Main menu

header

41-15-1de Cristina Tache

- Viaţă trăită la maximum, ambiţie, modestie şi mult şarm

Îşi dorea să devină economist, însă printr-o întâmplare a ajuns sub lumina reflectoarelor, ca manechin. De aici, drumul său a luat o întorsătură favorabilă, fiind urmărit de şansă şi de o stea norocoasă. Radu Vâlcan şi-a început cariera în televiziune ca VJ la MTV, a trecut apoi pe la pupitrul ştirilor de la Prima TV, iar într-un final şi-a găsit împlinirea în rolul de prezentator al emisiunii „Poveştiri adevărate” de la Acasă TV. Invidiat de bărbaţi şi dorit de doamne, Radu este însă un timid declarat, care doreşte să îşi trăiască viaţa departe de ochii curioşilor. Din toamnă, admiratoarele sale îl vor putea vedea în rolul unui arab îndrăgostit de o româncă, luptându-se pentru iubirea sa, într-un nou serial marca Media Pro Pictures pentru Acasă TV. Pentru că am vrut să aflăm cum este Radu Vâlcan dincolo de ecranul televizorului, l-am provocat la un interviu despre lucrurile ascunse din viaţa sa. În cele ce urmează veţi citi destăinuirile celui mai sexy prezentator de televiziune.

I se spunea „Ratone”
- Unde ţi-ai petrecut copilăria şi care sunt cele mai dragi amintiri pe care le ai din acea perioadă?
- Mergeam foarte des în Beclean, în zona Ardealului. Îmi plăcea foarte tare să-mi petrec vacanţele acolo. Mă duceam la pescuit, făceam baie în Someş, urcam pe munte... Este o regiune de vis, unde, din păcate, n-am mai ajuns de mult.

- Prietenii tăi apropiaţi îţi spun „Ratone”. De unde ai porecla şi de ce ai fost alintat aşa?
- Eram strigat „Radone”, apoi au trecut la „Ratone”, probabil e mai haios pentru ei.

- Ai terminat Facultatea de Marketing la ASE. Ai regretat vreodată că nu ai urmat o carieră în economie?
- Nu, în niciun caz, nu regret absolut deloc. Cine ştie, la un moment dat poate voi face şi asta, mai ales că lucrurile se dezvoltă destul de rapid în acest domeniu.

„Alergic” la îngheţată în urma unei reclame
- Cum ai ajuns în lumea modelingului? Ce te-a atras la acest domeniu?
- Printr-o întâmplare, în urma unui anunţ de colaborare pentru un job part-time, dar în care nu se specifica nimic despre modeling. Am aflat la faţa locului despre ce era vorba. Mi-a plăcut din prima clipă ideea, era ceva interesant, o altfel de lume decât cea pe care o ştiam.

- Care sunt părţile frumoase ale meseriei de model? Dar cele negative?
- Faptul că ai ocazia să călătoreşti, să cunoşti oameni noi, o lume strălucitoare, dar există şi părţi negative, evident. Din fericire, am lucrat numai cu oameni serioşi, iar părţile mai puţin bune au fost neînsemnate.

- Ai colaborat cu foarte mulţi creatori. Care au fost cei de la care ai „furat” profesionalism?
- Doi oameni cu adevărat profesionalişti şi cu care am colaborat foarte bine sunt Liviu Ionescu de la agenţia MRA şi Cătălin Botezatu. Majoritatea celor cu care am lucrat este formată din profesionişti. Modelingul din România se apropie tot mai mult de cerinţele internaţionale, piaţa se extinde, deci există şi o mai mare diversitate de joburi.

- Ai lucrat o perioadă şi în străinătate. Povesteşte-ne o întâmplare deosebită din experienţele trăite cu străinii.
41-15-5- În primul rând, oamenii sunt profesionişti şi îţi este respectată munca. O întâmplare haioasă a avut loc la o filmare pentru un spot la îngheţată, în Cairo. Au fost atât de multe duble, încât mi s-a făcut rău de la atâta îngheţată şi o lungă perioadă nu mai voiam să văd aşa ceva în faţa ochilor.

„Modelul meu este Andreea Esca”
- Televiziunea cum a apărut în viaţa ta? Îţi doreai să devii prezentator sau a fost vorba despre şansă?
- M-am dus la un casting pentru postul de VJ la MTV România şi l-am trecut, apoi a început să-mi placă. Evident, a fost dificil la început, pentru că avem trac, emoţii... Cu siguranţă a fost vorba despre şansă şi noroc să dau peste oameni care au avut şi au în continuare încredere în mine.

- Cum a fost trecerea de la modeling la televiziune? Te-ai adaptat uşor?
- N-a fost foarte dificil, mai ales că era vorba despre MTV, un post de muzică şi avea oarecum legătură cu domeniul din care veneam eu, moda. Între timp am mai căpătat experienţă, dar mai am atâtea de învăţat...

- Ai prezentat o perioadă ştirile sportive la o altă televiziune. Cum te-ai simţit în postura de prezentator de ştiri şi ce ai învăţat în acea perioadă?
- Mi-a plăcut foarte mult, pentru că sportul mă pasionează, dar devenisem extrem de plafonat, fără motivaţie, drept pentru care mi-am dorit o schimbare şi am fost foarte bucuros când s-a întâmplat acest lucru.

- Ai un model de prezentator de televiziune pe care l-ai putea lua drept mentor, de exemplu?
- Ca model aş putea să spun Andreea Esca. Cred că este numărul 1 în acest domeniu în România, o persoană de la care ai atâtea de învăţat.

„Am avut o căsnicie minunată”
- Te-ai căsătorit prima dată la 26 de ani, dar nu a durat mult. De ce s-a produs ruptura?
- Probabil că eram prea tineri când ne-am căsătorit, dar atât cât a durat a fost o căsnicie minunată, o experienţă de care sunt foarte mândru.

- Îţi doreşti să întâlneşti o dragoste aşa de mare, încât să o vrei pe acea femeie alături de tine întreaga viaţă?
- Aceste lucruri se întâmplă pur şi simplu, prefer să nu mă gândesc la asta acum. Evident, îmi doresc o stabilitate din acest punct de vedere, dar nu o caut. Când apare, apare...

- Eşti un bărbat romantic sau mai pragmatic? Cum crezi tu că trebuie cucerită o femeie?
- Sunt o fire romantică, dar şi pragmatică. O femeie se cucereşte în cel mai simplu mod posibil fiind tu însuţi, sincer, fără menajamente. Uneori, câteva vorbe frumoase valorează mai mult decât orice sau cel puţin aşa ar trebui să fie.

„Am făcut multe nebunii din dragoste”
- Ai cunoscut până acum marea dragoste? Care a fost cea mai tare nebunie pe care ai făcut-o din iubire?
- Cu siguranţă, altfel nu m-aş fi căsătorit, iar nebunii am făcut multe, mi-e greu să le enumăr acum, toate au fost „mari” şi speciale în momentele respective.

- Îţi doreşti copii? Ce fel de tătic crezi că vei fi?
- Îmi doresc enorm să am un copil la un moment dat, eventual o fetiţă. Cred că voi fi un tătic şi un prieten grozav pentru ea.

- Au existat în viaţa ta momente de cumpănă? Cum le-ai depăşit?
- Au fost suficiente, prefer să nu-mi mai amintesc de ele, dar am avut oameni, prieteni de nădejde alături de mine, ei m-au făcut să merg mai departe şi am fost suficient de puternic să fac asta.

„Mă flatează admiraţia fanelor, dar zâmbesc şi merg mai departe”
- Ai fost declarat de curând „Cel mai sexy star tv”. Cum te simţi în această postură?
- Nu ştiu dacă chiar sunt aşa. Mie îmi place să muncesc, să realizez lucruri mari, asta contează cel mai mult pentru mine şi pe asta mă concentrez.

- Ai avut parte de întâmplări mai puţin obişnuite legate de admiratoarele tale? Primeşti declaraţii de dragoste, cereri în căsătorie? Cum ţi se par lucrurile acestea?
- Există aprecieri de tot felul, dar zâmbesc şi merg mai departe. Mă flatează acest fapt şi mă obligă şi mai tare, încrederea din partea oamenilor trebuie susţinută prin muncă.

„Cel mai mult îi datorez bunicii mele”
- Care sunt, pentru tine, avantajele şi dezavantajele atunci când devii persoană publică?
- Este vorba despre această expunere care nu mă face să mă simt foarte confortabil, dar este un risc pe care mi l-am asumat de la început. Avantaje sunt suficiente, însă încerc, pe cât posibil, să nu profit de acest lucru. Mă consider un om simplu şi aşa voi fi mereu.

- Ce-ţi doreşti pe viitor în ceea ce priveşte cariera ta, dar şi în viaţa personală? Care sunt visurile tale cele mai mari?
- În carieră vreau să fac cât mai multe lucruri, acum actoria este o nouă încercare şi îmi doresc enorm să nu dezamăgesc. Probabil că toate acestea s-ar completa foarte bine cu o viaţă personală echilibrată şi, aşa cum am zis, îmi doresc un copil la un moment dat.

- Care este persoana căreia îi datorezi cel mai mult pe lumea aceasta, acea persoană care şi-a pus amprenta pe evoluţia ta ca om?
- Bunica mea, ei îi datorez foarte multe.

„Cred în viaţa de după moarte”
- Ai şapte tatuaje. Ce simbolizează fiecare? Realizarea lor a marcat vreun eveniment special în viaţa ta?
- Fiecare reprezintă un anumit moment din viaţa mea, dar şi lucruri în care cred foarte tare, de exemplu, viaţa de după moarte. Sunt doar câteva convingeri pe care nu le doresc ostentative, de aceea le păstrez doar pentru mine.

- Care crezi că sunt cele mai mari calităţi ale tale? Defectele le-ai conştientizat? Le accepţi sau le ignori?
- Sunt suficient de ambiţios şi-mi place să muncesc, dar defectele sunt mult mai multe, nu le accept şi încerc să le elimin.

- Ce pasiuni ai? Cum îţi petreci timpul liber?
- Îmi place să mă uit la fotbal, să pescuiesc, să stau în compania prietenilor, dar am şi momente când vreau să petrec timpul doar cu mine, să citesc sau să mă plimb cu maşina.

- Pentru vara aceasta plănuieşti vreo vacanţă?
- Mi-ar plăcea să mă odihnesc puţin, dar nu m-am decis încă în ce mod. Poate voi viziona o tonă de filme, nu ştiu.

- Cum îţi întreţii forma fizică? Ce faci ca să arăţi atât de bine?
- Nu fac nimic deosebit, mănânc echilibrat, fac sport când am timp, mai nou merg la sală regulat, încerc să am o viaţă sănătoasă.

„Îmi doresc enorm să am un copil, la un moment dat, eventual o fetiţă. Cred că voi fi un tătic şi un prieten grozav pentru ea”

„Fiecare dintre noi visăm”

41-15-4- În urma emisiunii „Dansez pentru tine”, mulţi oameni sunt ajutaţi în problemele grave pe care le au. Ce sentimente te-au încercat atunci când ai avut ocazia să lupţi pentru visul unui om aflat la necaz?
- Încă de la începutul concursului ştiam foarte bine care este situaţia familială a partenerei mele, cât de mult a muncit pentru a ajunge o dansatoare foarte bună. Practic, Elena şi-a sacrificat copilăria şi sănătatea, iar acum era o ocazie foarte bună pentru a răsplăti eforturile părinţilor, care au dat totul ca ei să-i fie bine. M-am dus acolo cu un scop foarte clar, acela de a ajuta pe cineva, am muncit amândoi pentru asta, chiar dacă presiunea devenise din ce în ce mai mare. Este un sentiment unic, acela de a contribui, atât cât poţi, la împlinirea unui vis. Până la urmă, fiecare dintre noi visăm...

„Actoria este o nouă provocare pentru mine şi sper să fac faţă”

41-15-3- Doreai să devii actor sau a fost un impuls de moment?
- A fost doar ceva care a venit, să zicem, la momentul potrivit. Este o încercare, o provocare pe care am acceptat-o, este un teren nou pentru mine şi sper să fac faţă, să nu dezamăgesc persoanele care au încredere în mine. Subiectul este unul deosebit, iar atunci când spui Maia Morgenstern sau Marin Moraru, actorii alături de care am onoarea să joc, singurul cuvânt care îţi vine în minte este succes.

- Cum a fost la primele cadre? Cât de greu îţi este să intri în pielea unui personaj?
- La început a fost foarte greu, m-au cuprins toate stările, trăirile emotive de care dispun, dar uşor, uşor încep să mă obişnuiesc cu ideea. Muncesc în fiecare zi pentru a înţelege contextul şi subtextul a ceea ce trebuie să fac. Există o luptă cu multitudinea de personalităţi de care dispunem fiecare şi învăţ să le delimitez. Nu e uşor, fapt pentru care e şi foarte frumos.

- Cum este personajul tău? Ai interacţionat uşor cu el?
- Este, la fel ca şi mine, o fire romantică, dar şi foarte serioasă când e cazul, este un tip sincer şi corect şi încercăm să ne cunoaştem în fiecare zi, până vom ajunge să ne „simţim”. Mi-a plăcut această tipologie, dar există şi destule diferenţe între noi.

- Cum te înţelegi cu Mădălina?
- Facem o echipă adevărată. Suntem amândoi la început de drum, iar ea este o fată cu simţul umorului. Repetiţiile sunt o plăcere şi reprezintă uneori prilej de amuzament.

- Ai renunţa la meseria de prezentator pentru actorie?
- Când voi fi cu adevărat actor, voi putea răspunde la această întrebare.