Main menu

header

de Cristina Tache

- Femeie de succes, mamă, soţie şi un model de urmat

Este una dintre cele mai cunoscute femei din România. A scris deja istorie în televiziune cu emisiunea „Surprize-Surprize”, iar în paralel s-a ocupat de o mulţime de acţiuni umanitare, şi nu numai, ce nu pot încăpea în două pagini de revistă. Andreea Marin a întreprins în câţiva ani lucruri pe care alţi oameni nu ar reuşi să le facă într-o viaţă. De la o activitate jurnalistică exemplară şi documentare prin cele mai ascunse locuri ale planetei până la campanii umanitare de amploare şi conferinţe internaţionale, toate au fost realizate exemplar. Fiecare acţiune pornită de Andreea Marin este o dovadă de profesionalism, dar şi de suflet. De ceva timp este soţie şi mămică, roluri care îi plac cel mai mult. V-o prezentăm pe Andreea Marin într-un interviu sincer şi la obiect despre dragoste, familie şi carieră.

„Pur şi simplu trăiesc o altă viaţă”
- Ce întorsătură a luat viaţa dumneavoastră de la venirea pe lume a Violetei (n.r. - fiica)? Cât de mult v-aţi schimbat?
- Schimbarea este majoră, pur şi simplu trăiesc o altă viaţă. Dacă înainte cuvântul de ordine în viaţa mea era provocarea sau neprevăzutul, astăzi locul acestuia a fost câştigat de dorinţa de echilibru şi de familie, ca prioritate.

- Cum evoluează povestea de dragoste cu soţul dumneavoastră, acum când sunteţi o familie completă?
- Simt nevoia să ţin aceste amănunte în intimitate, altfel îmi sună a lauda omului care vrea să demonstreze ceva lumii şi eu nu sunt în situaţia asta. Prefer să ne trăim dragostea şi viaţa de familie cu cât mai multă discreţie. Ştim că nu e posibil în proporţie de 100%, dar măcar atât cât depinde de noi.

- Care este secretul unei relaţii de dragoste închegate?
- Nu cred că toate relaţiile pot face uz de acelaşi „secret”, dacă vreţi să-l numim astfel. Diferenţele sunt majore de la un cuplu la altul, dar cu siguranţă fără acel liant între cei doi pe care-l mai numim şi „chimie”, orice argument logic îşi pierde valoarea.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat minte şi cumpătare”
- A fost dificilă această perioadă, în care aţi devenit mamă şi a trebuit să renunţaţi puţin la viaţa profesională?
- Nu a „trebuit” să fac nimic, am luat această decizie pentru că aşa am simţit şi sunt un om matur, am ştiut bine ce fac şi am pregătit din timp această schimbare importantă în viaţa mea. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat minte şi cumpătare, pentru că s-a dovedit a fi cea mai înţeleaptă hotărâre.

- Care au fost sacrificiile cele mai mari pe care le-aţi făcut până acum? Dar recompensele cele mai însemnate?
- Nu pot fi numite sacrificii schimbările radicale cărora le-am înţeles sensul sau pe care le-am simţit necesare şi le-am făcut cu toată inima. Iar recompensele cele mai mari sunt zâmbetele de fericire ale celor către care se îndreaptă fiecare gest de omenie făcut la timpul lui.

„Nu am renunţat la televiziune”
- Aţi renunţat la televiziune, iar acum vă preocupă mai mult acţiunile caritabile şi presa scrisă. De ce această schimbare?
- Nu am renunţat, doar că fac numai evenimente speciale şi de amploare, documentare peste mări şi ţări sau interviuri cu oameni speciali. Deci... mai răruţ, că-i mai drăguţ!

- Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat din călătoriile dumneavoastră în zonele sărace de pe planetă?
- Să preţuiesc ceea ce am acasă: sănătate, un acoperiş deasupra capului, curent electric, apă curentă, speranţe pentru copilul meu...

- Cum sunteţi alături de cei doi copii din Niger şi China pe care i-aţi „adoptat”? Au nevoie doar de sprijin material sau şi de ajutor spiritual?
- Ca şi copiii noştri, au nevoie şi de o perspectivă din punct de vedere material, şi asta încerc să fac lună de lună prin contribuţia mea pe termen lung, dar şi de sentimentul de protecţie, de prietenie, de înţelegere, de dragoste. Şi faptul că sentimentele mele au fost receptate de ei mi-a fost arătat de scrisorile pe care le-am primit cu mare emoţie de la ei de curând.

- Cum vă vedeţi peste 10-20 de ani?
- Peste 10 ani, o mamă care-şi prinde urechile în problemele de matematică ale copiilor pe care nu mai ştie să le rezolve, iar peste 20 de ani, poate chiar bunică...

„Mă concentrez pe lansarea colecţiei pentru bebeluşi VIOLET by Andreea Marin Bănică”
- Ce proiecte pregătiţi? Aţi plecat definitiv din televiziune?
- Mă concentrez acum pe lansarea cărţii mele „Preţuieşte viaţa” şi vă aştept cu drag la 28 noiembrie, la ora 15:00, la Târgul de carte Gaudeamus, dar şi pentru lansarea inovaţiei mele şi a colecţiei pentru bebeluşi VIOLET by Andreea Marin Bănică, pusă în practică alături de creatoarea de modă Irina Schrotter. Dar nici televiziunea nu mi-e străină, am o nouă campanie pentru români, ce aşteaptă să intre în undă, iar in paralel mă pregătesc pentru o nouă campanie internaţională.

- Care sunt priorităţile dumneavoastră în acest moment?
- Negreşit, familia. Fără celelalte pot trăi.

- Domnul Ştefan Bănică şi dumneavoastră sunteţi persoane arhicunoscute. Credeţi că fiicei dumneavoastră îi va fi greu să ducă „povara” celebrităţii părinţilor săi?
- Sper că nu, sper că discreţia noastră va da roade pentru copiii noştri, pentru care ne dorim o viaţă echilibrată.

- Este Ştefan Bănică bărbatul vieţii dumneavoastră, cel pe care l-aţi aşteptat toată viaţa?
- Aşa se pare.

- Aţi suferit din dragoste? Este nevoie de suferinţă pentru a înţelege mai bine tainele sufletului?
- Arătaţi-mi un singur om care nu a suferit din dragoste, asta dacă nu e încă bebeluş, să nu fi apucat să fie îndrăgostit.

- Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat o poate face faţă de dumneavoastră?
- Habar n-am, sper să nu aflu.

- Cum arată o zi normală în familia Marin-Bănică?
- Nu avem parte, la drept vorbind, de o viaţă normală, dar ne dăm silinţa să fim cât mai aproape de normalitate. Meseriile noastre înseamnă călătorii, diversitate, creativitate, ceea ce nu ne lasă să ne plictisim. Constantă este însă grija pentru copii şi pentru timpul nostru împreună, şi la asta nu avem de gând să renunţăm, oricâte variaţii ne-ar oferi viaţa în rest.

„Copilul meu mă face să simt împlinirea”
- Care este cea mai mare realizare a vieţii dumneavoastră? Sunteţi o femeie împlinită?
- Nu cred că vă va surprinde răspunsul meu: copilul meu, aşa cum probabil simte orice mamă, acel boţ de om care mă face să simt împlinirea.

- Aveţi regrete? Viaţa a decurs aşa cum visaţi în copilărie?
- Nu am regrete adânci, de nedepăşit, cred că singurul regret major e faptul că nu am înţelepciunea să mă opresc întotdeauna din ritmul alert în care trăiesc, să spun „te iubesc” oamenilor dragi, care ar merita să audă mai des asta de la mine.

- Aveţi vreun vis care nu s-a materializat încă?
- Doar unul?! E prea scurtă viaţa pentru toate visurile mele...

- La ce meserie visaţi când eraţi copil?
- Să fiu dascăl, să mă ocup de copii. Într-un fel sau altul, am ajuns să fac acest lucru, şi asta mă bucură.

- Ce pasiuni aveţi? Ce vă place să faceţi în timpul liber?
- Să plec haihui în lume şi să cunosc, să gust, să adulmec, să privesc cu nesaţ...

- Care este cel mai frumos dar pe care vi l-a făcut viaţa?
- Dragostea. De toate felurile.

- Vă mai doriţi un copil?
- Da.

„De ziua lui Ştefan am petrecut cu prietenii”
- La 18 octombrie a fost ziua soţului dumneavoastră? Cum aţi petrecut?
- Am petrecut cu prietenii, am dansat pe muzică veche şi bună, am cântat, ne-am simţit bine, ca în familie, fără a ne stresa cu o petrecere pretenţioasă, la patru ace.

- Ce faceţi pentru a vă menţine în formă?
- Sport, dans şi... alergare după pitica mea. De asemenea, o dată pe an fac o cură de detoxifiere benefică.

- Preferaţi produsele naturiste sau pe cele profesionale?
- Depinde de situaţie. Când am de ales, naturiste.

„Nu am vreme să stau toată ziua în oglindă”
- Cât de important este aspectul fizic pentru o femeie, fie ea persoană publică sau nu?
- Nu pot vorbi în numele altora, dar, cu riscul de a vă dezamăgi, eu nu am vreme să stau toată ziua în oglindă. Mă respect pe mine însămi pentru a merita respectul celor din jur, dar nu mă dau peste cap să plac oricui, sincer. Nu în felul acesta. Pun mai mult preţ pe alte calităţi, asta sunt şi nu mă pot schimba.

- Ţineţi dietă, faceţi masaj, tratamente de remodelare corporală?
- Masaj da, pentru că mă relaxează, dieta mi-a fost de mare folos după sarcină, pentru tratamente arareori am vreme, recunosc, deşi mi-ar plăcea să fie altfel. Compensez prin arderile puternice determinate de viaţa mea activă.

- Spuneţi-mi un secret de frumuseţe al Andreei Marin.
- Nu am secrete. Dar pun mare preţ pe o regulă de aur pentru mine: un NU hotărât exceselor.

- Ce sfat le daţi femeilor din România care vă iau drept model?
- Nu îmi permit să dau sfaturi, dar am lucruri frumoase şi utile de împărtăşit, pentru că mie mi-au fost de mare folos, şi o fac în cartea mea „Preţuieşte viaţa”, pe care o veţi găsi în librării de la sfârşitul lunii noiembrie.

O viaţă de roman

- Andreea Marin a terminat Liceul de Matematică-Fizică Roman Vodă, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Informatică la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi;
- A început să lucreze ca moderator la TVR Iaşi la vârsta de 19 ani;
- Este preşedinte fondator al Fundaţiei „Preţuieşte viaţa” care derulează campanii pentru sănătate, educaţie şi un jurnalism de calitate;
- Este prima jurnalistă din România care a escaladat Vârful Kilimanjaro, Acoperişul Africii, coproducător al documentarului „Kilimanjaro 2001”, realizat pentru TVR - a obţinut cea mai mare audienţă la 1 decembrie 2001, Ziua Naţională a României;
- În 2004 şi-a interpretat propriul rol în filmul „Faraonul”, în regia lui Sinişa Dragin;
- Andreea Marin a fost coproducător al documentarului „812 - Şoimii Carpaţilor”, realizat în Irak în 2005;
- În iunie 2007 a avut un rol secundar în filmul „A beautiful life” (n.r. - „O viaţă frumoasă”), produs de New Films International - Los Angeles;
- A fost producător şi gazdă a documentarului „Niger” - o experienţă pentru o viaţă” în mai 2008.