Main menu

header

de Cristina Tache

Este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din lume, cu peste 40 de ani de carieră, 33 de albume şi zeci de hituri internaţionale, ascultate de generaţii întregi. Demis Roussos a revenit în România la 4 decembrie, pentru a susţine un concert extraordinar de Crăciun. Publicul, care a umplut Sala Palatului până la refuz, a vibrat la unison pe muzica „fiului Afroditei”. Imediat după concert, încărcat de energia pozitivă pe care publicul român i-o transmisese, jovial şi plin de umor, marele Demis Roussos a acceptat să îmi răspundă la câteva întrebări, special, pentru fanii săi.

„Sunt un cetăţean al planetei”
- Este a şasea oară când cântaţi în faţa românilor. Cum vi se pare publicul?
- Iubesc România! De fiecare dată m-am întors aici cu plăcere. Simt că între mine şi publicul român există o legătură specială. În seara asta (n.r. - 4 decembrie) m-am simţit extrardinar pe scenă! Românii sunt nebuni, dar fantastici! România şi Grecia sunt înrudite cultural. Există multe locuri aici ce îmi amintesc de Grecia. Ţara voastră progresează şi sper ca noile alegeri vor conduce ţara către evoluţie, chiar dacă în acest moment contextul internaţional nu este tocmai favorabil.

- Aţi călătorit peste tot în lume şi aţi locuit în multe ţări. Unde este „acasă” pentru dumneavoastră?
- Eu sunt, în primul rând, un cetăţean al acestei planete. Apoi, sunt un cântăreţ internaţional, cu origini greceşti, născut în Egipt. Acasă, pentru mine, este orice loc de pe această planetă în care oamenii se bucură de muzica mea.

- Ştiu că sunteţi un bucătar pasionat. Ce părere aveţi despre gastronomia românească?
- Îmi place foarte mult bucătăria românească. De fiecare dată când am venit am mâncat foarte bine aici. Aveţi mâncăruri foarte gustoase.

„Am multe regrete”
- După mai mult de 40 de ani de carieră, vă consideraţi un artist complet, împlinit?
- Nu, nicidecum. Un artist nu poate fi niciodată complet, la fel cum niciun filozof nu se poate considera împlinit. Artiştii trebuie să creeze continuu, să încerce mereu să se autodepăşească. Numai politicienii se consideră compleţi, şi tocmai din acest motiv o dau în bară. (râde)

- Aţi dus o viaţă demnă de un roman. Când priviţi în urmă, simţiţi vreun regret?
- Dacă am regrete?... Am multe regrete. Şi din ele am învăţat de cele mai multe ori lecţii importante. Regretele nu mai pot fi schimbate, dar le putem folosi, pentru a nu mai face aceeaşi greşeală de două ori.

- Ce preţuieşte omul Demis Roussos cel mai mult pe lumea aceasta?
- Cel mai important lucru, pentru mine, este familia mea. Foarte importantă este şi credinţa în Dumnezeu. Cred foarte mult în EL, care este unul singur. Noi, grecii, îl numim Theos, francezii îi spun Dieu, arabii Allah. Dar EL este pretutindeni. Eu consider că, dacă mă pot uita în oglindă fără să îmi fie ruşine, atunci înseamnă că am o legătură cu Dumnezeu. Familia mea şi credinţa în Dumnezeu sunt cele mai valoroase lucruri pentru mine!

„Îmi văd viaţa privită prin ochii fiicei mele”
- Fiica dumneavoastră, Emily, a scris şi regizat un documentar despre viaţa dumneavoastră, intitulat „Călătorie cu tatăl meu”. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră, ca părinte?
- Este foarte interesant, pentru că am ocazia să îmi văd viaţa privită prin ochii copilului meu. Întreaga mea existenţă este văzută din unghiul ei. Mă bucur că a făcut un documentar şi nu un film artistic. Cine ar fi putut să joace rolul meu într-un film? (râde)

- Cum este relaţia dintre un tată atât de renumit precum dumneavoastră şi copiii săi?
- Am o relaţie minunată cu ei. Copiii mei sunt artişti şi chiar sunt mai nebuni decât mine. Fiul meu, Cyril, este DJ, iar fiica mea, Emily, este regizor de film. Suntem o familie de artişti. De aceea cred că ne şi înţelegem atât de bine unul pe celălalt şi avem o relaţie atât de frumoasă.

„Vreau să scot un album de muzică country”
- În 2010 plănuiţi un nou turneu european. Veţi include şi România pe lista ţărilor vizitate?
- Pregătirile pentru acest turneu nu sunt încă definitivate. Încă mai testez diverşi cântăreţi şi trupe, pentru a ajunge la o formulă de care să fiu mulţumit. Sper ca până în ianuarie lucrurile să fie puse la punct. Avem deja stabilite două concerte, la Paris, pe 2 februarie, şi la Barcelona, pe 4 februarie. Îmi doresc să ajung şi în România cu acest turneu.

- Anul acesta aţi lansat albumul „Demis”, după o perioadă destul de lungă de „acalmie”. Acest material vă reprezintă cel mai bine?
- În acest moment, da. Artiştii sunt ca şi pictorii, au diferite perioade. Eu sunt acum într-o etapă în care mă reîntorc la origini. Albumul „Demis” este unul de muzică blues&soul, pentru că eu am păşit cu acest gen în muzică. Dar la anul vreau să înregistrez şi un album de muzică country în SUA. Sper să reuşesc…

- Se apropie Sărbătorile de iarnă. Mai credeţi în Moş Crăciun?
- Vreau să cred în Moş Crăciun. Toată lumea ar trebui să creadă în existenţa sa. Dacă am crede cu toţii în Moş Crăciun, cred că ar exista mai multă speranţă în lumea în care trăim!