Main menu

header

26-13-1de Gabriela Niculescu

Interpreta Alina Sorescu şi creatorul de modă Alexandru Ciucu sunt căsătoriţi de aproape trei ani şi aşteaptă să devină părinţi la începutul anului viitor. Sarcina nu i-a surprins, dar i-a bucurat nespus, pentru că minunatul eveniment s-a produs exact atunci când şi-au dorit. Alina ne-a vorbit despre relansarea carierei sale muzicale şi despre „Atelierul de muzică şi prezenţă scenică” de care se ocupă, iar Alexandru ne-a împărtăşit lucruri interesante, ce ţin de tradiţia afacerii familiei sale, despre onoare de a fi furnizorul oficial al Casei Regale din România şi despre recunoaşterea sa în acest domeniu. Recent întorşi din vacanţă, ne-au lăsat să intrăm şi în culisele vieţilor lor, de unde am obţinut detalii despre pasiuni şi timpul petrecut împreună.

26-13-2Alina: „Mă văd întâi mamă de băiat”
- Aflarea veştii că veţi deveni părinţi v-a luat prin surprindere sau bebeluşul era aşteptat?
Ea şi el: Întotdeauna o asemenea veste este o surpriză frumoasă, chiar dacă o ai în plan. Ne doream să ne mărim familia şi ne bucurăm că în momentul în care ne-am gândit serios la acest pas şi ne-am luat o scurtă vacanţă în acest sens s-a şi întâmplat. Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de Paşti.

- Ştiu că orice părinte spune că nu contează ce va fi copilul, dar totuşi există o preferinţă. Ce v-aţi dori mai mult?
Ea: Eu mă văd întâi mamă de băiat, iar Alexandru îşi doreşte şi el un prim moştenitor masculin, să poată purta acelaşi nume ca al său. Este o tradiţie de familie de trei generaţii. Ne dorim oricum şi fetiţă între cei trei copii pe care plănuim să-i avem! Ordinea e până la urmă mai puţin importantă. Ceea ce contează este să fie sănătos. Şi nu e un clişeu. La câte lucruri auzi şi vezi în jurul tău, în final te gândeşti că sănătatea bebeluşului e esenţială.
El: Iar eu spun ca orice bărbat: să fie ce-o vrea Dumnezeu, doar băiat să iasă! (Râde!)

26-13-3Alexandru: „Sunt pregătit de scutece, de biberon şi grişuleţ”
- Vă simţiţi pregătiţi pentru a deveni părinţi?
Ea: Da, bebeluşul va veni într-o familie unită, care abia îl aşteaptă. E drept că nu vom şti totul de la început şi că vom afla pe parcurs cele necesare pentru a-l creşte pe micuţ. Eu deja gândesc pentru trei. Îmi fac planuri legate de cum va fi viaţa noastră de acum încolo. Simt şi părţile mai puţin confortabile ale sarcinii, dar nu vreau să fac din asta o problemă, vreau să mă bucur la maximum de această perioadă. Încerc să mă comport normal, dar să am grijă de mine mai mult atunci când simt nevoia.
El: O astfel de veste te schimbă mult, începi să te gândeşti că nu mai trăieşti doar pentru tine, iar priorităţile se schimbă. Rolul primordial al bărbatului de a-şi proteja familia se extinde acum şi asupra copiilor. Cred că ăsta este momentul când noi, bărbaţii, devenim puţin stângaci, pentru că, fiind la prima experienţă de acest gen, nu prea ştim cum să procedăm, şi tindem să exagerăm cu protecţia. Dar nu mi-e teamă de asta, toate au un început, la al doilea copil voi fi cu siguranţă mai experimentat.
Ea: Lui Alexandru îi plac provocările, aşa că simt că va fi curios. Cu siguranţă mă va ajuta, la fel şi părinţii noştri, dar ştiu că rolul cel mai important îl are mama în prima parte a vieţii micuţului.
El: Îmi plac copiii şi mi-i doresc foarte mult. Sunt pregătit şi de scutece, şi de biberon, suzetă, grişuleţ sau mere rase.

- De ce aţi ales Italia pentru concediul vostru?
Ea: Italia este de departe destinaţia noastră preferată şi ţara în care am fost cel mai des împreună. Eu am fost cucerită pe deplin de Toscana, locul meu favorit de vacanţe. În Italia găseşti acel romantism unic, atmosfera asemănătoare celei de acasă, o bucătărie mult prea bună, o muzică superbă, mare, dar şi munte. Evident că şi cererea în căsătorie pe care Alexandru mi-a adresat-o aici m-a făcut să păstrez Italiei un loc special în inima mea.
El: Eu am studiat în Italia, am stat la Milano aproape doi ani, aşa că mă simt ca acasă. Am prieteni aici, vorbesc fluent limba, merg des şi pentru întâlniri de afaceri, particip la expoziţii... Nu văzusem sudul Italiei şi nici insulele, aşa că am vizitat Napoli, Coasta Amalfitana, Capri, Sicilia şi Sardinia. Am ajuns, de asemenea, şi în Corsica, şi în Malta.

26-13-4Alina: „Mă răsfăţ mai mult şi sunt sensibila familiei”
- Cum vă place să vă petreceţi timpul liber?
Ea şi el: Timpul petrecut împreună e destul de preţios, pentru că nu îl avem mereu la dispoziţie. Aşa că profităm de el pentru a călători, vizionăm filme, gătim în joacă şi ne întâlnim cât de des putem cu prietenii noştri.

- Cine cedează primul când apar mici discuţii între voi?
Ea: Ne-am învăţat bine unul pe altul şi încercăm să ne susţinem atunci când unul dintre noi nu e în cea mai bună formă. Amândoi lăsăm de la noi, în funcţie de context, dar cred că mai înţelegătoare sunt eu.

- Cine se răsfaţă mai mult?
Ea: Eu. („Râde!”) Sunt, de altfel, şi sensibila familiei, ca orice Rac veritabil.

- Cum vă încărcaţi bateriile după zilele obositoare?
Ea: Eu ador masajul şi băile fierbinţi, cărora le voi duce dorul pe perioada sarcinii.
El: O seară relaxantă cu prietenii şi un trabuc bun pot salva o zi obositoare. Un masaj este, de asemenea, binevenit, mai ales dacă este cu soţia.

- Care sunt cele mai frumoase surprize pe care vi le-aţi făcut în aceşti ani de relaţie?
Ea: Memorabil va rămâne momentul în care m-a luat la Paris doar cu ce eram îmbrăcată în acel moment. Îl dusesem la aeroport pentru zborul către întâlnirea cu un partener francez, iar în momentul în care îşi făcea check-in-ul mi-a spus că am şi eu bilet. Am plecat, aşadar, pentru două zile la Paris cu ce aveam pe mine.
El: Alina nu prea se poate abţine să nu zică nimic atunci când îmi pregăteşte o surpriză. (Râde!) Dar au rămas în amintirea mea pianul pe care mi l-a dăruit la un moment dat de Crăciun, precum şi petrecerea frumoasă pe care mi-a organizat-o anul acesta de ziua mea.

26-13-5Alina: „Am primit propuneri de la diverse televiziuni, inclusiv de la TVR“

- Cum te-a inspirat soţul tău de ai lansat piesa „Miere în ceai”?
- „Miere în ceai” este primul dintre noile mele cântece, şi m-am gândit că este numai bun de ascultat în această vară, mai ales că mesajul este pozitiv, aşa cum sunt eu acum - împlinită şi dornică de a transmite şi prin muzică emoţiile pe care le trăiesc. Temele regăsite în mesajele noilor mele melodii sunt inspirate din viaţa mea, din trăirile mele, din schimbările prin care am trecut în ultimii ani şi bineînţeles din relaţia mea cu Alexandru - prin el am cunoscut dragostea adevărată. Sunt convinsă că multe femei care iubesc sau au iubit se vor regăsi în aceste versuri.

- Ţi-e dor de televiziune? Ai mai primit propuneri să te întorci după plecarea din TVR?
- Am mai primit propuneri de la diverse televiziuni, inclusiv de la TVR, chiar de curând. Însă nu am simţit că mi s-au potrivit formatele respective. Îmi este dor de televiziune, dar mai mult de muzică în perioada aceasta, aşa că acum profesional mă axez pe noile mele cântece, ce vor fi adunate în curând într-un album nou-nouţ.

„Am deja antrenament cu piticii de la cursuri”
- Te mai ocupi de „Atelierul de muzică şi prezenţă scenică”?
- „Atelierul de muzică” merge foarte bine şi îmi doresc să-l menţin şi pe timpul sarcinii, fiind de altfel cea mai potrivită activitate pentru mine în această perioadă. Am şi ajutor, aşa că cele două zile pe săptămână pe care le petrec cu cei mici mă vor determina cu siguranţă să mă menţin în formă. De obicei am 20 de copii în grupa permanentă, dar înscrieri noi voi face la începutul lunii septembrie.

- De unde a pornit ideea acestui atelier?
- De la faptul că ador copiii, că am prezentat multe evenimente şi emisiuni dedicate lor, că îmi doream o activitate de care să mă ocup singură de la cap la coadă şi de la faptul că şi eu am început să cânt de la aceeaşi vârstă fragedă în Mini-Songul lui Ioan Luchian Mihalea. Într-un fel, retrăiesc farmecul anilor lipsiţi de griji.

- Crezi că această experienţă te va ajuta în maternitate?
- Da, clar, observ cât de puri sunt şi cât de multă răbdare am eu. Am deja antrenament cu piticii de la cursuri, aşa că sunt pregătită cu multe trucuri pentru a calma o eventuală hărmălaie.

„Mai greu e să te menţii sus şi am simţit-o pe pielea mea”
- Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?
- Să mă regăsesc, să mă redefinesc în Alina de azi. Ştii, e o vorbă: să ajungi sus, dar şi mai greu e să te menţii acolo. Şi am simţit-o pe pielea mea, am ajuns să îmi doresc să mă redescopăr sau, mai corect spus, să mă descopăr. Să înţeleg cu adevărat direcţia către care vreau să mă îndrept. Şi am găsit-o: îmi propun ca muzica mea să fie ca mine - sensibilă, romantică, plină de emoţii.

- Îi ceri vreodată sfaturile lui Alexandru în materie de modă?
- Da, evident că profit de simţul lui estetic şi de cunoştinţele lui în materie de magazine la Milano. Mi-am mai făcut la el în atelier diverse ţinute, însă cele mai importante rămân rochiile purtate de mine la nunta noastră, care, la vremea respectivă, au fost o noutate şi pentru el, şi pentru echipa lui.

26-13-6Alexandru: „Respectul este cheia de boltă a reuşitei în viaţă şi în afaceri“

- Brandul tău este unul foarte respectat şi apreciat. Care sunt valorile ce stau la baza lui?
- Respectul, sub toate formele sale, cred că este cheia de boltă a reuşitei în viaţă şi în afaceri. În primul rând vorbesc despre respectul faţă de meseria pe care o am şi faţă de breasla pe care o reprezint. Urmează, evident, respectul datorat celor care cumpără de la mine, dar, în aceeaşi măsură, şi respectul pentru echipa şi colaboratorii mei, fără de care nu aş fi ajuns până aici. De aici decurg apoi toate celelalte laturi ale profesionalismului care ne caracterizează.

- De unde a pornit ideea de a lansa şi o colecţie pentru femei şi care este povestea liniei de haine „Lady vs Gentleman”?
- Cred că orice artist simte nevoia, la un moment dat, de o provocare, de ceva nou, de o reinventare. Pentru mine, această colecţie de damă reprezintă o viziune a femeii moderne, a femeii de succes care îşi petrece mare parte din timp la birou. Este modul meu de a aprecia, de a complimenta şi de a sprijini o femeie de carieră, care ştie că prestanţa, într-o lume a bărbaţilor - cum este cea de business -, este de cele mai multe ori decisivă. Colecţia de costume pentru femei pe care o propun are şi o categorie numită „Ceremony”, unde am recreat piese clasice masculine - ca smokingul şi fracul -, înnobilându-le cu un suav „parfum” de femeie.

„Sentimentul relaţiei cu membrii Casei Regale - normalitate”
- Ce înseamnă pentru tine să fii furnizorul oficial al Casei Regale din România?
- Calitatea de furnizor oficial al Casei Regale este cea mai înaltă distincţie pe care am primit-o până acum în carieră şi sunt profund onorat. Acest titlu mi-a fost acordat după o lungă perioadă de monitorizare şi, apoi, după o perioadă de un an de probă. Am avut astfel privilegiul să concep şi să execut în atelier toate ţinutele pe care ASR Principele Radu al României le-a purtat atât la nunta Prinţului William de la Londra, cât şi la nunta Prinţului Albert de Monaco.
Întâlnirea cu Casa Regală a fost simplă, venită pe neaşteptate, aşa cum se întâmplă lucrurile mari în viaţă şi, dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt sentimentul pe care îl emană relaţia pe care o am cu membrii Casei Regale, acela ar fi normalitate.

- De curând ai primit premiul special pentru „Cel mai bun designer de haine masculine” 2013 şi premiul special „Ambasador al modei româneşti peste hotare”. Cât contează aceste aprecieri pentru tine?
- Au fost primele premii în domeniul modei pe care le-am primit vreodată şi mă bucur pentru acest lucru. Asta înseamnă că munca mea din ultimii 16 ani nu a trecut neobservată. De altfel, cred că sunt primele premii pe care le primesc în ultimii 27 de ani, ultimul premiu primit înaintea lor fiind premiul al II-lea în clasa a IV-a, bursele din facultate nu se pun la socoteală. (Râde!)

„Am suferit o intervenţie chirurgicală ce m-a ţinut la pat 30 de zile”
- Care a fost cel mai dificil moment din viaţa ta şi cum l-ai depăşit?
- În 2007 am suferit o intervenţie chirurgicală care, deşi a fost un succes, m-a ţinut la pat aproape 30 de zile. Ţin minte că atunci cea mai mare dorinţă a mea era să fiu din nou sub cerul liber, pe un câmp plin cu flori, departe de camera de spital. A fost o experienţă foarte traumatizantă, pentru că am înţeles că sănătatea este foarte preţioasă şi trebuie să te bucuri de ea atunci când o ai. Tot atunci mi-am jurat că voi face toate lucrurile pe care mi le doresc, atunci când le vreau, fără să le amân în favoarea altor pseudopriorităţi, pentru că ziua de azi nu ţi-o dă nimeni înapoi. Iar cea de mâine nu ştim cum va fi sau dacă va fi.

- Cum e Alexandru Ciucu în spatele omului de afaceri şi al persoanei publice?
- Sunt un om foarte sensibil, visător şi boem. Iubesc viaţa chiar şi atunci când pare că nu mai are nimic de oferit. Sunt o fire romantică şi cred în fericirea supremă, chiar dacă nu ţine decât o secundă, şi îmi plac marile provocări, pentru că, dându-le curs, ai şansa să devii nemuritor.

- Ce pasiuni ai?
- Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri, oameni şi culturi noi. Sunt Vărsător, şi prin urmare sunt patronat de verbul a şti, a cunoaşte, aşa că această dorinţă permanentă de a evolua şi de a-i trage şi pe alţii după mine este cât se poate de normală.