”... ca toţi să poată lua o bucăţică din el. Versurile descriu cel mai frumos sentiment, dragostea, dar şi trăirile pe care le avem atunci când iubim din toată inima şi aşteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea cu persoana dragă.

- Te tentează o carieră muzicală internaţională?

- Cred că orice artist îşi doreşte să aibă o carieră internaţională, însă eu vreau să excelez întâi de toate la noi în ţară pentru că şi România are foarte multe de oferit. Mă gândesc să concertez pe cele mai mari scene ale lumii, să am featuringuri cu mari artişti de peste hotare, însă vreau să rămân fidelă ţărişoarei noastre şi să demonstrez că se poate şi aici, atât timp cât pasiunea şi dăruirea pentru ceea ce faci dau roade.

„Iubitul meu îmi este şi mentor în ale televiziunii”

712 15 6- Există un model internaţional care te inspiră ca performanţă în muzică?

- O ador pe Beyonce pentru că se reinventează mereu şi continuă să aibă succes. Este un adevărat icon în industria muzicală, mai ales că e o artistă complexă de la care mulţi au de învăţat.

- Cum ţi s-a părut experienţa în televiziune după emisiunea de la Antena 1, „Next Star”?

- Am trăit mai multe experienţe în televiziune. Am trecut de la stadiul de invitat la cel de jurat sau de concurent. Toate experienţele m-au maturizat artistic şi am avut ce învăţa, mai ales că am lucrat doar cu profesionişti. Oricum, am învăţat şi încă învăţ de la cel mai bun om din televiziune, Răzvan, cel care, pe lângă iubit, îmi este şi mentor.

„Cred că totul în viaţa mea a fost dinainte programat, eu doar am urmat calea bună”

- Când ai descoperit că ai talent muzical şi când ai urcat prima oară pe scenă?

- În toţi aceşti ani, am învăţat că, orice îţi propui, poţi reuşi. Atât timp cât ai ambiţie, pasiune şi dăruire, toate lucrurile bune nu întârzie să apară. Dumnezeu a avut un drum bine stabilit pentru mine şi am mers pe el cu inima deschisă şi încrezătoare în propriile-mi forţe. Sincer, la început nici nu am conştientizat că prima piesă era hit, mai ales că totul a început dintr-o simplă joacă. Am fost cu o prietenă la un studio unde am dat probă de voce. Ţin minte şi acum piesa pe care am interpretat-o - „Dragostea e tot ce rămâne”, de la Andra. Producătorul de atunci a fost fascinat de vocea mea şi iată că de atunci viaţa mi s-a schimbat complet. Eu provin dintr-o familie cu talent muzical, însă nu mă gândeam vreodată că voi şi urma o carieră muzicală. V-am spus, cred că totul era „programat”, iar eu doar am urmat calea cea bună!

- Cum te-a schimbat succesul în muzică? Notorietatea ţi-a adus mai multe avantaje sau dezavantaje?

- Nu m-a schimbat în niciun fel. Am fost dintotdeauna o fată conştiincioasă, responsabilă şi cu capul pe umeri. Educaţia primită de la părinţii mei m-a făcut să fiu aşa, să rămân aceeaşi persoană simplă, sinceră şi să ofer publicului respect şi mulţumire.

„Copilăria cu cei 11 fraţi şi surori a fost cea mai frumoasă etapă din viaţa mea”

712 15 7- Succesul a venit la pachet şi cu unele dezamăgiri?

- La început, poate că am fost dezamăgită de oamenii care mă acuzau de cariera urmată, însă, datorită sfaturilor părinţilor mei, am reuşit să nu mai ascult de gurile rele şi să iubesc oamenii aşa cum sunt ei, cu bune şi cu rele, aşa cum şi Dumnezeu ne iubeşte pe toţi. Mai mult de atât, eu nu m-am schimbat deloc şi încerc mereu să ofer din doza mea de bucurie, oriunde aş merge şi cu cine vorbesc.

- Ai o familie numeroasă. Cum sunt Sărbătorile în familia Buble?

- A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea acasă la părinţi. Fiind 11 fraţi, noi ne-am crescut unii pe ceilalţi, mâncam împreună, ne jucam, ne acopeream atunci când făceam boacăne. Îmi aduc aminte că, atunci când ne era foame, mergeam la vecini şi luam roşii şi le împărţeam între noi. Dar asta pentru că nu voiam să intrăm în casă, ci să stăm afară, la joacă, până târziu. Ştiam că, dacă mergeam să mâncăm, mama ne oprea în casă şi nu ne doream, sub niciun chip, să facem asta.

„Mama m-a învăţat să iubesc oamenii, indiferent cum sunt ei”

- Mai sunt artişti în familia Buble?

- Mai toţi fraţii mei cântă în biserică, unde este tatăl meu pastor. Noi suntem o familie talentată, iar sora mea mai mică, Lorena, cântă atât cu vocea, cât şi la multe instrumente muzicale. Cred că ea este cea mai talentată din familie.

- Care sunt învăţăturile de suflet de la mama ta? Dar de la tatăl tău?

- Cea mai frumoasă şi mare învăţătură este aceea de a iubi oamenii, indiferent cum sunt ei. Dincolo de orice răutate, sufletele lor sunt frumoase şi merită iubire.

„Mi-aş dori mulţi copii, aşa cum am crescut şi eu acasă”

- Răzvan face deja parte din familie? Îţi cunoaşte părinţii, fraţii, surorile? Cum a fost primit în familia Buble?

- Părinţii mei încă nu l-au cunoscut pe Răzvan, dar fraţii mei, da. La noi este o tradiţie ca, doar atunci când sunt planuri de nuntă, să fie prezentat părinţilor partenerul de viaţă. Aşa s-a întâmplat în toate cazurile, la fraţii sau la surorile mele. Doar când a fost vorba despre cerut de la părinţi şi au fost intenţii serioase, atunci mama şi tata s-au cunoscut cu viitorul soţ sau soţie. Oricum, eu şi Răzvan nu ne grăbim cu nunta, pentru că avem timp suficient să facem asta. Momentan, eu încă sunt un suflet copilăros.

- Ţi-ai dori, la rândul tău, să ai o familie aşa numeroasă precum cea în care ai trăit tu?

- Mi-aş dori să am mulţi copii şi, cine ştie, poate să o întrec pe mami. Dar, după cum spuneam, toate la timpul lor. Când va dori Bunul Dumnezeu. Acum nu este cazul pentru că eu şi Răzvan mai dorim să copilărim împreună.

„Îi mulţumesc zilnic lui Dumnezeu pentru tot ce am”

- Te consideri o persoană norocoasă?

- Mă consider o persoană binecuvântată şi pentru asta îi mulţumesc zilnic lui Dumnezeu, pentru tot ce mi-a oferit până acum şi pentru că am familia sănătoasă.

- Care sunt avantajele unei familii numeroase? Dar dezavantajele?

- Totul ia o altă formă atunci când ai parte de o familie numeroasă. De la mesele pline, mâncarea făcută de mami în cantităţi industriale, până la joacă. Totul a fost şi este la superlativ, este minunat să ai mulţi fraţi şi, mai ales, nepoţei. O fază amuzantă a fost atunci când mama ne-a făcut piure cu bormaşina pentru că nu avea ustensilă atât de mare pentru cantitatea gătită. Şi acum, când ajung acasă, mama îmi pregăteşte mâncarea mea preferată, supa cu tăiţei.

„Cântăm la biserică toţi fraţii când ne strângem la Deva”

- Eşti o persoană credincioasă, dat fiindcă eşti fiică de pastor?

- Sunt o persoană credincioasă şi mereu spun că tot ce am realizat se datorează Bunului Dumnezeu şi că El mi-a călăuzit paşii şi mă ţine sănătoasă în continuare.

- Mergi des la biserică? Eşti practicantă?

- Mă rog zilnic, iar când ajung acasă, merg la biserică, împreună cu familia, unde ne adunăm toţi fraţii şi cântăm împreună. Este mirifică acea emoţie, ceva de nedescris, un sentiment ca în copilărie, care dăinuie şi în prezent.

„Noi ne-am clădit relaţia şi sentimentele în timp, după o mare perioadă de acomodare”

- Crezi în dragoste la prima vedere?

- Nu cred în dragoste la prima vedere. Cred că sentimentele care se leagă în timp, în cunoaşterea persoanei iubite, în creşterea împreună ca şi cuplu şi emoţii, în dăruirea unuia faţă de celălalt, în sinceritate şi... o doză mare de copilărie, pe care oricine trebuie să o aibă.

- Cu Răzvan a fost dragoste la prima vedere?

- Cu Răzvan nu a fost dragoste la prima vedere, pentru că noi ne ştiam de la prezenţele mele în cadrul emisiunii lui. Noi ne-am clădit relaţia şi sentimentele în timp, după o mare perioadă de acomodare unul cu celălalt.

- Ai fost vreodată cerută în căsătorie?

- Dacă eram cerută, eram şi căsătorită până acum! Atunci când va veni momentul, toată lumea va şti pentru că acest amănunt unic merită împărtăşit.

- Crezi în destin sau în determinare?

- Cred în determinarea de a-ţi croi un destin frumos. Vorba veche din popor, „cum îţi aşterni, aşa dormi”, este foarte adevărată în cazul propriului destin. Trebuie să ştii ce-ţi doreşti de la viaţă pentru a urma drumul cel drept, să fii echilibrat şi corect în absolut toate deciziile şi, mai mult de atât, să fii sincer faţă de propria persoană.

- Ai avut vreodată premoniţii?

- Pot spune că înainte aveam încredere în absolut toată lumea, eram deschisă şi îmi spuneam toate secretele, ofurile, ceea ce nu a fost bine deloc. Cu timpul, am învăţat să fiu precaută şi să preconizez anumite situaţii sau acţiuni ale oamenilor, ceea ce m-a întărit în viaţă.

„Visam să calc pe urmele Nadiei Comăneci”

- Ai ştiut dintotdeauna că vei fi cântăreaţă sau ţi-ai dorit altceva să fii în copilărie?

- Prea puţini ştiu că eu am făcut gimnastică de performanţă la Deva încă de la vârsta de 5 ani. Şi pentru că am fost o fire perfecţionistă, acum 7 ani am luat decizia de a veni la Bucureşti pentru a-mi dezvolta abilităţile sportive, dar şi a ajunge pe marile podiumuri ale lumii. Visam să calc pe urmele Nadiei Comăneci, dar, din păcate sau poate din fericire, cariera mea de gimnastă nu a putut fi fructificată la maximum. În oraşul meu natal, cântam deja în corul bisericii, iar întâmplarea a făcut ca tocmai calea muzicală să fie cea pe care urma să merg. Adi Sînă a fost persoana care m-a remarcat şi care a crezut în talentul meu. El mi-a propus să lucrez în studio alături de el. Astfel, drumul meu în viaţă a devenit unul muzical, în care emoţiile, pasiunea pentru cântat şi întreaga mea fiinţă se regăsesc.

- La sfârşitul anului trecut ai lansat o nouă piesă, dar şi un videoclip. Cum au fost primite de public până acum?

- Am lansat „Tu” odată cu videoclipul regizat de Iura Luncaşu. Este o piesă despre iubire, iar în videoclip joc rolul unei fete timide, dar care reuşeşte să treacă orice obstacol din calea dragostei. Versurile sunt o adevărată declaraţie de iubire. Într-o lună şi jumătate de la lansare piesa şi videoclipul au peste 9 milioane de accesări pe YouTube şi pentru asta le mulţumesc fanilor mei.

- Există o reţetă a succesului în muzică?

- Să ştii să-ţi menţii coloana vertebrală şi să nu renunţi niciodată la visul tău.

- Ce-ţi doreşti să ştie publicul tău despre tine?

- Că-l iubesc infinit şi că datorită lui sunt ceea ce sunt în ziua de azi. Sunt dependentă de bublişorii mei şi le mulţumesc mereu când îmi scriu atât de multe cuvinte frumoase, semn că muzica mea ajunge acolo unde trebuie, la sufletele lor. Să ştiţi că, dacă nu aş fi avut atâta încurajare din partea lor, nu cred că aş fi avut ambiţia de a evolua şi de a duce cariera mea muzicală la un nivel atât de înalt. Totul este datorită lor!

Piesa „Cămaşa“, lansată în octombrie 2017, a înregistrat 34.000.000 de vizualizări pe YouTube

„Grijă de mine înseamnă somn suficient, piele şi ten curate, păr îngrijit“

- Cum îţi păstrezi frumuseţea? Cum ai grijă de părul tău, de corp?

- Încerc să am un program de somn echilibrat, deşi nu prea am cum, odată cu concertele prin ţară. Însă, odihna face minuni! Am grijă mereu ca tenul meu să fie demachiat atunci când nu am evenimente pentru că, în acest mod, pielea respiră sănătos. Totodată îmi hidratez pielea cu loţiunea mea de corp preferată. Lucrul pe care-l fac mereu, oriunde aş fi, este să-mi îngrijesc părul cu produsele perfecte pentru a fi sănătos. Nu pot numi că am un „ritual de înfrumuseţare”, ci mai degrabă o necesitate pentru o femeie.

„Cred că trebuie să ştii ce-ţi doreşti de la viaţă pentru a urma drumul cel drept, să fii echilibrat şi corect în absolut toate deciziile şi, mai mult de atât, să fii sincer faţă de propria persoană“

„Îl ador pe Bubbly, căţeluşul meu“

712 15 8- Cum este o zi din viaţa ta?

- Atunci când am o zi liberă, fără concerte sau apariţii tv, îmi place să mă răsfăţ cu un ceai bun, vizionând serialele mele preferate alături de Răzvan. Îmi mai petrec timpul liber şi cu Bubbly, căţeluşul meu adorabil, care are o energie de nu poţi sta deloc. Este din rasa Pomerian, l-am primit cadou şi sunt topită după el. Vrea să-i acorzi doar lui atenţie. E drept, sunt zile în care lipsesc de acasă, plecată fiind la concerte, iar când mă întorc la el, sare de bucurie să mă revadă. Mi-am dorit acest căţeluş şi nu mai pot trăi fără el, am devenit dependentă de el şi nu-mi pare deloc rău.