Main menu

header

957 16 1de Adelina Constantin

Simona Gherghe este una dintre cele mai cunoscute, apreciate şi îndrăgite jurnaliste de televiziune. Născută în zodia Scorpion, la 31 octombrie 1977, la Iaşi, a iubit limba română, literatura, absolvind Filologia. Cum a ajuns jurnalist? Într-o zi, l-a zărit din tramvai pe Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, mergând pe stradă, prin Iaşi. A sărit repede din vagonul tramvaiului, l-a abordat pe artist şi a făcut un interviu cu el. Spontaneitatea tinerei Simona i-a impresionat plăcut pe aceia care au angajat-o imediat la postul de radio local. A urmat „traseul” de succes al Simonei în radio şi televiziune. Simpatică şi veselă, transmiţând sinceritate pe micul ecran, Simona a realizat recorduri de audienţă şi a ajuns iubită de telespectatori. Deşi este persoană publică, Simona se consideră „o femeie obișnuită”. Nu percepe acest lucru ca pe o „povară”, ba chiar se simte flatată atunci când oamenii o salută pe stradă ori o opresc pentru a-i spune vorbe frumoase. La aproape 46 de ani, Simona se simte împlinită atât în plan profesional, cât şi personal. Este căsătorită cu Răzvan şi este mama a doi copii - Ana şi Vlad, fiind convinsă că „bucuria de a fi părinte nu este egalată de nimic”. Prima sarcină a venit abia la 39 de ani, când a născut-o pe fiica ei. Apoi, la 41 de ani, a născut al doilea copil - băiatul. În opinia Simonei, copilul vine „la timpul potrivit, când te linişteşti”. După ce a devenit mamă, a urmat o „pauză de televiziune”. Apoi, Simona a revenit pe micul ecran, la emisiunea „Mireasa”, aflată acum la al optulea sezon. Care este povestea de iubire a Simonei? Care sunt secretele relaţiei sale de dragoste cu Răzvan şi cum se bucură amândoi de cele două „minuni” din viaţa lor - copiii - puteţi afla citind interviul pe care ni l-a acordat Simona.

„Să se bucure de tot ce trăiesc și învață acolo”

957 16 2- A început de curând al optulea sezon al emisiunii „Mireasa”. Ce așteptări ai de la acest nou sezon şi ce noutăţi crezi că poate aduce?

- Într-un fel, cred că e greșit să avem așteptări de la alții. Putem avea aşteptări doar de la noi înșine. În rest, îmi doresc ca toţi cei din Casa „Mireasa” să privească participarea lor la emisiune ca pe experiența vieții lor. Să se bucure de tot ce trăiesc și învață acolo, iar dacă își găsesc iubirea, să o prețuiască și să fie recunoscători vieții pentru asta.

- Emisiunea „Mireasa” are o audiență foarte bună. Care este cheia succesului acestei emisiuni? Există vreo rețetă, vreun secret?

- „Secretul” este echipa emisiunii „Mireasa”, care face o treabă grozavă. De la editori la reporteri, operatori, producători și casting. Iar „rețeta” e că tot ce se întâmplă acolo e reality-show pe bune. Nu intervenim în povești și nici în viețile lor.

- Ce te-a impresionat cel mai mult în această emisiune, care a fost cel mai emoționant moment?

- Toate poveștile de iubire care se nasc în casă sunt unice și frumoase, evident emoționante, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, sunt reale.

„O relație se clădește precum o casă. Sunt ani de muncă, de adaptare, de cedare uneori”

957 16 3- Apropo de emisiune, cum a început povestea ta de dragoste?

- A început acum 10 ani! Dintr-o conversație.

- Cu siguranţă a fost o conversaţie interesantă, poate bazată pe anumite preocupări ori idei comune, dacă v-a captat atenţia amândurora şi aţi simţit nevoia să o continuaţi atâta vreme. Cum a reușit Răzvan să te cucerească? Cum ai știut că el este alesul?

- Ne-am apropiat ușor-ușor, am comunicat foarte mult, evident, ne-am îndrăgostit. Și faptul că există iubire, comunicare, înțelegere, ajutor reciproc ne face să credem că suntem ceea ce trebuie unul pentru altul.

- Pe lângă iubire, comunicare, înţelegere, probabil că a existat şi încredere. Povesteai recent că tu şi soţul tău faceţi o echipă foarte bună și că ai mare încredere în el. Cât de importantă este, în opinia ta?

- Este esențială. Cred că încrederea este fundația prieteniei. Iar un cuplu nu are cum să funcționeze fără încredere. Iubirea, și ea esențială, se transformă în timp. La unii dispare și nu mai rămâne nimic. De asta spuneam că o relație se clădește precum o casă. Sunt ani și ani de muncă, de adaptare, de cedare uneori.

- Ce apreciezi cel mai mult la soțul tău?

- Faptul că e foarte inteligent, calm, ambițios, că ne iubește și ne respectă, pe mine și pe copii.

- Care a fost cea mai frumoasă surpriză pe care ţi-a făcut-o?

- Petrecerea-surpriză de anul trecut, de ziua mea, pe 31 octombrie, când am împlinit 45 de ani. M-am întors acasă de la studio, mă gândeam să ieșim undeva în oraş, să mâncăm împreună noi doi și, eventual, să-i invităm şi pe nașii noștri. Dar m-am trezit cu casa plină de prieteni. M-am emoționat foarte mult și a fost un moment minunat.

- Dar anul acesta cum ţi-ai propus să sărbătoreşti?

- Voi fi cu familia mea, după o zi de muncă, așa că vom sta acasă și vom mânca o felie de tort împreună. Copiii m-au rugat să nu mai organizez nicio petrecere, ca să poată să iasă și ei costumați, în cartier. Așa e când te naști de Halloween!

„Fac cumpărături mai mult online, dar pentru produse proaspete mă duc personal la piaţă”

- Cu timpul, orice relație se erodează, într-un fel sau altul se consumă. Cum reușiți să țineți flacăra iubirii aprinsă?

- Cu multă muncă. Și nu este o glumă. Construim, învățăm, vorbim mult. Greșim, ne certăm, ne împăcăm. Negociem. Toate lucrurile astea ne ajută.

- Venirea copiilor pe lume ai perceput-o ca pe… două miracole apărute în viaţa ta. Nu e uşor să creşti doi copii de vârstă mică. Cine se ocupă de fiica şi fiul voştri? Vă ajută cineva?

- Ne ocupăm noi doi, eu şi soţul meu. Nu, nu ne ajută nimeni. În vacanțe, copiii mai merg câte o săptămână, chiar două, la bunici. Sau, tot bunicii ne mai ajută în vreun weekend. În rest, suntem doar în formula asta de patru.

- Cine se ocupă de cumpărăturile pentru casă?

- Eu, mai mult online, prin tot felul de aplicații ori site-uri. Mi se pare că este mai eficient așa, câştig timp pentru a-l petrece cu ei. Iar când vreau să cumpăr pește proaspăt, sau fructe, ori legume proaspete, merg eu la cumpărături.

„Copiii sunt ca o oglindă a noastră. Vin în viețile noastre ca să ne arate ceva”

 - Ce a însemnat pentru tine venirea pe lume a celor doi copii?

- Au fost momentele care mi-au schimbat viața și la care am visat ani la rând.

- Există diferenţe majore între Simona dinainte de a avea copii şi Simona devenită mamă? Dacă da, care sunt acestea?

- Cred că sunt diferită acum. Fizic - sunt la fel, dar sufletește și mental - sunt altfel. Copiii sunt ca o oglindă a noastră. Vin în viețile noastre ca să ne arate ceva. Dacă deschidem ochii și mintea, s-ar putea să nu ne placă ceea ce vedem la noi. Nu e ușor să fii părinte. Copiii ne scot puternic din zona de confort și ne obligă să „ne căutăm”. Dacă acceptăm lucrurile urâte din noi și le mai și schimbăm, relația cu copiii va fi minunată. Orice adult care trece prin parenting se transformă. Îți setezi altfel prioritățile și viața. Cunoști felul absolut dumnezeiesc de a iubi!

- Aveți vreun animal de companie în familie?

- Iubim animalele, ne plac pisicile. Avem două pisicuțe, dar care mai mult stau prin curte.

„Îmi plac călătoriile, iubesc să schiez, îmi place marea”

957 16 4- Când simţi nevoia de relaxare, de a pleca departe de tot şi de toate, unde te duci? Ce activităţi te relaxează, îţi dau acea linişte şi acea destindere dorite?

- Îmi plac mult călătoriile, iubesc să schiez, îmi place să merg la mare. Mă relaxează lectura sau un serial bun, dar și ieșirile în oraş cu prietenii.

- În ultima vreme o ai pe Ana parteneră pe pârtie, la schi. Care dintre voi două e mai curajoasă?

- Ana e abia la început, dar își dorește tare mult să învețe, ca să putem schia împreună. E ambițioasă și astă-iarnă era pasiunea ei să mergem la munte. Și ne-a arătat că e și rezistentă, nu s-a plâns o clipă că e greu sau că e obosită. Sunt tare fericită când văd că iubește schiul. Sper să se ia „microbul” și la Vlad.

- De când aveți copii, spuneai că viața voastră e mai agitată, dar și mult mai frumoasă, Ana şi Vlad fiind extrem de energici. Ați mai plecat vreodată singuri, doar tu şi soţul? Ați mai avut „escapade” în doi?

- Da, mai plecăm. O dată pe vară, plecăm noi doi vreo patru-cinci zile. Nu mai mult. În rest, îi luăm și pe copii cu noi. Oricât de provocator ar fi să mergem împreună cu ei, e mult mai fain în formulă completă.

- Există vreo întâmplare hazlie dintr-o vacanță petrecută în doi - tu şi Răzvan?

- Eu şi soţul meu obișnuim să râdem mult. O întâmplare hazlie?! Poate când ne mai rătăcim și ne stresăm, și ne certăm, iar apoi facem crize de râs.

„Iubesc să citesc cărțile lui Mihail Sebastian”

957 16 5- Din păcate, în ultima vreme, oamenii nu prea mai au timp să citească. Ai vreo carte preferată? Ce carte ne recomanzi?

- Am multe cărți preferate. Și eu sunt în categoria oamenilor care nu prea mai au timp să citească, dar am descoperit audiobookurile. Mi-e greu să aleg o singură carte. Dar pot recomanda un autor român. Iubesc cărțile lui Mihail Sebastian.

- Îţi faci timp să mergi la teatru? Dacă da, cât de des?

- Mult mai des merg la teatru pentru copii.

- Ai spus, recent, că în general îmbraci haine simple și comode și aplici un machiaj discret. Şi că nu simţi nevoia să pui „filtre” fotografiilor postate pe social-media, pentru că ecranul televizorului te arată zilnic aşa cum eşti. Ai vreo culoare preferată? O preferi şi în vestimentaţie?

- Da, îmi place verdele.

- Afirmai, de curând, că îi mulțumeşti în fiecare zi lui Dumnezeu pentru familia ta, pentru ceea ce sunteţi, pentru iubire și sănătate. Cum este relația ta cu Dumnezeu?

- Îmi găsesc liniștea în relația cu Divinitatea. Nu mergem des la biserică, dar rugăciunea de seară e nelipsită din rutina noastră, copiii știu „Tatăl Nostru” și le place să se împărtășească. Și pe lângă rugăciune, mai facem un mic joc de recunoștință. Ne spunem unii altora pentru ce suntem recunoscători, la finalul zilei. Și am descoperit, astfel, un mod grozav de a-i învăța pe copii să-și exprime emoțiile.

„Mi-ar plăcea să știu să înot bine şi să-mi înving teama de apă”

- Ţi-ai dori ca vreunul dintre copii să îţi calce pe urme în ceea ce privește cariera de jurnalist?

- Eu îi voi susține, pe fiecare dintre ei, să aleagă ceea ce îi face fericiți. Dacă îi va face fericiți o carieră în jurnalism, desigur îi voi susţine.

- Cum vezi tu, ca jurnalist, viitorul acestei țări?

- Am încredere în generația aceasta, a copiilor de azi. Pentru că sunt foarte dezvoltați din punct de vedere emoțional. Și cu astfel de copii, care se cunosc pe sine înşişi atât de bine, cred că nu are ce să se întâmple rău... sau prea rău...

- Ai vreun vis neîmplinit?

- Nu e chiar un vis, dar mi-ar plăcea să știu să înot bine.

- Îţi poţi îndeplini şi acum acest vis sau această dorinţă. Ai putea merge la cursuri de înot împreună cu Ana şi Vlad. Nu crezi că ar fi interesant şi distractiv?

- Intenționez să fac asta. Chiar începusem cursurile de înot, când am aflat că sunt însărcinată cu Vlad. Dar este în planurile mele să-mi înving teama de apă.

„Cânt mult împreună cu Ana și Vlad”

- Ce relație aveţi, tu şi soţul tău, cu părinții?

- O relație foarte apropiată. Îi iubim, îi prețuim și ne bucurăm de fiecare întâlnire. Sunt singurii oameni care ne ajută cu Ana și Vlad, când pot, și le sunt recunoscătoare că îi iubesc atât de mult pe copiii noștri.

- Cum era Simona în copilărie? Care este amintirea cea mai frumoasă, cea mai duioasă din copilăria ta?

- Cred că eram un copil liniștit, din ce mi-au povestit părinții. Printre cele mai frumoase amintiri sunt petrecerile pe care părinţii mei le organizau de ziua mea, în apartamentul nostru din Iași sau vacanțele la țară, la bunici.

- Puţină lume ştie că ai voce şi chiar ai cântat, dovadă fiind două albume pe care există vocea ta - „Trandafiri de la Moldova” şi „De petrecere”, apărute în 2009 şi 2011. Ţi-ar fi plăcut să fii cântăreaţă?

- Poate atunci când eram mică. Am voce, dar nu e ceva wow. Îmi place să cânt și cânt mult împreună cu Ana și Vlad.

„Nu mi-am dorit să fac televiziune, abia după ce am ajuns acolo m-a prins «microbul»”

- De ce ai ales televiziunea? A existat cineva care te-a inspirat?

- Nu mi-am dorit neapărat să fac televiziune. Eram în radio (n.r. - Radio Nord-Est Iaşi), când am mers la o probă pentru prezentator TV și am luat-o. Abia apoi m-a prins „microbul”.

- Dacă nu ai fi ales televiziunea, ce altceva ţi-ar fi plăcut să faci?

- Ani la rând mi-am dorit să fiu profesoară. Dar, cunoscându-mi firea, nu cred că aș fi fost un dascăl bun. Nu aș fi avut vocație. Viața m-a dus către jurnalism și, practic, mi-am descoperit pasiunea dintr-o întâmplare.

- Există şi o altă latură a jurnalistului Simona Gherghe - aceea de blogger. Spuneai că pe blogul www.simona-gherghe.ro poate fi regăsit un „alter ego” al tău. Poate fi vorba despre acea Simona Gherghe pe care nu o putem vedea la televizor?

- Sunt în televiziune de mai bine de 20 de ani și cred că oamenii mă știu deja, și cu bune, și cu rele. Sigur, între timp au apărut și rețelele de socializare și cei de pe pagina mea de Instagram mă pot vedea și altfel, în ipostaza de mamă, de exemplu. Acolo vorbesc mai mult despre viața de familie, cu momentele fericite, dar și cu provocările zllnice de mamă a doi copii mici.

„Sunt în televiziune de mai bine de 20 de ani și cred că oamenii mă știu deja, și cu bune, și cu rele. Simt că nu mai trebuie să dovedesc nimic“

„Nu ţin dietă, dar am grijă să nu fac excese“

- Ai o siluetă de invidiat, deşi eşti mamă a doi copii, deci ai trecut prin două perioade de sarcină. Spune-ne, te rog, care e secretul… Ții vreo dietă, faci sport?

- Îţi mulțumesc pentru apreciere. Și le mulțumesc părinților, pentru genele bune. Nu țin dietă, dar am grijă să nu fac excese. Nu fumez, nu beau alcool decât foarte rar și atunci puțin, un pahar cu vin sau cu prosecco, nu mănânc alimente grase. Cât despre sport, nu prea apuc să fac, deși îmi doresc să am o rutină în acest domeniu.

- Mănânci dulciuri? Pregăteşti dulciuri în casă pentru copii, pentru soț?

- Nu! Nu gătim dulciuri, nu prea le dăm nici copiilor. Sau, dacă se întâmplă să mănânce, o fac cu măsură. Din păcate, nu se spune suficient cât de nociv este zahărul.

„Cele mai frumoase zile sunt alături de familia mea. Eu nu prea ies, avem cuibul nostru“

„Venirea pe lume a copiilor mi-a schimbat viața, mi-a setat prioritățile, mi-a arătat ce înseamnă iubirea absolută, dar și extenuarea. Copiii ne scot puternic din zona de confort și ne obligă să «ne căutăm»“

„«Părinţi CuMinţi» este un soi de şcoală pentru părinţi“

957 16 6- Ce ţi-ai propus să faci în viitorul apropiat?

- Să mă ocup mai mult de proiectul meu de suflet: podcastul „Părinți CuMinți”.

- Care este scopul gândit de tine pentru acest podcast?

- Podcastul pe care îl realizez împreună cu Oana Moraru este deja la al doilea sezon și mesajele din comunitatea noastră sunt emoționante. E un podcast de parenting și educație, un soi de școală pentru părinți, dacă vreți. Fiecare episod vine cu revelații și cu o mulțime de soluții, care să ne ajute să devenim părinți mai buni, pentru copiii noștri. Avem invitați psihologi, medici, profesori, nutriționiști, oameni care ne deschid ochii spre parentingul conștient, modern. Acel tip de abordare care nu consideră că de vină este copilul, ci schimbarea trebuie să vină în primul rând de la părinte. Dacă un părinte e bine emoțional, așa va fi și copilul său.