Main menu

header

de Cristina Tache

Taţii lor sunt studiaţi în cărţile de istorie, însă despre copiii dictatorilor care au schimbat lumea nu se ştiu foarte multe lucruri. Cum trăiesc şi unde? Au urmat cariere politice sau şi-au renegat părinţii? Despre cât de departe a sărit aşchia de trunchi citiţi în continuare.

Alessandra Mussolini, neofascistă convinsă
Alessandra este fiica Annei Maria Scicolone şi a lui Romano Mussolini, al treilea fiu al liderului fascist interbelic al Italiei, Benito Mussolini. Una dintre mătuşile sale este actriţa Sophia Loren. Până la vârsta de 46 de ani, Alessandra a făcut de toate: a fost model pentru o revistă dedicată bărbaţilor, actriţă, cântăreaţă (cu un album lansat doar în Japonia). De asemenea, a fost liderul unui partid politic de dreapta din Italia, iar în prezent este membră a Parlamentului European.

Marko Milosevic, certat cu legea
Marko a fost unul dintre cei mai de temut oameni din regimul tatălui său, Slobodan Milosevic. Deţinea un club de noapte numit „Madonna” şi un parc de distracţii denumit „Bambiland”. În 2001 a fost acuzat pentru că a ameninţat un demonstrant cu o drujbă, dar, înainte de a începe procesul, s-a refugiat la Moscova. Într-un interviu din 1991 spunea: „Am nevoie în viaţa mea de o femeie, muzică, o maşină şi o armă. Vreau ca armele de foc să rămână pasiunea mea”.

Fiica lui Fidel Castro şi-a renegat tatăl
Alina Fernandez Revuelta este cel mai înverşunat critic al regimului Castro. Fiică nelegitimă a lui Castro, Alina a fost model, director de relaţii publice pentru o casă de modă cubaneză, iar în 1993 a emigrat în Spania, deghizată, folosind acte false, iar ulterior s-a stabilit la Miami. În 1998, a scris o carte autobiografică „Fiica lui Castro: Memoriile unui exilat din Cuba”, în care a povestit despre copilăria sa cubaneză şi despre regimul politic impus de tatăl său. Ea dă un exemplu care a marcat-o: când avea 3 ani, desenele cu Mickey Mouse de la televizor au fost înlocuite cu execuţiile televizate ordonate de tatăl său. În prezent, Alina Fernandez este comentator pentru CNN, pe subiecte legate de Cuba şi are o emisiune radio în Miami. Se pare că Fidel Castro mai are încă zece copii, în afară de Alina, concepuţi cu şase femei diferite.

Ayesha Qaddafi l-a apărat pe Saddam Hussein
Fiica dictatorului libian Muammar al-Gaddafi este avocat şi a făcut parte din echipa de apărare a lui Saddam Hussein. Fratele său, Saadi, a fost jucător de fotbal în echipa naţională a Libiei. A vrut să devină actor, încercând să-l convingă pe Harvey Weinstein să realizeze un film despre Hannibal în Libia, însă producătorul Miramax l-a refuzat direct, spunându-i că mai întâi Libia va trebui să recunoască Israelul şi apoi să facă un film cu acest regim. Alt fiu, Moatassim, a fost prins în timp ce încerca să cumpere tancuri şi proiectile pentru propria armată. Tatăl său l-a certat, spunându-i: „Eşti prea mic pentru astfel de arme periculoase, aşteaptă să mai creşti”.

Svetlana Alliluyeva, o viaţă demnă de un roman
Svetlana Alliluyeva este unica fiică a liderului comunist sovietic Iosif Stalin şi a celei de-a doua soţii a acestuia, Nadezhda Alliluyeva. După moartea tatălui său (1957), Svetlana a lucrat ca profesoară şi traducătoare în Uniunea Sovietică. În 1967 a emigrat în SUA, lăsându-şi ambii copii (un fiu şi o fiică) în URSS. În America şi-a publicat memoriile şi s-a căsătorit în 1970 cu un arhitect american. Urmaşa lui Stalin a fost contactată de văduva lui Frank Lloyd Wright. Aceasta credea că Svetlana este reîncarnarea fiicei sale, care murise într-un accident rutier (numele ei era tot Svetlana). După ce a câştigat încrederea fiicei lui Stalin, femeia a convins-o să se căsătorească însă cu fostul soţ al fiicei sale, William Peters. Mariajul a durat doar 20 de luni, dar cei doi au avut o fiică. În prezent, Svetlana Alliluyeva locuieşte în SUA.