Main menu

header

27-11-1de Narcisa Andrei

- 43 de ani fără Jim Thompson, cel mai iubit milionar american din Asia

La 26 martie 1967, de Paşte, la ora 15:00, americanul Jim Thompson, supranumit „Thai Silk King” („regele mătăsii thailandeze”), a plecat de la Moonlight Cottage, unde petrecuse împreună cu prietenii săi singaporezi şi nu a mai fost văzut niciodată. Dispariţia s-a petrecut în enigmatica regiune Cameron Highlands din Malaiezia. Deşi nu i s-a dat de urmă vreme de 43 de ani, thailandezii îşi amintesc cu acelaşi respect şi căldură despre cel mai iubit american, ei descriindu-l în cele mai frumoase cuvinte.

Recrutat ca agent secret
Jim Thompson sau James Harrison Wilson Thompson s-a născut la 21 martie 1906, în localitatea Greenville, Delaware, Statele Unite ale Americii, într-o familie prosperă cu cinci copii. Jim era cel mai mic şi purta numele bunicului său maternal, general de renume în timpul războiului civil, cu o carieră înfloritoare. Acesta şi-a luat nepotul cu el în misiuni diplomatice din Europa şi din Asia, incluzând Thailanda, cea care va deveni, peste ani, ţara adoptivă a micului Jim. Cu un tată implicat în afacerile cu textile şi un bunic care i-a arătat lumea, nu este de mirare că acesta le-a călcat pe urme şi chiar i-a depăşit. A învăţat la Universitatea Princeton şi a studiat şi Arhitectura, dar nu a obţinut diploma de absolvire. Cu toate acestea, a proiectat câteva case de vară, unde a dovedit că are talentul necesar. În anii ‘30, a avut o viaţă socială extrem de activă şi s-a implicat mai mult politic. Opiniile sale liberale au fost condamnate de familia republicană, motiv pentru care s-a şi îndepărtat de ea. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost recrutat ca agent secret în Oficiul de Servicii Strategice (OSS) al SUA, precursorul CIA de azi, încredinţându-i-se misiuni periculoase în Franţa ocupată de germani, datorită fluenţei cu care vorbea limba lui Molière. După aceea, Thompson a fost transferat în Ceylon, iar, la finalul războiului, a devenit şeful biroului OSS din Bangkok.

Coacţionar cu Charlie Chaplin
27-11-2În 1946, Thompson a părăsit Armata SUA şi a vrut să îşi ia soţia în Thailanda, dar aceasta a refuzat, cerându-i divorţul. Revenit la Bangkok, s-a instalat în Hotel Oriental, pe care va ajunge să îl conducă, fiind coacţionar alături de alţi oameni de afaceri locali şi chiar de Charlie Chaplin. Un an mai târziu va înfiinţa Thai Silk Company, cea care îi va aduce popularitatea şi dragostea localnicilor, precum şi o avere fabuloasă. Americanul a angajat thailandeze, cărora le-a permis să lucreze de acasă, după un program pe care şi-l stabileau singure, îngăduindu-le astfel să fie mame şi soţii şi să aducă venituri în casă, lucru neobişnuit atunci. Ideile sale de afaceri s-au dovedit a fi de bun augur, el revitalizând o industrie ce părea că se stinge. Mătăsurile produse de compania sa l-au adus în topul celor mai bogaţi americani din întreaga lume. Deşi s-a spus că a abandonat oficial activităţile legate de serviciile secrete, mulţi au suspectat că lucra încă sub acoperire pentru CIA.

Pierdut în Malaiezia
Despre misterioasa sa dispariţie au apărut o serie de ipoteze, dar adevărul nu a fost niciodată descoperit, negăsindu-se urme ale rămăşiţelor sale pământeşti, în ciuda desfăşurărilor masive de forţe ale echipelor de salvare. Miliardarul american, plecat în vacanţă în Malaiezia, a fost văzut pentru ultima oară la 26 martie 1967, ora 15:00, când a spus că merge la plimbare. În acea zi, bărbatul nu a mai apărut la ora ceaiului, când era aşteptat de doctorul Ling, un apropiat al lui Thompson. Acesta a anunţat imediat autorităţile despre dispariţie, iar căutările au început rapid. Peste 400 de oameni au cercetat împrejurimile la pas sau cu elicoptere, dar niciun rezultat... De altfel, s-a promis şi o recompensă găsitorului, dar nici după 43 de ani nu se ştie exact ce s-a întâmplat. Iată câteva dintre teorii.

Rătăcit în junglă
Cea mai facilă explicaţie este aceea că americanul s-a pierdut prin junglă şi că a fost mâncat de vreun tigru, numai că fostul ofiţer OSS fusese antrenat în condiţii speciale în Vietnam şi această ipoteză pare foarte puţin probabilă. În plus, pădurea era destul de departe de locul în care era cazat şi era puţin probabil să se aventureze atât de departe într-o plimbare de relaxare înaintea servirii ceaiului. Varianta oficială este că Jim Thompson s-a rătăcit prin junglă şi că a căzut într-o ravenă, unde şi-a pierdut viaţa.

Căutat de clarvăzători
O dată cu trecerea timpului, tot mai mulţi şamani, vrăjitori şi clarvăzători au încercat să îl găsească pe Jim Thompson, în speranţa obţinerii recompensei. În zadar! Unul dintre ei a spus că l-a „văzut” răpit de 14 soldaţi în uniforme verzi, comunişti dintr-o altă ţară, care l-au legat şi l-au urcat într-un camion. În plus, mediumul a menţionat că Thompson nu era ţinut pentru recompensă. Phil Rivers, un fost ofiţer în Poliţia din Malaiezia, a declarat: „Atunci şi încă mult după aceea au tot venit convoaie de maşini cu tot soiul de străini, care mai de care mai ciudaţi. Ei susţineau ba că l-au văzut lângă un bungalou, ba că ar fi ascuns într-o peşteră din vârful munţilor. Cea mai frecventă teorie este că ar fi fost răpit, ucis şi îngropat de un alt spion trimis special să-l lichideze pe Jim Thompson”.

Jim Thompson este atât de renumit printre thailandezi, încât după numele său s-au botezat o serie de localuri şi chiar un fel tradiţional de mâncare

Şi-a înscenat totul

Cunoscut fiind trecutul său ca agent OSS, mulţi au avansat ipoteza că americanul şi-a înscenat totul, de teamă că va fi executat în urma deconspirării activităţilor sale secrete. Se spune că un bun prieten, fost comandant al Forţelor Armate Americane, generalul Edwin Black, i-ar fi pus la dispoziţie un elicopter în timpul căutărilor masive şi l-ar fi „scăpat” de urmăritori. Se pare că Thompson a fost dus înapoi în SUA de CIA, oferindu-i-se o altă identitate şi că trăieşte ferit de eventualii asasini care l-ar avea drept ţintă. Cu toate aceste teorii şi ipoteze, misterul este însă departe de a fi rezolvat. De un lucru putem fi siguri: Jim Thompson este o legendă în inimile thailandezilor, chiar şi la mai bine de 40 de ani de la dispariţie!