Main menu

header

de Claudia Stan

Boney M. este o trupă de succes ce a făcut furori la jumătatea anilor ‘70. Cel care a intuit succesul formaţiei este producătorul german Frank Farian, omul care a reuşit să creeze o „marcă” pe piaţa muzicală mondială. De-a lungul timpului membrii formaţiei s-au schimbat, dar succesul trupei Boney M. a rămas intact. S-a pornit la drum cu Liz Mitchell şi Marcia Barrett (Jamaica), urmând apoi Maizie Williams (Montserrat) şi Bobby Farrell (Aruba).

Îndrăgostiţi de România
În 1981, Boney M. a cântat în Jamaica la un spectacol de binefacere, transmiţând fanilor, prin intermediul televiziunii, retragerea lui Bobby. Trupa a încercat să găsească un înlocuitor şi l-a găsit în persoana lui Reggie Tsiboe, dar numai pentru câţiva ani. Cedând rugăminţilor fanilor, Bobby s-a întors în sânul trupei în 1985, lansând totodată şi şlagărul „Happy Song”. Succesul a revenit la începutul anilor ‘90, formaţia concertând în întreaga lume, inclusiv în România în repetate rânduri. La 2 august a.c., Boney M. a revenit pe plaiuri mioritice, în emisiunea „100% Adevărat” (difuzată la postul OTV), unde a avut o prestaţie ce a provocat delir în rândul telespectatorilor. După show, simpaticul Bobby Farrel a fost de acord să povestească cititorilor revistei „Taifasuri” despre viaţa sa, despre cum se simte printre români, dar şi despre lucrurile care îi plac.

„Mă bucur că publicul încă ascultă piesele glorioase din trecut”
- Ce vă mai aduceţi aminte despre primul concert al dumneavoastră în Boney M.?

- Nu prea îmi mai aduc aminte, pentru că a fost cu mult timp în urmă! (râde) Dar îmi amintesc de prima emisiune la care am participat, în Olanda. A fost cel mai emoţionant moment din viaţa mea, poate pentru că era şi pentru prima dată când apăream la televizor. Atunci am realizat că Boney M. are foarte mulţi fani în toată lumea. Este uimitor să observi cum oamenii dansează şi se distreză pe muzica ta!

- Piesele „Daddy Cool”, „Rivers of Babylon” şi „Rasputin” v-au asigurat un loc fruntaş în istoria muzicii disco. Cum vă simţiţi când observaţi că oamenii fredonează cu aceeaşi dragoste cântece atât de vechi?
- Mă bucur enorm că încă mai sunt ascultate! Am observat că toţi oamenii, începând de la bunici, părinţi, copii şi până la nepoţi ştiau versurile melodilor! Mi se pare extraordinar că publicul încă ascultă piesele glorioase ale anilor trecuţi! Asta înseamnă că suntem buni! (râde)

- Cum vă simţiţi în România? Ce vă place cel mai mult? Aţi avut timp să vizitaţi măcar Transilvania, punctul de atracţie al turiştilor străini?
- Îmi plac foarte mult oamenii din aceste locuri, mai ales că nu e prima dată când vin aici, iar românii mă fac să mă simt ca acasă. Îi admir pentru faptul că ştiu să aibă grijă de felul cum arată, în special femeile. Româncele sunt foarte frumoase şi atrăgătoare! Îmi mai place foarte mult şi mâncarea voastră tradiţională. Mărturisesc că a ocupat deja primul loc în rândul preferinţelor mele culinare! Doar nu poţi face dragoste pe stomacul gol, nu-i aşa? (râde) Din păcate, acum nu vom avea timp să vizităm nimic, însă locul care m-a impresionat cel mai mult a fost Castelul Bran, al sângerosului Dracula, cum ştim noi. Asta şi din pricina legendei… Vreau să revin în România cât mai curând, dar în vacanţă, să pot vizita locurile extrem de pitoreşti.

Aruba, oaza de linişte
- Ce face un star în timpul liber?

- Toată viaţa am călătorit, aşa că atunci când sunt acasă îmi place să mă bucur de linişte. O dată pe an mă duc câte o lună pe insula în care am copilărit, Aruba, în vacanţă. Mă simt foarte relaxat acolo pentru că este locul în care m-am născut. În rest, sunt un om normal căruia îi place să se uite la televizor sau să citească reviste.

- Din câte ţări aţi vizitat, este una mai aproape de sufletul dumneavoastră?
- Îmi place la nebunie Israelul, iar Tel Avivul m-a lăsat fără cuvinte. Acolo poţi întâlni tot felul de naţionalităţi şi de religii, cu o încărcătură spirituală extraordinară. Mi se pare ceva minunat, iar locul acela îmi dă o energie imensă. Mă atrage cultura popoarelor, dar îmi place să constat că toţi suntem la fel.

- CD-ul „MEGAMIX” (1992) a fost în „Top 10” în Marea Britanie, Olanda, Belgia şi Finlanda
- Bobby Farrel s-a născut la 6 octombrie 1949, în Aruba. La 15 ani a devenit marinar, ca ulterior să se dedice ringului de dans. A cunoscut succesul în anii ‘70, când a debutat în formaţia Boney M.
- Boney M. a strâns 42 de discuri de aur, 50 de platină şi 50 de argint. A vândut peste 150 de milioane de albume în toată lumea