Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Nu ne putem imagina un Crăciun fără magia colindelor interpretate de Ştefan Hruşcă. Îndrăgitul cântăreţ vine o dată pe an în România, doar pentru a readuce Spiritul Crăciunului în fiecare dintre noi. La cei 52 de ani ai săi, îndrăgitul cântăreţ este un om bogat: are doi copii minunaţi, o soţie înţelegătoare şi face, chiar şi peste Ocean, ceea ce iubeşte cel mai mult: muzică. La acest sfârşit de an, Ştefan Hruşcă susţine un turneu-maraton, cu peste 70 de spectacole, în întreaga ţară. Despre viaţa între Canada şi Maramureş sau despre vieţuirea ca artist ne povesteşte cu drag însuşi Ştefan Hruşcă.

„Recitalul meu de colinde a devenit deja o tradiţie”
- Nu există Crăciun autentic fără colindele rupte din Rai ale lui Ştefan Hruşcă! Glasul pur, desprins parcă din corul îngerilor, i-a fermecat pentru totdeauna pe românii de pretutindeni. De unde provine această dragoste pentru colindele străbune?
- Din locul natal, din Ieud, Maramureş, sat care şi-a păstrat tradiţia, portul, graiul. Apoi mai este şi o dragoste insuflată de părinţi.

- An de an, în luna decembrie, reuşiţi să umpleţi până la refuz sălile de spectacol, indiferent de localitatea în care concertaţi. Cum vă explicaţi faptul că oamenii vin cu acelaşi entuziasm, cu aceeaşi dragoste pentru cântecul dumneavoastră?
- Pot să spun că recitalul meu de colinde a devenit deja o tradiţie, şi românii îl aşteaptă la fiecare sfârşit de an, fie că este vorba despre cei de acasă, fie despre cei presăraţi prin lumea largă.

- Cum este reîntoarcerea în satul copilăriei dumneavoastră, Ieud?
- Fiecare revenire a mea este plină de emoţie şi de bucuria revederii familiei, a locurilor în care m-a luminat steaua mea norocoasă. Şi aşa va rămâne mereu.

- Cum este Maramureşul de astăzi? Se mai păstrează magia Sărbătorilor ca pe vremea când eraţi copil?
- Anul trecut am petrecut prima şi a doua noapte de Crăciun în satul natal. Am colindat cu prietenii până dimineaţa, aşa cum o făceam cu mulţi ani în urmă. Spiritul Crăciunului este la fel de puternic precum era în copilărie. Chiar dacă s-au mai împuţinat colindătorii, satul răsună de colindele străbune, de la Crăciun şi până la Bobotează.

„Prieteni am peste tot pe unde am colindat”
- Cum arată un Crăciun în Canada?
- Plin de culoare, de lumini, de bucurie. Îi lipseşte un singur lucru: colindătorii care să vestească naşterea lui Iisus, precum o fac la noi.

- Americanii au acelaşi entuziasm atunci când vine vorba despre  tradiţie, despre colinde?
- Da, îşi respectă colindele lor, care sunt aceleaşi în fiecare an şi care se aud pretutindeni în toate mall-urile şi bisericile.

- Cum sunteţi primit de comunitatea de români din Canada? Aveţi prieteni mulţi în diaspora?
- Pot să spun că am şi-n diaspora un public al meu, precum cel de acasă. Şi unul chiar numeros. Întotdeauna când am un turneu în afara graniţelor ţării, sălile sunt pline de oameni care vor să-mi asculte cântecele. Prieteni am peste tot pe unde am colindat, oameni simpli şi frumoşi la suflet.

„M-aş bucura ca măcar unul dintre copii să-mi calce pe urme”
- Aveţi un băiat, Ştefan, şi o fetiţă, Andra. Vă moştenesc talentul?
- Am doi copii reuşiţi, ascultători, pe care îi îndemn să-mi urmeze calea, aceea de a urca pe scenă, ţinând cont că amândoi fac pian, iar fiul meu şi chitară. M-aş bucura ca măcar unul dintre ei să-mi calce pe urme.

- Ştefan are 17 ani. Este dificil să fii părinte de adolescent?
- Este un băiat cuminte, care mi-a ieşit foarte rar din cuvânt. A înţeles că atât eu, cât şi soţia mea îi vrem binele. Discutăm cu el deschis absolut orice lucru şi orice subiect, fără să ne ferim în a-i da orice povaţă înţeleaptă. Este foarte important ca la vârsta adolescenţei să aibă sfaturi din partea părinţilor, la modul prietenesc.

- Cum se împacă viaţa de familie cu faptul că lipsiţi şi trei luni pe an de acasă?
- Este foarte chinuitor şi consider aceasta un sacrificiu pe care trebuie să-l fac pentru artă.

- Copiii dumneavoastră simt magia Sărbătorilor în modul în care o face tatăl lor? Ştiu ei ce înseamnă un Crăciun maramureşean?
- Din păcate, nu. Dar nu e târziu să afle! Acest lucru se va întâmpla în curând, pentru că intenţionez ca la anul să petrecem  un Crăciun la Ieud. Doar atunci vor înţelege mai bine ceea ce le povestesc eu.

- Anul acesta, unde vă vor prinde Sărbătorile de Iarnă?
- Toată perioada de Sărbători am să fiu în ţară, pentru că voi susţine peste 70 de concerte. Mă aflu în plin turneu. La 19 decembrie cânt în Bucureşti, de Crăciun am să colind la Marghita şi la Oradea, apoi la Vatra Dornei şi la Bistriţa, iar de Sfântul Ştefan voi fi la Blaj şi la Alba-Iulia.

- V-ar fi plăcut ca familia să vă fie alături, în România, în sălile de spectacol în care veţi susţine concertele de colinde?
- Cu siguranţă da, numai că soţia lucrează, iar copiii sunt la şcoală până la 22 decembrie. Anul viitor sper să fie altfel.

„Vreau să revin în primăvară cu un turneu de creaţie”

- Ce faceţi în timpul liber?
- Mă ocup foarte mult de grădină, compun, fac multe plimbări, schiez şi merg la multe concerte împreună cu familia.

- Cum se simte Ştefan Hruşcă la cei 52 de ani pe care i-a împlinit la 8 decembrie?
- Mult mai responsabil pentru întreaga mea carieră şi cu dorinţa permanentă de a aduce bucuria în sufletul românilor, prin întreaga mea muzică.

- Ce planuri aveţi pentru 2010?
- Să revin în primăvară cu un turneu de creaţie şi să lansez un album şi un DVD ce include imagini din concert, material ce se află deja pe masa de montaj.