Main menu

header

   Oamenii de ştiinţă polonezi vor să verifice dacă marele compozitor Frédéric Chopin a murit de tuberculoză, aşa cum s-a ştiut ani în şir, sau de o altă boală. Dacă vă întrebaţi cum e posibil să se afle acest lucru, acum, la mai bine de 160 de ani, răspunsul e foarte scurt şi foarte simplu. Avantajul maxim al cercetătorilor polonezi este acela că inima marelui compozitor Frédéric Chopin este păstrată în coniac de mai bine de 160 de ani şi pusă la adăpost într-un stâlp al unei biserici din Varşovia.

Test ADN din inima compozitorului
     Până acum se credea că Chopin a murit din cauza tuberculozei, la Paris, în 1849. În  ciuda faptului că au trecut atâţia ani de la deces, polonezii nu se lasă păgubaşi şi vor să afle adevărul. Cercetând dovezile ştiinţifice, oamenii de ştiinţă sunt de părere că Chopin ar fi murit de mucoviscidoză (fibroză chistică), o maladie genetică ce afectează grav plămânii.  Pentru a fi siguri de acest diagnostic, ei vor să realizeze o analiză preluând ADN din inima compozitorului. Profesorul Wojciech Cichy, unul dintre specialiştii polonezi în mucoviscidoză, a considerat că toate bolile de care a suferit Frédéric Chopin pe parcursul vieţii arată că era purtătorul acestei maladii, care provoacă o acumulare de mucus în plămâni.


     Totodată, profesorul a subliniat faptul că Chopin nu a avut copii (cunoscuţi), în ciuda relaţiei pasionale cu scriitoarea George Sand, ceea ce ar putea duce cu gândul la o posibilă sterilitate, un alt semn al mucoviscidozei. „Dacă vom putea demonstra că Chopin a suferit de mucoviscidoză, acest lucru ar fi de mare ajutor pentru bolnavi, în special pentru copii, care vor şti că pot îndeplini ceva mare, ca şi el“, a mai explicat Cichy. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Polonez al Culturii, Iwona Radziszewska, a declarat că o decizie în acest sens va fi luată după analizarea mai multor studii aflate în derulare. Inima compozitorului a supravieţuit distrugerii masive a Varşoviei de nazişti, graţie intervenţiei generalului SS de origine poloneză Erich von dem Bach.

Îndrăgostit de celebra Georges Sand
     Frédéric-François Chopin, compozitor francez, de origine poloneză, este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni din istorie. S-a născut ca Fryderyk Franciszek Chopin şi şi-a schimbat numele când a plecat la Paris, la vârsta de 20 de ani. Numele său se mai scrie şi Szopen în textele poloneze. Conform familiei sale, Chopin s-a născut la 1 martie 1810, deşi certificatul său de naştere îi listează naşterea ca 22 februarie.
     Părinţii săi au fost Mikołaj Chopin, un polonez de origine franceză, şi Tekla Justyna Krzyżanowska. La vârsta de 7 ani, Chopin scrisese deja două piese. De asemenea, a început să dea concerte pentru evenimente caritabile. La un concert se spune că Chopin a fost întrebat ce crede el că îi place audienţei mai mult. El a răspuns: „Gulerul meu“. În 1831, Chopin a plecat din Polonia definitiv şi s-a stabilit la Paris. Pe drum a aflat că ruşii au invadat Varşovia şi ca reacţie împotriva acestui fapt a compus „Studiul revoluţionar“ (op. 10, No. 12).

     Ajuns la Paris a început să lucreze la prima lui baladă (op. 23), primul scherzo (op. 20) şi la primele lui studii de pian (op. 10). În primii săi ani petrecuţi la Paris s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Până în 1838, Chopin a devenit faimos în Paris. Printre cei mai apropiaţi prieteni erau compozitorul de operă Vincenzo Bellini şi pictorul Eugène Delacroix.  În ceea ce priveşte viaţa amoroasă, a ţinut să-şi ascundă relaţiile, care s-au dovedit ulterior a fi destul de numeroase. Femeile se simţeau foarte atrase de el, mai ales datorită şarmului şi ţinutei sale princiare. Unica sa relaţie publică şi de durată (1838-1847) a fost cea cu scriitoarea Georges Sand. Despărţirea lor a survenit din cauza numeroaselor neînţelegeri cu copiii lui Sand.
     Această dispută l-a făcut pe Chopin să afirme: „Oamenii de geniu nu trebuie să aibă copii, căci aceştia cu siguranţă vor ieşi nereuşiţi“. Deşi tânăr, Chopin a realizat că va muri şi nu se arăta deloc supărat de asta. Singura lui nemulţumire era aceea că iubirea vieţii sale, Georges Sand, nu i-a fost aproape. De altfel, ultimele cuvinte rostite de Frédéric au fost: „Mi-a promis că o să mor doar în braţele ei“.  Scriitoarea nu a fost prezentă nici la înmormântarea amantului şi a unicului bărbat pe care l-a iubit cu adevărat.

Elena Şerban