Main menu

header

23-14-1de Gabriela Niculescu

Cel de-al doilea sezon al show-ului „Vocea României” a debutat la 25 septembrie, la Pro TV, ca lider de audienţă, şi în fiecare marţi, de la ora 20:15, veţi putea urmări confruntarea dintre cei patru juraţi - Loredana Groza, Horia Brenciu, Smiley şi Marius Moga. Cursa pentru premiul de 100.000 de euro este mai aprigă, fiecare antrenor de voci având câte 14 concurenţi, cu doi mai mult decât în sezonul trecut, iar printre aceştia se numără şi cântăreţi deja consacraţi. Am stat de vorbă cu juraţii şi i-am provocat la o cursă a confesiunilor. Cine a ieşit câştigător, dumneavoastră decideţi.

Loredana Groza: „Am vrut să renunţ la muzică“

23-14-2- Care a fost prima ta apariţie memorabilă şi ce sentimente te-au încercat?
- Bineînţeles că îmi aduc aminte, parcă a fost ieri! Am şi acum vie în amintire prima mea apariţie la tv, la concursul „Steaua fără nume”, când aveam doar 14 ani. A fost cumplit să mă văd la televizor, mai ales că eram obligată să fiu într-o situaţie diferită decât eram eu în realitate. Eram machiată şi îmbrăcată să par mai mare, pentru că vârsta minimă de participare era de 17 ani, aşa că arătam ca o bunicuţă. (Râde!)

- Care consideri că au fost punctele-cheie ale carierei tale?
- Cred că în fiecare an am avut momente-cheie, dar nu pot decide care sunt cele mai importante. Momentul lansării a fost un bum extraordinar de puternic, momentul în care am câştigat Trofeul de la „Mamaia” la doar 16 ani şi, bineînţeles, primul meu album, „Bună seara, iubite!”. Apoi au urmat momentul în care am plecat, după Revoluţie, în Italia, momentul când am început să-mi scriu cântecele, versurile şi muzica, şi să cânt alături de o trupă rock, Direcţia 5, iar în anul 2000 a contat enorm manifestul „Agurida”, prin care am readus în actualitate folclorul autentic românesc.
25 de ani de carieră într-un concert!

- Ţi-a fost vreodată atât de greu încât să te gândeşti să renunţi?
- M-am gândit să renunţ la muzică, aş minţi să spun că nu, dar nu a durat mai mult de o secundă.

- Te pregăteşti de ceva vreme pentru un concert la Sala Palatului, la 25 noiembrie. Spuneai că cei prezenţi vor descoperi şi altceva decât ce credeau că au descoperit deja la tine. Ce latură a ta va ieşi la iveală şi de ce fanii tăi nu trebuie să rateze acest spectacol?
- Aş putea spune că mă pregătesc de 25 de ani pentru acest concert şi că atunci când vii în faţa publicului într-un astfel de moment aduci cu tine absolut toată experienţa trăită pe scenă, la tv sau la radio. Şi ăsta va fi concertul, un cumul al cântecelor pe care le-am împărtăşit cu atâtea generaţii şi, bineînţeles, un moment nemaipomenit de a lansa oficial noul meu album.

- Elena a ajuns la vârsta la care îşi face proiecţii cu privire la cariera sa. Ţi-a spus până acum că vrea să-ţi calce pe urme? Ia lecţii de canto?
- Normal că îşi doreşte să fie artistă, şi muzica este marea sa pasiune. Când mă lasă îi mai dau şi câteva sfaturi legate de canto.

„Îmi place să călătoresc cu fiica mea”
- Pari genul de mamă-prietenă. Cum este relaţia dintre tine şi Elena? Cu cine vorbeşte mai deschis, cu tine sau cu tatăl său?
- Cu mine! Am încercat încă de când era mică să avem o relaţie deschisă, ca între două surori, dar totuşi să respecte şi autoritatea maternă.

- Care este cel mai frumos gest pe care cineva l-a făcut pentru tine?
- Sunt o norocoasă. Am avut şi am parte de oameni minunaţi în jurul meu şi de atâta dragoste, încât aş fi nedreaptă să aleg un singur gest. Cel mai frumos gest pe care pot să-l primesc din partea cuiva este un zâmbet.

- Din ce-ţi extragi energia?
- Din ceea ce gândesc, din ceea ce mănânc, din ceea ce văd, din ceea ce citesc.

- Care sunt lucrurile care te bucură cel mai mult?
- Mă bucură orice lucru dacă este frumos, simplu şi îmi iese în cale. Îmi plac copiii, îmi plac animalele, îmi place vara, îmi place să scriu cântece, îmi place să citesc, îmi place să călătoresc sau să merg la cumpărături cu Elena.

„Prin manifestul «Agurida» din anul 2000 am readus în actualitate folclorul autentic românesc“

Marius Moga: „America mă face mai umil“

23-14-3- Cu ce ţi-ai ocupat timpul în ultima perioadă?
- Am fost în America, m-am întors în România, am plecat apoi la Londra, urmează să plec la Stockholm, mă voi întoarce în ţară iar pentru filmările de la „Vocea României”, după care voi mai pleca puţin în America. În toată această perioadă nu am făcut altceva decât să compun peste tot pe unde am fost. Sunt porumbelul păcii. (Râde!)

- Presupun că viaţa ta din România diferă foarte mult de cea din America. Făcând o paralelă între ele, ce au în comun şi ce au diferit? Unde te simţi mai bine?
- Cel mai bine mă simt în ţara mea, dar pentru experienţă merită toată plimbarea. America mă face mai umil, e ca şi cum încep o carieră de la zero, iar în România am satisfacţia că producţiile mele încă valorează ceva în topuri. M-am concentrat pe piese în română în ultima vreme şi mă bucur că pot să compensez în felul acesta.

- Ce iubeşti cel mai mult în America şi ce te deranjează cel mai mult acolo? Dar în România?
- În Statele Unite, câteodată e greu să depistezi falsitatea, zâmbetul de 1 milion de dolari e foarte des întâlnit, şi asta e deranjant. Nu ştii exact dacă e albă sau e neagră. În România, asta îmi place, că te prinzi imediat când ceva e în neregulă.

„Am făcut o piesă pentru actriţa din serialul «The Vampire Diaries»”
- Ce noutăţi ai în plan muzical?
- Am tot felul de producţii ce vor apărea în următoarea perioadă, Anda cu „What’s Up”, apoi va urma Ada, o artistă semnată la „DeMoga Music” şi „Cat Music”, în paralel am făcut câteva producţii pentru America - o piesă pentru Kat Graham, o actriţă care joacă în serialul american „The Vampire Diaries” („Jurnalele vampirilor”) şi care urmează să debuteze şi pe piaţa muzicală.

- Ce muzică asculţi?
- Orice prind. De la muzică mainstream la muzică clasică, jazz, doubstep şi rock în ultima vreme. Nu cred în graniţele dintre genurile muzicale.

- Care sunt cele mai mari dorinţe ale tale atât în plan personal, cât şi profesional?
- Cea mai mare dorinţă e să fim cu toţii sănătoşi, vioi şi plini de idei.

- Cum stai cu viaţa sentimentală?
- Iubesc tot ce fac în fiecare zi!

„Din emoţiile negative învăţ mai mult”
- Ai mai păstrat legătura cu foştii tăi concurenţi de la „Vocea României”?
- Pe cât mi-a permis timpul, am făcut o piesă nouă pentru Cristian Sanda şi am început încă una pentru Liviu Teodorescu, dar este în lucru. Liviu are şi el un program foarte încărcat cu filmările pentru serialul „Pariu cu viaţa” şi e destul de complicat să ne coordonăm programele.

- Ce sfat le dai noilor concurenţi?
- Să cânte din suflet! Asta e cel mai important.

- Când ai avut cele mai mari emoţii din viaţa ta?
- Nu ştiu dacă am un top... Fiecare moment are intensitatea lui şi ingredientele lui. Chiar dacă tind să apreciez mai mult emoţiile pozitive, mi-am dat seama că din cele negative învăţ mai mult.

- Ai fost vreodată atât de aproape de moarte, încât să-i simţi răsuflarea în ceafă?
- Da, doar că nu am simţit nicio răsuflare, cred că nu era timpul.

„Faptul că în competiţie există voci care sunt deja în industria muzicală e o dovadă a faptului că «Vocea României» oferă orizonturi uriaşe“

Horia Brenciu: „Îi cânt fiicei mele de la 5 luni“

23-14-4- Care e cea mai frumoasă amintire a verii care tocmai a trecut?
- Ca în fiecare vară, am fost în Deltă, iar una dintre amintirile mele vine chiar de-acolo. N-o să vă vină să credeţi, dar am pescuit cot la cot cu Alice (n.r. - iubita sa). După aventura asta piscicolă o să auziţi două versiuni. În prima, ea a prins cei mai mulţi peşti. În a doua... tot ea! (Râde!)

- La 27 august ai împlinit 40 de ani. Ce dorinţe ţi-ai pus?
- Ambiţoase, multe şi nebune! Vreo 40 la număr! Prima a vizat-o pe moştenitoarea familiei Brenciu, care va veni în curând pe lume. Îmi doresc tare mult să aibă zâmbetul mamei sale.

- Când te gândeşti la luna noiembrie ai emoţii sau încă nu le simţi?
- Noiembrie e cea mai emoţionantă lună din viaţa mea, pentru că atunci mi se vor naşte... doi copii. Unul este de gen feminin şi este produs pe cale naturală. El va sosi la o maternitate din Bucureşti. Celălalt este muzical, plin de swing şi jazz, iar venirea lui pe lume se va întâmpla tocmai la Sala Palatului, la data de 29.

„Vizavi de iubirea oamenilor pentru mine, sunt foarte sceptic”
- Comunici cu fetiţa ta, ai început să-i dai vreun sfat, s-o pregăteşti pentru venirea pe lume?
- Îi cânt fiicei mele de la 5 luni... Îi ştie, deja, repertoriul lui Sinatra. Acum discuţia noastră a avansat. A ajuns la delicatul capitol mass-media. I-am spus de scenă, de interviuri, de shooting-uri şi de toate necesare pentru o viaţă publică sănătoasă... Deh, taifasuri de-ale noastre... (Se amuză!)

- Câştigi din ce în ce mai mulţi admiratori şi din ce în ce mai mulţi oameni te iubesc atât pe ţine, cât şi rezultatul muncii tale. În aceste condiţii, gândurile şi sentimentele lor pozitive nu sunt puţine. Crezi în transmiterea energiilor şi în influenţa pe care o pot avea ele asupra vieţii cuiva?
- Categoric. Orice artist le simte. Fie că sunt live, dintr-un spectacol, sau virtual, prin intermediul mesajelor de pe Facebook, e imposibil să nu simţi energiile de tot felul. În ceea ce mă priveşte, spre bucuria mea, ele sunt în majoritatea lor pozitive. Vizavi de iubirea oamenilor pentru mine, mărturisesc faptul că eu sunt foarte sceptic. Viaţa m-a învăţat să nu aştept iubirea, ci s-o dau necondiţionat. Câteodată, ca artist, rişti să te îmbeţi cu atâta dragoste...

„«Bezelele» dintre mine şi Moga, înţepături?”
- Ce sfat le dai celor care te au drept model în viaţă? Ce lucruri ar putea să preia şi ce lucruri ar trebui să nu preia de la tine?
- Pe toţi aceştia îi sfătuiesc să se inspire de… oriunde, aşa cum am făcut-o şi eu! De la oameni buni şi înţelepţi sau de la oameni răi şi haini, de la oameni mai mici sau mai mari, de la prieteni şi în special de la duşmani, de la fiecare e de învăţat câte ceva. Indiferent cum ne câştigăm existenţa, trăim alături de oameni şi lucrăm direct cu ei. Poştaşul, doctorul, poliţistul sau cântăreţul, cu toţii interacţionează cu oamenii. Cu cât suntem mai atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, cu atât suntem mai câştigaţi din toate punctele de vedere.

- Vor mai exista în acest sezon al emisiunii „înţepături” între tine şi Marius Moga?
- Înţepături?! Bezelele acelea pe care mi le-a aruncat Moga le-aţi interpretat drept înţepături?! Nu există aşa ceva. Ne avem ca fraţii! Au apărut, în schimb, alte probleme sezonul acesta. Smiley a rămas fără prietenă şi toate fetele au ochi doar pentru el şi, din câte am observat în prima zi de filmare, Loredana, care stă exact pe fotoliul din stânga mea, beneficiază de ţinute din ce în ce mai decoltate. O fi trendy, n-o fi, credeţi-mă, nu-i un lucru de neglijat!

„Noiembrie e cea mai emoţionantă lună din viaţa mea, pentru că atunci mi se vor naşte... doi copii“

Smiley: „Am foarte multe planuri şi prea puţin timp“

23-14-5- Lucrurile bune pe care ţi le-a adus notorietatea sunt vizibile, dar cele inconfortabile care sunt?
- Sunt o persoană discretă, ţin foarte mult la intimitate şi poate că asta îmi lipseşte uneori. Dar zâmbetele oamenilor de pe stradă şi bucuria de pe feţele lor în timpul concertelor compensează asta şi sunt cea mai frumoasă confirmare a muncii mele.

- Ce lucruri din carieră ţi-au oferit cele mai mari satisfacţii?
- Fiecare nou single, fiecare concert pe care l-am susţinut şi fiecare nou artist pe care l-am lansat împreună cu gaşca mea de la „Hahaha Production”.

- Cum ţi-ai încărcat „bateriile” în vară?
- A fost o vară a schimbărilor, o vară aglomerată, în care am muncit foarte mult şi am pus la punct multe planuri pentru mine şi casa mea de producţie. Munca noastră începe să se vadă din ce în ce mai tare şi, în special, să se audă. Anul acesta am reuşit să avem şase piese din 10 în „Top Ten”-ul românesc.

„Doctorul m-a făcut să-mi dea lacrimile”
- Am văzut că tot anul acesta ai reuşit şi tu să-ţi juleşti nasul, precum colegul tău de prezentare de la „Românii au talent”, Pavel Bartoş. Prin ce peripeţii ai mai trecut?
- Nici măcar nu vă puteţi imagina ce s-a întâmplat în culise! Am fost indieni, am boxat, am făcut concurs de mâncat pepene roşu, am olărit, am dansat mirese şi fooooarte multe altele! Ceea ce se întâmplă în „spate” e un show în sine. Veţi vedea!

- Ce ne spui despre noii concurenţi de la „Vocea României”?
- Sunt numai unul şi unul! Sunt superinteresanţi, au multe de oferit atât show-ului, cât şi pieţei muzicale, în general. Ceea ce veţi vedea pe scenă va fi un spectacol total!

- Cu ce coleg din juriu te înţelegi cel mai bine?
- De fiecare dintre ei mă leagă amintiri sau colaborări. Ne cunoaştem de multă vreme şi nu este prima oară când lucrăm împreună, aşa că mi-e imposibil să fac o clasificare.

- Când a reuşit ultima oară cineva să te impresioneze până la lacrimi şi cu ce anume?
- Doctorul m-a făcut să-mi dea lacrimile când mi-a spus că trebuie să iau o pauză vocală de o săptămână.

- Ce-ţi doreşti cel mai mult în această perioadă?
- Să am mai mult timp! Am foarte multe idei şi planuri şi prea puţin timp.