Main menu

header

de Alice Ştefan

În speranţa că rubrica noastră de modă vă este utilă şi o citiţi cu interes, în ediţia aceasta explorăm lumea încălţămintei şi alegem cele mai frumoase şi mai populare modele pe care să vi le achiziţionaţi. Veţi afla în rândurile de mai jos care sunt cizmele şi botinele în tendinţe şi cum să le asortaţi cu stil, astfel încât să deveniţi adevărate exemple de clasă şi rafinament vestimentar.

Modele peste genunchi
Poate cele mai râvnite, mai cumpărate şi mai apreciate cizme sunt cele cu carâmb înalt. Le găsiţi în multe variante, forme, materiale şi culori, însă atunci când le cumpăraţi trebuie să puneţi în balanţă mai multe aspecte: un calapod bun, un raport calitate-preţ echilibrat, dar şi un design modern, în tendinţele impuse de marile case de modă.
Aşadar, acum sunt „pe val” cizmele din piele moale, foarte înalte, cu toc gros şi platformă sau talpă joasă, neapărat culoarea coniacului. Se asortează perfect atât cu o haină de blană luxoasă, dar şi cu jachete cu parfum militar ori cu geci cu blăniţă.
Acestea merg combinate cu colanţi coloraţi, blugi sau pantaloni drepţi sau conici, pulovere tricotate sau malete plus vestuţe.
Pentru un look rafinat, care merge chiar şi la o petrecere, asortaţi la cizmele coniac o pereche de colanţi negri maţi şi o rochie albă cu dungi negre, plus un detaliu roşu: fie buzele, fie unghiile sau un accesoriu, totul pentru o ţinută marinărească stilizată, ultrafeminină şi elegantă.
La fel de interesant le puteţi combina cu blazere crem, kaki, burgundy sau roşii, plus topuri nude de mătase şi pantaloni cu croi drept, care să intre în cizmă. Un colier auriu, masiv, ar fi condimentul perfect dacă vreţi să treceţi de la o ţinută de zi la una de seară.

Cu franjuri
Cizmele cu franjuri sunt revelaţia sezonului rece 2011-2012. Creatoarea Isabel Marant a venit cu designul în cea mai recentă colecţie a sa, iar alte case de modă mai micuţe au preluat modelul. Astfel, cizmele decorate cu franjuri lungi, stil western, au cucerit pe toată lumea, de la divele de la Hollywood şi până la femei simple, dar pasionate de frumos.
Cele mai stilate modele sunt cele cu talpă ortopedică, din piele întoarsă, în culori plăcute gen galben muştar, vişiniu, albastru cobalt, caramel sau negru. Pot fi purtate cu succes şi cu pantaloni, dar cea mai inspirată combinaţie este de cizme cu franjuri şi rochiţe de iarnă, adică modele din tricot, lână subţire, mohair, angora, dantelă dublată. Arată foarte stilat!
Dacă vă doriţi cizme cu franjuri, dar mult mai comode şi călduroase, pentru viaţa de zi cu zi, mergeţi pe varianta celor cu talpă joasă şi carâmb midi. Chiar dacă nu sunt la fel de elegante, păstrează din rafinamentul celorlalte şi conferă un aer modern întregii ţinute. Merg purtate cu blugi, pulovere şi geci.

Ghete şi botine
Modele tip ghete şi botine sunt destinate femeilor îndrăzneţe, pasionate de modă, dar dependente de confort. Botinele camel din piele întoarsă, cu toc mic şi până la gleznă, denumite de americani „suede boots”, sunt preferatele vedetelor, de la Katie Holmes la Kate Bosworth. Sunt foarte comode şi versatile, merg combinate la orice şi arată foarte bine.
Cu blugi evazaţi, skinny sau drepţi, cu pulover, cămaşă de mătase, cu fustă midi sau maxi, botinele camel arată excelent!
Pentru acelea dintre dumneavoastră care preferă stilul mai masculin, există varianta ghetelor. Fie că alegeţi ghete cu catarame metalice şi design puţin rock, fie că vă plac bocancii clasici, ambele variante sunt „pe val”.
Puteţi să le mixaţi foarte uşor cu denim şi tricouri largi, imprimate, pulovere tricotate, cape, geci de piele şi şaluri groase, pantaloni din bumbac, căciuli şi mănuşi, toate pentru un look relaxat, bun de mers la cumpărături când e frig afară!

Cu blăniţă
Foarte călduroase şi cu un design adorabil, cizmele îmblănite sunt alegerea frecventă a doamnelor şi domnişoarelor care vor atât confort, cât şi să fie în pas cu moda.
Anul acesta se poartă cizmele mai lungi, sub genunchi, decorate cu blană artificială sau naturală şi căptuşite. Sunt apreciate cele cu blană bogată, în combinaţie cu pantaloni şi o haină de blană luxoasă, pentru un look sofisticat şi elegant.
Pentru zi cu zi, sunt perfecte UGG-urile îmblănite, dar şi cizmele accesorizate cu o bordură de blană lată, în nuanţe interesante de alb vanilat, roşcat, maro, ba chiar roz sau animal print.

- Combinaţi ghete military cu paltoane elegante, pentru un efect surprinzător.
- Nu purtaţi cizme cu tocuri cui şi vârf foarte ascuţit sau metalic. Sunt desuete.
- Nu mai asortaţi geanta la încălţăminte! Cu cât mixul este mai îndrăzneţ, cu atât ţinuta e mai de efect. De exemplu, cizme coniac condimentate cu o geantă verde mentă.