Main menu

header

de Elena Popa

- După doi ani de luptă cu cancerul la pancreas...

Poate că Patrick Swayze a pierdut lupta cu această boală necruţătoare, poate că trupul său sculptural cândva a rămas sleit de puteri, dar nimeni, niciodată, nu va uita dansul final din atât de iubitul film „Dirty Dancing” (1987) şi nici scena olăritului din „Ghost” („Fantoma mea iubită” - 1990), alături de Demi Moore. Care femeie nu a fost îndrăgostită de actorul, dansatorul, coregraful şi cântăreţul Patrick Swayze? Un bărbat superb, o personalitate copleşitoare, care a atras mereu admiraţie, curiozitate, dar şi respect. Patrick a interpretat personaje controversate, demonstrând că este mai mult decât un „băiat frumos”, iar din dragoste pentru meseria sa, în ciuda bolii care l-a mistuit timp de aproape doi ani, a filmat în continuare pentru serialul de televiziune „The Beast”. Nu s-a lăsat.

Balerin, gimnast, patinator…
Patrick s-a născut la Houston, în Texas, la 18 august 1952, fiind îndrumat de o mamă dedicată dansului, pasiune care l-a prins şi pe el. Patsy Yvonne Swayze deţinea şi conducea o şcoală de dans unde Patrick i-a fost elev. Tatăl, Jesse Wayne Swayze, era proiectant în domeniul industrial şi un cowboy pasionat de rodeo. Patrick mai avea doi fraţi, Don (şi el actor) şi Sean, şi două surori, Vicky şi Bambi. Patrick a fost atras de balet încă din şcoală, motiv pentru care era deseori tachinat de colegi. În timpul liceului a ales sportul şi s-a înscris la Colegiul „San Jacinto” din Houston, unde s-a dedicat gimnasticii. A devenit şi patinator. După doi ani de colegiu a părăsit şcoala pentru a pleca în turneu cu spectacolul pe gheaţă „Disney on Parade”.

34 de ani de căsnicie
După turneu, Patrick a cunoscut-o pe Lisa Niemi, pe atunci în vârstă de 15 ani, elevă la şcoala de balet a mamei sale. A fost dragoste la prima vedere. Datorită Lisei, în 1972, Patrick a decis să revină la pasiunea sa pentru dans şi s-a mutat la New York, apoi şi-a continuat studiile, iar Lisa l-a însoţit. I s-a oferit şansa de a fi balerin principal la Compania de Balet „Eliot Feld”, dar succesul a fost de scurtă durată, pentru că o rană mai veche de la genunchi, dobândită pe vremea în care juca fotbal, a necesitat o intervenţie chirurgicală. Atunci, Swayze şi-a îndreptat atenţia spre teatru. Fizicul deosebit, zâmbetul, dar mai ales graţia cu care se mişca l-au ajutat să debuteze pe Broadway. El şi Lisa s-au căsătorit în 1975 şi căsnicia lor a durat până în clipa în care actorul a pierdut lupta cu cancerul. Împreună au făcut faţă succesului, au luptat cu dezamăgirea, au depăşit perioadele dificile în care el a avut probleme cu alcoolul, dar au mers mai departe. Nu au avut copii, Lisa pierzând cele două sarcini.

„Cel mai sexy bărbat” în viaţă, în 1991
În 1983 are ocazia să fie distribuit de Francis Ford Coppola în „The Outsiders”. Dar apariţia în serialul de televiziune „Nord şi Sud” l-a adus în atenţia publicului, dar şi a criticilor. Patrick l-a iniţiat pe partenerul său de film James Read în tainele călăriei, el fiind un călăreţ desăvârşit.
„Dirty Dancing” a rulat foarte puţin în cinematografe, dar a fost imediat transpus pe casetă video. Succesul de proporţii al filmului a venit ca o mare surpriză şi i-a adus lui Patrick Swayze celebritatea, dar şi nominalizarea la Globul de Aur. A fost prima nominalizare de acest fel din cele trei de care a avut parte. Cântecul „She’s Like the Wind” a fost interpretat şi compus de el pentru coloana sonoră a filmului. Acesta a atins locuri de frunte în topurile muzicale ale vremii şi întreaga coloană sonoră a devenit una dintre cel mai bine vândute din toate timpurile. Al doilea mare succes, după câteva apariţii mai puţin notabile, a fost rolul din „Ghost”, ce a rămas unul clasic. Alături de Demi Moore şi de Whoopi Goldberg a primit a doua nominalizare la Globul de Aur. Revista „People” l-a desemnat pe Swayze drept „Cel mai sexy bărbat” în viaţă, în 1991. A urmat o perioadă cu producţii diferite ca valoare, ce nu au mai fost la fel de bine primite. La sfârşitul lui 1991 a jucat în „Point Break”, alături de Keanu Reeves, în rolul unui căutător de senzaţii extreme, un iubitor al surfingului, vânător al adrenalinei, un personaj care nu dă înapoi de la nimic. Un alt mare succes.

Ferma din New Mexico, oaza de linişte
În 1982, tatăl său moare, iar Patrick intră într-o perioadă sumbră, în care viciul a pus stăpânire pe el. Problemele legate de alcool s-au agravat după 1994, când sora sa Vicky se sinucide după o luptă de o viaţă cu depresia. Atunci, Patrick Swayze a acceptat să urmeze tratamente într-o clinică de dezintoxicare, iar după ce şi-a revenit, el şi soţia sa, Lisa, au decis să părăsească Hollywoodul, cumpărându-şi o fermă în New Mexico, departe de lumea dezlănţuită. Aici va începe să se ocupe de creşterea cailor. A avut un accident la filmările pentru „Letters from a Killer” („Scrisori de la un asasin”), căzând de pe cal şi lovindu-se de un copac. Şi-a fracturat ambele picioare şi s-a rănit la umăr. Filmările au fost întrerupte pentru două luni, dar filmul a fost lansat totuşi în 1999. Posesor al unei licenţe de pilot, a zburat cu avionul său din California spre Las Vegas şi, din cauza unei probleme tehnice, a fost nevoit să aterizeze forţat. Din fericire, Patrick nu a fost rănit.
Pentru o întreagă planetă, Johnny şi Baby vor dansa mereu pe melodia iubirii lor, „The Time of my Heart”, iar  „Unchained Melody” va răsuna mereu în inimile tuturor celor care l-au iubit pe Patrick.

- La 18 august 1997, la 45 de ani, i s-a acordat o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame

- A apărut în 2004 în rolul unui instructor de dans, într-o producţie numită „Dirty Dancing Havana Nights”, film a cărui acţiune se petrece înainte de cea derulată în „Dirty Dancing”

„The Beast”, ultimul film

În 2008, Patrik Swayze aflase că suferă de cancer la pancreas în stadiu terminal şi că mai avea puţin de trăit. De parcă nu i-ar fi fost de ajuns suferinţa, actorul a fost afectat de atacul şi vânătoarea susţinute ale tabloidelor. Cu toate acestea, actorul şi-a impresionat partenerii din pelicula „The Beast”, punându-se la dispoziţia echipei de filmare 12 ore pe zi. Lupta sa curajoasă l-a făcut să câştige milioane de inimi, o admiraţie şi un respect pe care le merită cu prisosinţă. Patrick Swayze s-a stins luni, 14 septembrie, la 57 de ani, în locuinţa sa din New Mexico, înconjurat de familie.