Main menu

header

824 16 1de Andrei Dicu

Denise Rifai este una dintre cele mai charismatice vedete media. Emisiunea pe care o realizează, „40 de întrebări”, scoate la iveală secretele personalităților pe care le invită în studio, într-un stil curajos. De această dată, a fost rândul Denisei Rifai să răspundă „tirului” întrebărilor Taifasuri și a făcut-o cu sinceritate. A debutat la radio, iar până în anul 2020 a moderat emisiunea „Legile puterii”, la postul Realitatea TV. Din 6 octombrie 2020, a lansat un format nou, la Kanal D, ce are parte de o largă audiență. „40 de întrebări cu Denise Rifai” este o confruntare fără menajamente, care presupune, însă, o documentare pe măsură... Nu rataţi un interviu interesant!

Demisia de la Realitatea TV, cel mai dureros moment din viaţă

- A trecut un an de când ai demisionat de la Realitatea TV. Care a fost motivul? Motivul real...

- În cadrul conducerii postului a fost schimbată abrupt politica editorială. A avut loc o schimbare violentă, care mi-a fost comunicată... la telefon! Era ziua de joi, 12 martie, anul trecut. Țin minte că în Parlament se vota Guvernul Florin Cîțu. Am luat decizia pe loc! În acea seară am avut ultima emisiune acolo și știam acest lucru. Am intrat în platou și am făcut câteva poze, ca să-mi rămână în memorie. „Legile puterii” a fost o emisiune creată de mine, un concept al meu... Acel moment, al demisiei de la Realitatea, a fost cel mai dureros din viața mea!

- Ai fost amenințată?

- Nu, nici pe departe! Nu se poate vorbi despre așa ceva. Doar mi-a fost comunicată decizia privind noua politică editorială, am înțeles că nu există loc de nego- ciere și am luat o hotărâre nenegociat.

- Ce însemna „noua politică editorială”?

- Sunt detalii pe care nu le voi divulga niciodată, pentru că noi, Realitatea, am fost o entitate, cu bune și cu rele. Așa se întâmplă în viață, mai ales într-un asemenea sistem aflat în mijlocul unor schimbări, dacă tu, ca jurnalist, nu ai același tip de abordare. N-o să mă apuc eu, acum, să vorbesc urât despre locul în care am muncit, în care m-am format și pe care îl iubesc atât de mult.

- Cum ți-a venit ideea noii emisiuni de la Kanal D?

- Colegii mi-au arătat un proiect, un format aparte. Când l-am văzut, mi-au dat lacrimile, pentru că m-am regăsit instant în emisiunea pe care astăzi o realizez. Discutăm despre un format internațional, cumpărat de postul Kanal D, în care am simțit că este locul meu. Și iată că este o emisiune care a „prins” atât de bine pe toate segmentele de public. E foarte bine primită în zona urbană, dar și de restul publicului, la nivel național. Sunt oameni de toate vârstele care o urmăresc... Emisiunea este bine văzută și în mediul online. Nu mă așteptam...

- Cum așa?

- Am visat foarte mult să revin cu o emisiune de calitate în prime-time-ul românesc. Am stat acasă șase luni și mi-am dorit foarte mult ca revenirea să fie în forță. Mi-era dor de publicul și de meseria mea. Sincer, nu mă așteptam ca emisiunea să aibă un succes atât de mare. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu!

„Adrian Năstase și Sorin Oprescu au plâns. Au fost interviurile cele mai oneste”

824 16 2- Ai invitat la emisiunea ta personaje care provin din toate mediile. Există cineva care te-a impresionat?

- Da! Adrian Năstase și Sorin Oprescu! Dintre toate interviurile pe care le-ați văzut, acestea îmi par cele mai „spectaculoase” din cariera mea de jurnalist. Pentru mine, sunt două interviuri-simbol, din toate punctele de vedere. În primul rând, am reușit să sparg acel zid pe care ei și-l creează, și pe care îl au, în general, politicienii, și să ajung la sufletele lor. I-ați văzut și voi! Au plâns, au fost deschiși și onești. Au vorbit despre greșelile și despre dorințele lor.

- De ce este special Sorin Oprescu?

- În primul rând vorbim despre faptul că acești oameni sunt politicieni. În noua clasă politică, majoritatea cazurilor nu au niciun fel de studii. Fără să jignesc pe nimeni, se vede clar că sunt oameni care au făcut facultatea „la plic”. Chiar dacă Adrian Năstase și Sorin Oprescu sunt controversați, au procese pe rol, sunt deopotrivă iubiți și urâți, adulați, dar și contestați, vorbim despre oameni școliți, erudiți.

- Cum decurge munca de documentare, dintre emisiuni?

- Muncim în jur de zece zile pentru fiecare emisiune. Suntem o echipă de fete și facem o documentare temeinică. Înainte să ne întâlnim cu fiecare invitat, citim adevărate romane. Practic, pe parcursul acelor zece zile, trăim cu acel invitat în cap, în suflet. Suntem invadate de personaj. Dar rezultatele sunt pe măsură. Cea mai mare plăcere a mea este că reușesc să-i surprind. (surâde)

- Actorul Marius Manole a vorbit despre problemele cu alcoolul, într-un interviu tulburător…

- Da, a fost un interviu spectaculos. Marius și-a povestit toată viața, copilăria, și-a mărturisit durerile și frustrările, problemele pe care le are ca actor și, mai ales, pe cele pe care le-a avut ca tânăr artist, într-o generație în care a trebuit să-și găsească un loc. Uite, actorul Marius Manole a fost un alt intervievat căruia am reușit să-i sparg zidul protector. Acea teamă nu a funcționat tot timpul.

- Mai exact?

- Am avut și emisiuni în care n-am reușit să ajung în sufletul personajului aflat în fața mea. Mulți au încercat să mintă, ori să-și aleagă cuvintele înainte de a-mi răspunde. Marius Manole a fost sincer, și am realizat un interviu tulburător. Acesta ar fi termenul cel mai potrivit...

„Îmi place să fumez shisha, tutun arăbesc”

- Tu ce vicii ai?

- Îmi place să fumez shisha. Tutunul arăbesc este marea mea bucurie, dar nu mi-o permit des. Am avut un necaz cu mama, alături de care am stat internată câteva zile. Mi-am dat seama că pot să nu fumez, fără niciun fel de problemă. Asta apropo de viciu. În rest, am pasiuni mari... Îmi place marea, ador să mă plimb și sunt dependentă de oameni. Cred că acestea sunt „viciile” mele.

- Ți s-a oferit șpagă?

- Au existat tentative. Nu pot detalia, pentru că nu este cazul. În lumea noastră sunt cunoscută drept un jurnalist integru. Cred că ar fi fost ciudat să nu existe încercări de a mă mitui... Abia atunci ar fi fost o problemă. (râde) Este, însă, o practică în lumea noastră.

- Cum s-au petrecut evenimentele?

- Cei care au încercat să-mi ofere ceva au plecat așa cum au venit. Cred, totuși, că trebuie să fim discreți și eleganți. Nu consider că este cazul să povestim chiar tot ce ni se întâmplă...

„Dan Diaconescu este victima unei nedreptăți”

824 16 3- Te tentează să intri în politică, după modelele oferite de Dan Diaconescu sau de Rareș Bogdan?

- Aoleu! Am crezut că vrei să spui că semăn cu Dan Diaconescu și cu Rareș Bogdan... Hahaha!!!...

- De ce, ai vreo problemă cu ei?

- Nu, Doamne ferește! Pe Rareș îl prețuiesc foarte mult. Este colegul meu. Am lucrat mulți ani împreună, deci nu se pune problema. Pe Dan Diaconescu nu-l cunosc, dar mi-aș fi dorit să-l invit în emisiunea mea. Însă am înțeles că nu are dreptul la o prezență publică, până în anul 2025, ceea ce mi se pare o mare nedreptate. În opinia mea, este o decizie mult prea aspră.

„În România sunt mulți misogini și puțini bărbați de calitate”

- Să continuăm discuția despre drepturi...

- Cred că, în România, femeile ar trebui să fie foarte unite, pentru a-și apăra drepturile. Mi-ar plăcea să fac parte dintr-o echipă de doamne care, la un moment dat, chiar dacă nu vor face politică, să aibă inițiative legislative pe care să le sprijine, să susțină implementarea lor, în sensul de a realiza un progres în privința vieții de zi cu zi a femeii. Cred că în societatea românească, pe toate planurile, noi, ca femei, ar trebui să luptăm pentru un loc mult mai înalt decât cel pe care îl ocupăm acum.

- Așadar, ai vota o femeie…

- Într-adevăr, aș spune „da” unei femei care să lupte pentru ceea ce trebuie să reprezentăm noi într-o societate europeană. În România, sunt foarte mulți misogini! Și în politică, și în alte zone. Iar femeile au probleme la locul de muncă, dar și în viața cotidiană.

- Visezi la un partid al doamnelor?

- Visez să văd femeile unite și să ne luptăm pentru câteva obiective comune.

- Ești o feministă convinsă, dar ai afirmat că îți dorești să devii mama unui băiat...

- Mi-ar plăcea să fiu mamă de băiat, fiindcă, în această lume largă și în mod special în România, avem foarte puțini băieţi de calitate. Sunt de părere că un bărbat se educă pentru a fi bărbat și cred că orice bărbat educat în sensul acesta este un plus pe care noi, ca femei, trebuie să-l lăsăm în urma noastră...

- Totuși, care ar fi trebuit să fie cea mai importantă dintre cele... 40 de întrebări pentru Denise Rifai?

- Te las pe tine să mi-o adresezi...

- Mulțumesc. Ești fericită? Împlinită din toate punctele de vedere?

- Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce trăiesc și sunt fericită pentru că fac meseria pe care mi-am dorit-o. Voi fi împlinită atunci când voi avea propria mea familie, dar asta se va întâmpla când va dori Bunul Dumnezeu.

„Tata mi-a zis mereu că presa nu e potrivită pentru o femeie și că o să sufăr foarte mult. A avut dreptate!”

824 16 4- Se poate spune că ai fost un copil de bani gata?

- Nuuuu! Provin dintr-o familie normală, cu părinți educați, care au muncit și au avut un nivel de trai asemenea unei familii de intelectuali. Adică normal. Și am semănat cu adultul Denise Rifai. Am fost un copil foarte determinat. Am știut mereu ce îmi doresc, am avut spirit justițiar și mi-a plăcut să comunic. Am fost șefa clasei și liderul tuturor formelor de organizare din care am făcut parte.

- Ți-ai înfruntat tatăl atunci când ai ales să lucrezi în televiziune...

- Da! Tata era un bărbat clasic și mereu mi-a spus că presa nu e potrivită pentru o femeie și că o să sufăr foarte mult. Așa a fost. Dar, cu toate acestea, eu țin seama foarte mult de cuvântul părinților mei. Însă, în privința meseriei, pentru că este tot ceea ce iubesc mai mult pe lume, mi-am înfruntat tatăl și nu-mi pare rău. Am făcut ceea ce am simțit. Culmea, știu că tata are dreptate, dar a trebuit să fac ce-mi hărăzise destinul.

- Ai amintit despre suferință. Poți detalia?

- Faptul că a trebuit să-mi dau demisia de la Realitatea TV a reprezentat cea mai puternică durere. Faptul că există momente în care trebuie să te retragi, pentru că nu ești tu patronul, ci trebuie să te supui politicii editoriale, a presupus o voinţă foarte mare. A fost cea mai mare rană a mea!

- Când ai plâns ultima oară?

- Tot la momentul demisiei de la Realitatea TV...

- Ce meserie ar fi dorit părinții tăi să alegi?

- Nu s-a pus problema așa. Eu am terminat ASE, iar tata era foarte mulțumit de ceea ce făceam. Specializarea mea se numea „Business administration”. Și tata mă întreba: „Te-ai pregătit atât de mult să conduci un business, ca să-ți schimbi jobul?”. I-am explicat că facultatea m-a ajutat foarte mult, pentru că în România nu prea avem jurnaliști cu studii în domeniul economic. Cred că ar fi benefic să avem un jurnalism bazat pe domenii de activitate.

- Te rog să argumentezi…

- Este foarte greu să înveți Drept, ca să devii un jurnalist specializat pe DNA sau pe justiție, în general. Eu am avut o evoluție bună pentru că am avut o bază. Altfel, cum să înveți? De la televizor? Eu știam ce se discuta în zona economică și cunoșteam limbajul de specialitate. Culmea, mi-a luat mult să învăț să vorbesc tocmai în „limbaj omenesc”, cum spuneau șefii mei.

- Mama ta a fost un model?

- Sunt foarte multe femei, precum mama și prietenele mele, pe care le iubesc foarte mult și de la care tot învăț. Am avut și am norocul să le am în preajmă. Poate Dumnezeu mi le-a trimis sau eu le-am căutat. Nu am doar un model, ci mai multe. O femeie trebuie să știe să fie feminină, să fie dulce, așa cum trebuie să știe să fie dârză și să-și impună punctul de vedere cu delicatețe. O femeie trebuie să știe să țină o casă și peste tot, în societate, ea joacă un rol fantastic.

„Cineva pe care l-am iubit enorm mi-a spus că la un volan nu pot fi doi oameni”

- Cum trebuie să fie partenerul ideal?

- Un bărbat trebuie să fie generos, sportiv și mai deștept decât sunt eu, pentru ca, atunci când pun capul pe pernă, să știu că el are răspunsurile întrebărilor la care eu mă împotmolesc. Trebuie să fie puternic! Un bărbat pe care eu l-am iubit foarte mult îmi spunea că la volan nu pot fi doi oameni, pentru că mașina ajunge în șanț. Și atunci, locul este al lui. Trebuie să fie atât de competent și de frumos, atât ca om, cât și ca bărbat, încât eu să pot să mă las lui, să pot avea încredere că el conduce totul așa cum trebuie.

- Poate exista bărbatul care ar putea-o domina pe Denise Rifai?

- Acela va fi bărbatul cu care mă voi mărita și cu care voi face o casă și o familie!

- Care este cea mai mare minciună care s-a spus despre tine?

- Că sunt înfumurată...

- Ce nu ai accepta niciodată?

- Mită, pentru a spune ce vor „ei” să audă...

- Ce crezi că ar dori cititorii să audă, la final?

- Cititorii trebuie să simtă, nu să audă. Și ei simt deja că eu îi iubesc foarte mult și că în fiecare moment îmi doresc să-mi fac meseria mult mai bine, că fac totul pentru a le aduce în case exact ce își doresc ei de la mine: să vadă invitații mei dezbrăcați de secrete, iar cititorii și telespectatorii să fie convinşi că sunt cea mai mare bucurie din viața mea.

„Am fost un copil foarte determinat, am semănat cu adultul Denise Rifai. Am știut mereu ce îmi doresc, am avut spirit justițiar și mi-a plăcut să comunic. Am fost șefa clasei și liderul tuturor formelor de organizare din care am făcut parte”

„Am văzut un Mircea Badea timid şi timorat“

- Care este istoria procesului pe care urma să i-l intentezi lui Mircea Badea?

- N-am mers chiar la proces. Probabil, dacă Mircea ar fi continuat cu jignirile, s-ar fi ajuns acolo. Din fericire, s-a oprit. Eu îl apreciez foarte mult. Are momente în care poate nu-mi place ce spune, dar eu îl admir pe jurnalistul Mircea Badea. Este un tip inteligent, cu foarte mult umor, la care mă uit des și mă relaxează. Evident, există subiecte sau idei pe care le susține cu care nu sunt sub nicio formă de acord. M-a lăsat fără cuvinte când am văzut acele momente în care eu am fost ținta unor jigniri din partea lui. Nu am înțeles de ce a făcut-o. Eu l-am apreciat și îl apreciez. Repet, mă bucur că a încetat.

- V-ați cunoscut, în particular?

- Ne-am întâlnit o singură dată, întâmplător, la un mall. Eu sunt o tipă foarte directă, așa că m-am dus și l-am tras de mânecă. I-am spus: „Bună, Mircea! Sunt eu, Denise, făptura de la televizor...”. Și am văzut un Mircea timid și timorat! L-am întrebat de ce vorbește urât despre mine dacă nu mă cunoaște și i-am propus să facem o emisiune împreună, să ne expunem fiecare argumentele despre subiectul pentru care el mă jignise. Una este să critici, alta este să faci un pamflet, să fii ironic la adresa cuiva și alta e să-l insulți mizerabil.

„Cea mai mare minciună spusă despre mine? Că sunt înfumurată!“

Îndrăgita Denise Rifai, un jurnalist interesant şi provocator, o femeie frumoasă şi o moderatoare urcată, mândră, pe valul audienţelor din România

„Nu voi accepta niciodată mită pentru a spune ce vor alţii să audă. Au existat tentative, ar fi fost ciudat să nu existe încercări de a mi se da şpagă. Abia atunci ar fi fost o problemă. În lumea noastră sunt cunoscută drept un jurnalist integru“

„N-am mai povestit nimănui... Am, nedifuzat, un interviu de-a dreptul fabulos cu Marius Tucă“

- Primul tău interviu în audiovizual a fost făcut cu Adrian Năstase?

- Da, pe când lucram la Adevărul Holding am făcut acel interviu cu Adrian Năstase, dar, de fapt, primul meu interviu a fost cu reputatul Marius Tucă. Acesta este un element pe care nu-l știe nimeni... Să știi că am și materialul video și odată o să public înregistrarea! Este de-a dreptul fabulos!

- Cum sunt, în spatele camerei de filmat, Adrian Năstase și Marius Tucă?

- Marius Tucă este bărbatul cuceritor, dar pe undeva și un tip timid. Marius Tucă și Adrian Năstase sunt doi intelectuali. Năstase este un intelectual prin desăvârșire. Ca bărbat, este un tip șarmant. Iar acum este un om transformat în bine. Este mult mai așezat, sigur pe el și nu mai are acea atitudine arogantă, în sens distructiv. L-am găsit schimbat în bine pe Adrian Năstase, un om pe care îl stimez foarte mult...