Main menu

header

de Maria Petrache
şi Claudia Stan

Tot mai mulţi artişti români se confruntă, nedrept, cu probleme grave de sănătate, destinul fiind parcă prea crud cu ei. Talentul şi dragostea pe care le oferă cu atâta dăruire par să fie „răsplătite” cu suferinţă şi lacrimi. Elena Cârstea, după cum sigur aţi aflat, trece prin momente foarte grele. Cântăreaţa a fost diagnosticată cu anevrism cerebral, o afecţiune gravă ce îi poate provoca în orice moment un atac cerebral. Intervenţia chirurgicală recomandată în astfel de cazuri este foarte riscantă. Artista crede că numai Dumnezeu o mai poate salva!

Elena Cârstea trece în această perioadă prin cea mai grea încercare la care a supus-o viaţa. Artista găsise fericirea în SUA, Florida, alături de americanul Glenn Muttart şi de cele două fetiţe ale sale, Sanda, în vârstă de 12 ani, şi Adriana, de 9 ani. Cu puţin timp în urmă, însă, o veste cutremurătoare avea să-i dea peste cap toată viaţa. Cântăreaţa şi-a făcut un control de rutină la o clinică din Florida. „Începusem să-mi pierd echilibrul. Mă simţeam rău şi am zis să-mi fac şi eu un control, dacă tot plătesc asigurarea şi nu mă costă nimic. M-am dus la urgenţă şi acolo, vrei, nu vrei, îţi fac toate analizele. Şi mi-au găsit asta... Nu mi-a venit să cred! Eram aşa de fericită şi, dintr-o dată, parcă mi-a căzut cerul în cap!”, ne-a declarat artista. Medicii i-au explicat că poate muri într-o secundă. Din nefericire, anevrismul îi poate provoca Elenei în orice clipă un atac cerebral… Specialiştii au stabilit la 12 august data intervenţiei chirurgicale.

„Nu mă operează decât pe semnătura mea”
O analiză la glanda tiroidă le-a dat, însă, chirurgilor planurile peste cap. Intervenţia, şi aşa extrem de riscantă, a fost amânată până ce medicii vor găsi o metodă prin care să înlăture anevrismul fără a periclita viaţa Elenei. „Doctorii mi-au comunicat că este riscant să mă opereze. Nu ştiu ce să fac, dar mi s-a spus că problemele pe care mi le-au descoperit la tiroidă îmi pot provoca şi mai mari complicaţii. Mi s-a zis că pot muri pe masa de operaţie! Eu am vrut la un moment dat să fiu supusă intervenţiei chirurgicale programate la 12 august, cum s-a stabilit iniţial, însă am fost refuzată. Chirurgii susţin că nu mă operează decât pe semnătura mea! Evident că nici soţul meu, Glenn, nu a fost de acord cu decizia mea. Însă eu nu mai suport stresul la care sunt supusă încă de când mi-au descoperit această boală…”, ne-a mărturisit Elena Cârstea.

Mama i-a adus în dar o iconiţă sfinţită
Extrem de neliniştită, artistei i-a mai venit inima la loc atunci când mama sa, Profira, a reuşit să obţină viza pentru SUA în timp util şi a ajuns la ea, în Florida. „Am plâns de fericire când a ajuns mama la mine. Am aşteptat-o la aeroport şi am luat-o în braţe. Acum, că a venit, m-am mai liniştit un pic. În plus, şi fetele mele sunt încântate de venirea bunicii… Mama a făcut un efort să ajungă aici, deoarece îi era frică să zboare cu avionul. Şi-a învins această teamă pentru mine! Drumul a fost dificil pentru ea, mai ales că nu ştie limba şi a trebuit să se descurce singură şi la Paris, unde a schimbat zborurile. În vamă, la sosire, s-a rătăcit, dar până la urmă am găsit-o!”, ne-a povestit Elena. Profira Cârstea i-a adus din ţară interpretei o iconiţă de la duhovnicul său, care speră să o apere de rele şi să îi aducă alinarea în aceste clipe de restrişte. Elena speră ca Dumnezeu să-i fie aproape în ceasurile în care i se va efectua riscanta intervenţie chirurgicală.

Metoda ce a dat roade la Sharon Stone, nerecomandată româncei
Elena Cârstea locuieşte în apropiere de Palm Beach, într-o căsuţă „modestă”, cum îi place ei să spună. „Pe noi nu ne-a afectat criza. Avem noroc că locuim într-o casă mică, iar maşinile le avem plătite, dar sunt oameni care au aici case mari şi pe vremurile astea sunt foarte greu de întreţinut”, mai spune interpreta.
Revenind la trista sa poveste legată de boala descoperită recent, Elena spune că ştie absolut tot ce trebuie legat de operaţia pe care va trebui să o suporte. „Doctorul mi-a spus că a programat sala pentru cinci ore, dar operaţia poate dura două, trei sau patru ore... La reanimare voi sta circa două ore, dar nu se ştie cât va dura spitalizarea. Pot rămâne câteva zile, două săptămâni sau şase luni… Nu ştiu... Sunt două metode de a opera un anevrism, dar e mai greu prin intervenţia simplă, deoarece la mine este un caz mai complicat. Toată viaţa mea a fost dificilă, de ce nu ar fi şi situaţia asta? Mi s-a explicat că metoda simplă, la care a fost supusă şi Sharon Stone, ar fi fost embolizarea, dar se pare că trebuie să mă deschidă, altfel nu au cum! Se zice că prin embolizare, după un an, reapar problemele. Prin cea de-a doua variantă, care este mai dificilă, rezolvarea nu este temporară, dar asta înseamnă să-mi taie jumătate din cap! Mi-au făcut angiograma prin vena femurală, au pus un dispozitiv să vadă tridimensional…”, ne relatează cântăreaţa, ca un specialist care stăpâneşte termenii medicali la perfecţie.

Operaţia Elenei costă peste 100.000 de dolari, însă cea mai mare parte din cheltuieli nu va fi suportată de ea, din fericire, deoarece are asigurarea plătită la zi. În prezent, artista a scos din buzunar aproape 10.000 de dolari… „Nu se ştie exact cât va costa totul. La un calcul rapid, operaţia şi alte cheltuieli de spitalizare şi analize ar costa peste 100.000 de dolari. Depinde însă şi de cât de lungă va fi perioada de spitalizare”, completează artista. Totuşi, ea s-a gândit să apeleze şi la experienţa reputatului profesor doctor Vlad Ciurea, şeful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, specializat în operaţii pe creier. Ea a pregătit toată documentaţia pentru celebrul medic şi speră că acesta va găsi o soluţie mai simplă, pentru a evita operaţia riscantă. „M-am gândit să încerc, eventual, varianta efectuată de Sharon Stone. Să vedem însă ce îmi spune şi medicul Vlad Ciurea”, încheie cântăreaţa. Noi îi urăm succes şi însănătoşire grabnică!

 

Tavi Colen: „Vreau să ştie că este iubită, aici, în România”

Deşi a plecat din România cu un gust amar, prietenii nu au părăsit-o niciodată, cu atât mai mult în momentele de răscruce. Colegii de breaslă au iniţiat o acţiune menită să o ajute în a strânge banii necesari operaţiei care îi va salva viaţa. Ei au deschis un cont pe numele artistei, în care se poate dona orice sumă.
Tavi Colen, un apropiat al Elenei Cârstea, este foarte afectat de ce i se întâmplă prietenei sale, dar are credinţa că lucrurile se vor termina cu bine. „Am început să facem câteva demersuri pentru a o ajuta pe Elena, vom dona bani şi vom vorbi cu nişte prieteni de-ai noştri, medici la spitalul din Florida, pentru a vedea ce putem să facem. Sunt sigur că operaţia va fi un succes şi aş vrea să îi spun Elenei să se facă bine pentru că o aşteptăm în România! Avem o grămadă de spectacole. Ea a fost cea care şi-a dat seama că trupa Talisman va avea succes, iar toate apariţiile de la Cerbul de Aur şi de la TVR i le datorăm. Ne-a luat lângă ea şi a avut grijă de noi. Vreau să ştie că este iubită, aici, în România”
Iată ce ne-a mărturisit şi inimoasa cântăreaţă Silvia Dumitrescu: „O solistă precum Elena Cârstea a trebuit să plece din ţară pentru a-şi făuri o carieră, ca mulţi alţi interpreţi de valoare. Dacă situaţia de aici ar fi fost alta, nu ar fi avut nevoie de susţinere financiară. Nu a vrut să ne ceară ajutorul, dar noi îi vom face o surpriză, îi vom arăta că toţi de acasă o sprijină din inimă! Suntem cu tot sufletul alături de ea şi o vom susţine în continuare moral, spiritual şi financiar. Sunt convinsă că Dumnezeu îşi va îndrepta bunătatea şi spre ea, iar noi nu o vom lăsa să treacă singură prin aceste momente. Suntem convinşi că românii o vor ajuta să strângă banii necesari.”

Şi-a făcut testamentul

Elena Cârstea ne-a mai spus că are filmul cu tot ce ţine de intervenţia chirurgicală la care ar trebui să fie supusă. „Sunt pregătită din toate punctele de vedere. Ştiu ce mă aşteaptă, dar nu ştiu cum se termină”, mai spune ea, tristă. După intervenţia chirurgicală este posibil ca artista să stea internată câteva zile sau câteva săptămâni, dar speră ca Dumnezeu să aibă grijă de ea şi să nu rămână în… comă. „Le-am dat semnătura ca în acest caz să fiu deconectată de la aparate”, a mai spus Elena. De asemenea, artista noastră şi-a făcut din timp şi testamentul, aşa încât fetele sale să rămână cu ceva. Cântăreaţa va lăsa Sandei şi Adrianei un teren pe Litoral, iar familiei sale un apartament. Cele două fetiţe sunt îngrijorate pentru soarta mamei lor adoptive, însă nu pot conştientiza gravitatea situaţiei, mai ales că interpreta a încercat să le ferească de veştile grave legate de ceea ce o poate aştepta.