Main menu

header

32-13-1de Elena Şerban

- Ziua de 18 iulie (ziua de naştere a fostului preşedinte african) a fost adoptată de ONU drept Ziua Internaţională Nelson Mandela

Născut la data de 18 iulie 1918, Nelson Rolihlahla Mandela este unul dintre cei mai înverşunaţi luptători pentru drepturile populaţiei de culoare din Africa de Sud. Liderul a petrecut 27 de ani din cei 92 de ani de viaţă în temniţele politice din ţara natală. Mandela fusese condamnat la detenţie pe viaţă în 1964, dar a fost eliberat, la presiunea opiniei publice, în 1990.

Descendent dintr-o dinastie regală
Mandela s-a născut în dinastia Thembu, dinastie de conducători. De altfel, tatăl lui Nelson Mandela, Gadla Henry Mphakanyiswa, a fost şeful tribului Thembu, stabilit în oraşul Mveze. După obiceiul locului, Gadla a avut cinci soţii care i-au născut 13 copii (patru băieţi şi nouă fete). Când Nelson avea 9 ani, tatăl său a murit de tuberculoză. Acest fapt nu a periclitat însă studiile băiatului. El a urmat cursurile liceului şi apoi ale Universităţii Fort Hare din oraşul Alice. Aici este locul în care îl întâlneşte pe cel care avea să-i devină cel mai bun prieten: Oliver Tambo.

Avocatul populaţiilor de culoare
În 1948, cei doi înfiinţează o firmă de avocatură prin intermediul căreia toate persoanele de culoare puteau primi ajutor juridic aproape gratis oricând aveau nevoie. Anul 1961 este anul în care Nelson a devenit liderul unui partid care lupta tot pentru protecţia drepturilor persoanelor de culoare. Lupta sa nu a fost doar la nivel declarativ. El chiar a strâns bani şi a încercat să antreneze un grup paramilitar pentru a lupta cu Guvernul sud-african, ce luase deja o serie de măsuri discriminatorii.

Condamnat la muncă silnică
A fost condamnat trei ani mai târziu, la 12 iunie, şi şi-a petrecut aproximativ 18 ani pe o insulă, unde a muncin într-o carieră de piatră. De aici, în 1984, a fost mutat la închisoarea Pollsmoor, din Capetown. În decembrie 1988, la Victor Verster, penitenciar din care va fi eliberat în 1990.

Premiul Nobel pentru lupta sa
După ce a părăsit închisoarea, Nelson Mandela a continuat lupta pentru apărarea drepturilor populaţiei de culoare. Pentru cei 27 de ani petrecuţi în puşcărie, pentru că a refuzat orice colaborare cu Guvernul şi pentru că nu a abandonat lupta, Nelson Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru pace.
Lider al Congresului Naţional African, el este ales la aprilie 1994 întâiul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, după primele alegeri multirasiale. Cel mai important lucru reuşit de Mandela nu este acela că a fost iubit de persoanele de culoare, ci acela că a fost plăcut chiar şi de populaţia albă din ţară. Cum a reuşit această minune? Le-a dovedit acestora că nu-i urăşte şi s-a comportat cu ei la fel ca şi cu cei pentru ale căror drepturi lupta.

S-a retras din politică din cauza vârstei
A rămas şef al statului până în 1999, timp în care a încercat şi a şi reuşit să elimine conflictele dintre populaţia albă şi cea de culoare. Deşi ar fi fost ales fără emoţii şi pentru al doilea mandat, Mandela a decis să nu candideze. „Aveam deja 75 de ani când am fost ales. Un preşedinte octogenar nu ar fi fost de ajutor pentru Africa de Sud. Aşa că de ce să încurc? Mai bine mă retrag”, a declarat sincer Mandela.
Cât timp a fost şef al statului, el a intenţionat să ajute la rezolvarea disputei dintre Libia şi SUA, cauzată de prăbuşirea zborului PAN AM 103 în zona localităţii Lockerbie. Faptul că a fost închis vreme de 27 de ani şi că şi-a pus idealurile mai presus de orice i-au afectat şi viaţa de familie. Nelson Mandela a fost însurat de trei ori şi a avut şase copii, 20 de nepoţi şi foarte mulţi strănepoţi.

- A ratificat o constituţie nouă pentru Africa de Sud
- În 2001 a fost diagnosticat cu cancer la prostată
- Tatăl său i-a dat numele Rolihlahla, ce înseamnă „cel prin intermediul căruia vin problemele” (în dialect „xhosa“)

„Toată viaţa m-am luptat pentru drepturile poporului sud-african. Am luptat atât împotriva discriminării albe, dar şi a celei negre. M-a încântat ideea de o societate democratică şi liberă, în care toate persoanele trăiesc împreună în pace şi armonie şi au şanse egale la orice. Este un ideal pe care vreau să-l îndeplinesc. Dacă o să fie cazul, sunt pregătit să mor pentru asta“

Apartheidul

Termenul, care în limba afrikaans înseamnă separare, apartheidul este un sistem social, politic şi economic rasist impus de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud de-a lungul secolului al XX-lea. Acesta prevedea segregarea raselor (locuirea separată), iar majorităţii negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot şi liberă circulaţie. În sens larg, apartheidul desemnează politica de separare a comunităţilor diferite etnice sau rasiale. Această practică a fost frecvent pusă în aplicare în istoria modernă. Termenul însă se referă la cazul sud-african. Apartheidul este tema centrală în jurul căreia s-a desfăşurat istoria Africii de Sud în perioada de după al doilea război mondial.