Main menu

header

815 16 1de Ştefania Băcanu

Alina Puşcău este un model de succes internaţional şi o actriţă cu o carieră care a prins contur la Hollywood. Pare cunoscută mai mult peste hotare decât în România, iar asta pentru că a plecat de acasă de la 14 ani cu speranţa că va ajunge... mare. Şi a reuşit! Vine cât de des poate în ţară, dar nu pe cât şi-ar dori, fiindcă este implicată în tot soiul de proiecte, chiar şi în această perioadă de grea încercare pentru tot mapamondul. A participat la show-ul tv de impact „Ferma”, de la PRO TV, o experienţă ce a marcat-o şi a făcut-o să vadă viaţa cu alţi ochi. De-a lungul timpului, s-a scris că a fost iubita celebrului Vin Diesel, că este prietenă apropiată cu Leonardo DiCaprio şi că l-a... vrăjit pe cunoscutul designer Jean Paul Gaultier. Alina a povestit despre toate aceste experienţe, ce a fost adevărat, ce fake news, cum le-a trăit, dar cel mai important, cum a reuşit peste Ocean şi ce sacrificii a fost nevoită să facă pentru a se bucura acum de un mare succes. Totul doar în revista Taifasuri!

„Am atins cerul în 1998, când am câştigat Elite Model Look”

815 16 2- Alina, eşti mai cunoscută în America decât în România. Care a fost rampa ta de lansare în modelling?

- Privind în urmă, sunt sigură că momentul care mi-a permis să mă lansez în forţă în această lume a fost în 1998, când am câștigat concursul Elite Model Look.

- Aveai doar 14 ani când ai plecat din România. Ce te-a determinat să faci acest pas? Nu ţi-a fost teamă să te aventurezi peste Ocean? Erai, totuşi, doar un copil...

- Am mers inițial, la 14 ani, la Paris, iar apoi, la 16 ani, în Statele Unite. La început, a fost foarte greu, nu cunoșteam limba, cultura, nu avem prieteni acolo, iar familia mi-era departe. Dar am avut încredere în mine, am avut ambiție de fier, am muncit mult și cred că am reușit. A contat faptul că, atât agenția cu care am colaborat, cât și toți cei de acolo, au fost adevărați profesioniști.

- Ce au spus părinţii despre această decizie?

- Părinții mei m-au încurajat și m-au susținut, deși le-a fost greu emoțional. Ei erau conștienți că este o mare oportunitate pentru mine și pentru viitorul meu.

„M-am născut în cartierul muncitoresc Sălăjan. Nu am prea avut copilărie, dar acum nu regret”

- Apropo de părinţi, cum a fost copilăria ta? Unde te-ai născut?

- M-am născut și am crescut în București, în cartierul muncitoresc Sălăjan. Sinceră să fiu, nu am prea avut copilărie, am plecat de mică de acasă și am muncit pe brânci, însă nu regret nimic. (râde)

- Cum au decurs primii ani în America? Nu ţi-a fost greu să fii departe de casă, de familie, de prieteni?

- A fost delicat la început, dar m-am acomodat încet, încet. Chiar în primul apartament în care am locuit, colegele mele erau faimoasele modele Adriana Lima și Alessandra Ambrosio. Mi-am făcut amici acolo, m-am înconjurat de oameni de la care am avut ce învăța și a fost o perioadă minunată.

- Când ai semnat primul contract şi care a fost primul designer cu care ai lucrat?

- Primul contract ca model l-am avut la vârsta de 14 ani, iar prima colaborare cu un designer renumit a fost cu marele Jean Paul Gaultier, imediat după ce am câștigat concursul Elite, de care vă spuneam la început.

- Ce a însemnat și ce înseamnă modellingul pentru tine?

- Onest, o văd ca pe o rampă de lansare care m-a ajutat în timp să descopăr adevărata mea pasiune, și anume actoria.

- Aşa ai ajuns să vezi lumea. Cum te-ai acomodat cu acest stil de viaţă?

- Destul de repede. Poate fi foarte obositor, dar este și foarte frumos. Din fericire, am avut mereu parte de un anturaj ok și am fost înconjurată de oameni foarte buni în ceea ce fac...

- Există vreun colţ din lume în care nu ai fost şi ţi-ai dori?

- Mi-ar plăcea să ajung în India, mă fascinează cultura lor, partea de spiritualitate. Și aș vrea să vizitez Taj Mahal și să fac un Safari în Africa, să văd animalele exotice de acolo în habitatul lor natural.

„L-am cunoscut pe Leonardo DiCaprio la o cină în Paris. El terminase filmările la «The Beach»”

- Care a fost cea mai frumoasă vacanţă, locul care te-a emoţionat cel mai tare, care ţi-a zbârlit pielea?

- Bali este un loc cu energie pozitivă, simți pacea interioară și liniștea pe care eu nu le-am mai întâlnit în altă parte. Efectiv, este un loc magic. (râde)

- Eşti înconjurată de multe vedete internaţionale. Te-a schimbat în vreun fel celebritatea?

- Sunt și ei oameni normali ca noi toți, dar este impresionant să vezi cât sunt de modești în realitate, la locul lor și fără fițe. Pe mine mă inspiră și îi admir foarte mult pentru talentul, ambiția, puterea de muncă și dedicarea pentru meseria lor.

- Cum este Leonardo DiCaprio, de exemplu? Cum v-aţi împrietenit?

- Ne-am cunoscut la Paris. El doar ce terminase filmările pentru „The Beach”. Am ieșit la cină cu niște prieteni comuni care ne-au făcut cunoștință și ne-am împrietenit destul de repede. Fiind ambii zodia Scorpion, gândim la fel și avem mentalități similare.

- Ce alţi mari actori ai mai cunoscut? Cu cine ai legat clipe frumoase?

- Nu îmi place să dau nume, însă la marile petreceri, de exemplu la cea de la Premiile Oscar, am ocazia să-i revăd cam pe toți.

„Cel mai mare sacrificiu a fost să renunţ la modelling pentru actorie”

- Ai primit propuneri indecente? Ai întâmpinat greutăţi, te-ai lovit de prejudecăţi?

- Da, din păcate, mi s-a întâmplat și asta, dar nimic care să mă marcheze profund. Am fost mereu foarte atentă ce anturaj am și să colaborez cu oameni sau agenți oneşti în adevăratul sens al cuvântului.

- Ai făcut compromisuri, sacrificii, în carieră? La ce ai fost nevoită să renunţi?

- Nu pot să spun că am făcut compromisuri. Sacrificii, da! Deși pare o viaţă lipsită de griji şi probleme, este un domeniu în care se muncește enorm, uneori în condiții incredibile. Un alt sacrificiu a fost renunţarea la modelling, în favoarea actoriei. Am început să mă pregătesc şi am făcut cursuri cu Lee Strasberg.

- Cum şi când ai făcut pasul spre actorie şi ce apariţii ai avut?

- Am început cursurile de actorie la 26 de ani cu Lee Starsberg, iar apoi cu Larry Moss. Am avut roluri în „Vigilante Diaries”, „X/Y”, „Dracula: the dark prince”, „Illusive fields”, „Conan the Barberian”, „Spiderman 2”, „Shallow Hal”.

- Cum a fost drumul până la Hollywood?

- Drumul nu a fost deloc unul ușor, dar a meritat fiecare zi investită. Cred că fiecare moment a fost mai mult decât interesant și palpitant.

„Cu Vin Diesel, a fost într-adevăr iubire, însă eu eram prea tânără pentru mai mult”

815 16 3- Acum, după ce le-ai experimentat pe amândouă, ce te atrage cel mai mult, modellingul sau actoria?

- Actoria, dar cumva asta implică și modelling pentru publicitate, campanii, apariții pe covorul roșu. (râde)

- I-ai cucerit pe americani şi nu numai. Cum ai reuşit?

- Prin ambiție, seriozitate, determinare și munca depusă. Nu am făcut lucruri de care să îmi fie ruşine și, mai ales, nu am acceptat să mă las influențată negativ.

- Cum de nu ai fost „furată” până acum de nicio celebritate?

- Poate că am fost, poate că nu... Însă nu am simțit să fac pasul cel mare spre o familie, nu m-am simțit pregătită atunci. Dar anul acesta mă căsătoresc! Nu pot să spun cu cine. O să aflaţi la momentul potrivit. Nu este român, posibil să îl cunoașteți... Momentan, este mare secret, nici mama nu ştie cu cine mă mărit... Familia este fericită pentru mine și au acceptat că prefer să țin, momentan, asta doar pentru mine. Ce vă pot spune, totuși, este faptul că sunt fericită și sunt sigură că este alegerea bună. I-am cunoscut mama când eram în America, dar el nu a întâlnit-o încă pe a mea.

- Ai reuşit să cucereşti celebrităţi din industria filmului, deşi erai foarte tânără. Cum a fost relaţia cu Vin Diesel, de exemplu?

- Ne-am cunoscut, inițial, când aveam eu 17 ani, apoi după patru ani ne-am reîntâlnit, ne-am apropiat. Am devenit buni amici, am avut o relație frumoasă, iar după despărțire noi doi am rămas în continuare prieteni. Chiar și acum păstrăm legătura și mai vorbim, uneori. A fost într-adevăr iubire, însă eu eram prea tânără atunci pentru o căsătorie.

- Dacă tot suntem la capitolul poveşti de iubire, ce poţi să ne dezvălui despre relaţia cu Brett Ratner? S-a scris că ai fost foarte implicată. Ce s-a întâmplat?

- Da, am fost împreună câțiva ani, am și lucrat împreună, am colaborat, însă, la un moment dat, ne-am dorit lucruri diferite de la viață și a trebuit să punem punct iubirii noastre. N-a fost să fie!

„Universul te ajută, te ridică şi te poartă spre ce îţi este menit. Nu mai am frici”

815 16 4- Cu siguranţă, nu a fost totul numai lapte şi miere... Care a fost cea mai grea perioadă din toată cariera ta?

- Evident că am avut și momente delicate, dar am fost susținută de familie și de prieteni. Totodată, am fost și ambițioasă și determinată. Nu puteam să renunț la prima piedică în drum. Am realizat în ultimii ani că viața este un cadou și trebuie să știi să primești tot ce îți oferă fiecare zi și că Universul te ajută, te ridică, și te poartă spre ce îți este menit. Nu am avut frici și am fost conștientă că în orice domeniu trebuie să faci sacrificii.

- Obişnuieşti să te rogi? Ai vreun ritual pe care îl practici?

- Da, mereu apreciez ce am, sunt recunoscătoare, mă rog pentru mine și pentru cei dragi. Sunt foarte credincioasă, știu că sunt iubită și protejată de ceva dincolo de noi. Eu am avut câteva cumpene în viață în urma cărora am realizat asta... Mă trezesc în fiecare dimineață cu recunoștință şi apreciez tot ce am.

- De 23 de ani trăieşti visul American. Totuşi, ce înseamnă România pentru tine?

- România înseamnă acasă, origini, familie, locul unde mă încarc cu energie pozitivă.

- Au existat momente în care ai vrut să te întorci definitiv acasă?

- Da, bineînțeles. Din dor pentru familie, mai ales după ce a murit tatăl meu, am simțit nevoia să petrec mai mult timp cu frații mei, cu mama mea, chiar și cu cățelul. Mi-am dorit să o susțin pe mama pentru că are unele probleme. Pentru mine a fost important să nu uit de unde am plecat.

„Pentru rolul Sophiei Loren, n-a trebuit să merg la castinguri. Hollywood-ul m-a căutat”

- Apropo de familie. Te vezi în acest tablou? Ce calităţi trebuie să îndeplinească cel care te va aduce în faţa altarului?

- Da, mi-ar plăcea mult să îmi întemeiez o familie alături de un bărbat onest, loial și înțelegător. Aș vrea să fie un om bun cu care să pot construi, un om care să fie sigur că își dorește acest angajament, care să știe ce vrea și să-mi ofere mereu sprijin moral și emoțional.

- Te gândeşti să te întorci acasă? Cine te aşteaptă în România?

- Îmi propun să stau mai mult aici, este locul în care îmi încarc bateriile, mă simt fericită. Cumva, pentru mine, pandemia nu a fost chiar un lucru rău fiindcă m-a „forțat” să fiu acasă cu cei dragi.

- Ce urmează pentru tine?

- Să joc în patru filme de Hollywood. Sper ca situația actuală să nu aducă blocaje pentru că filmăm în Europa, în Grecia, în Italia și am un proiect și în România.

- Vei juca rolul Sophiei Loren într-un film alături de Leonardo DiCaprio. Ai întâlnit-o vreodată?

- Nu, nu am avut încă plăcerea să o cunosc. Probabil că ne vom apropia în momentul în care vor începe filmările.

- Cum o vezi pe Sophia Loren? Cum ţi se pare ca actriţă, ca femeie?

- O admir mult, mi se pare o femeie foarte frumoasă, puternică și inteligentă. Iar ca actriță, o consider magnifică.

- Te regăseşti în rolul pe care îl vei juca? Semeni cu Sophia tânără...

- Da, tocmai de asta am și acceptat. Este chiar amuzant! Cei de la Hollywood m-au contactat direct pe mine când eram în România. Nu a trebuit să forțez lucrurile, să merg la castinguri, de exemplu, iar asta este încă o dovadă că tot ce îți este menit vine la tine oriunde ai fi...

„Primul contract ca model l-am avut la vârsta de 14 ani, iar prima colaborare cu un designer renumit a fost cu Jean Paul Gaultier“

„Vreau să demarez un proiect de caritate pentru orfanii din România“

- Cum a fost şi cum este în continuare această perioadă pentru tine, lipsită de evenimente mondene, prezentări de modă...?

- Este una grea pentru toată lumea, din toate punctele de vedere, sper că se va termina curând și că vom putea să ne întoarcem sănătoși la muncă și la proiectele noastre minunate.

- Care este cel mai mare vis?

- Profesional, mi-aș dori să câştig un Premiu Oscar, iar pe plan personal să-mi întemeiez o familie și să demarez un proiect de caritate pentru orfanii din România.

- Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ai alege acelaşi drum, fără nicio schimbare?

- Da, același drum, cu bune și cu rele. Asta m-a transformat în omul de azi! Până la urmă, cu adevărat din greșeli și din experiențe mai puțin plăcute învățăm și ne maturizăm.

„La «Ferma» m-am luptat cu mine şi cu limitele mele“

815 16 5- Ce a însemnat proiectul „Ferma” pentru tine?

- Ferma a fost o mare provocare, dar mă bucur că am acceptat-o. Acest proiect m-a ajutat să apreciez ce am, natura, viața simplă, oamenii așa cum sunt ei. M-am luptat cu mine și cu limitele mele, nu neapărat cu cei din jur. Am fost nevoită să mă dezvolt. Știu mai bine ce vreau acum, am respect și iubire pentru ceea ce mă înconjoară și m-am detașat de sentimentul de frică.

- Diferenţe mari între condiţiile din fermă şi cele din America, nu?

- Nu poți compara o emisiune de televiziune cu altă țară sau cu altă cultură, însă, da, a fost greu, nou, o mare provocare. Eu nu am mai avut contact cu mediul rural și m-a ajutat să trăiesc momentul prezent și să realizez că sunt mai puternică decât credeam.

- Prietenii din America te-au urmărit? Ce-au spus despre prestaţia ta la „Ferma”? Au văzut o altă Alina...

- Da, mulți dintre ei, chiar dacă unii nici măcar nu înțeleg limba română. De exemplu, prietena mea Angela Martini l-a zăpăcit pe soțul ei să-i traducă fiecare episod. (râde)

- Cu cine ai legat prietenii şi care ţi s-a părut cea mai frumoasă parte din tot show-ul?

- Am rămas amică cu George Piștereanu, Andreea Antonescu, Ana Maria, Elena, frații Stoica și cu Andra, soția lui Andrei, dar și cu Anisia și Giulia.