Main menu

header

23-10-1de Gabriela Niculescu

Pe Gloria Găitan am văzut-o prima oară alături de celebrul său tată, Vladimir Găitan, pe scenă, în piesa „Soare pentru doi”. Atunci m-a convins că a moştenit talentul şi că are forţa interioară necesară spargerii barierei dintre actor şi spectator, pentru a mişca în sufletul fiecărei persoane din sală coarda sensibilă. Deşi are „ingredientele” necesare pentru a-şi clădi o carieră de succes, Gloria nu visează la asta. Îşi doreşte mai mult să-şi întemeieze o familie de care să aibă grijă, aşa cum a văzut în casa părintească. O puteţi cunoaşte din spectacolele „Capcana timpului” şi „Un cuplu ciudat”, ce se joacă la Teatrul de Comedie, dar şi din filmul „Ultimul corupt”, lansat recent de regizorul Sergiu Nicolaescu, în care joacă alături de tatăl său.

„La noi în casă veneau mereu monştri sacri ai scenei româneşti”
La cei 26 de ani, actriţa este foarte volubilă, prietenoasă şi sinceră, motiv pentru care am discutat deschis despre viaţa sa. Nu era greu de imaginat de unde are pasiunea pentru actorie, dar ştiam că tatăl său nu şi-a dorit ca ea să îmbrăţişeze această meserie. Totuşi... „Am ajuns să fac teatru din cauza lui tata. De mică m-a luat cu el la repetiţii. Stăteam în culise, îi vedeam toate spectacolele. La noi în casă veneau mereu mari actori, monştri sacri ai scenei româneşti, iar eu eram absorbită de tot ce se întâmpla în jurul meu. Am trăit în lumea teatrului, am respirat teatru şi e normal că asta mi-am dorit să fac de la vârsta de 3 ani. Dar e «vina» lui. Dacă aveam un tată inginer, poate îmi doream să devin inginer”, ne-a spus Gloria.

„Acum îl înţeleg, după atâţia ani...”
23-10-2Îndrăgitul Vladimir Găitan îşi dorea ca Gloria să urmeze o facultate ce i-ar fi putut asigura un trai decent în vremurile noastre. Astfel că fiica sa a ajuns să facă meditaţii la filosofie pentru admiterea la o facultate de relaţii publice şi comunicare, dar nu avea nicio tangenţă cu acest domeniu. „Fără să ştie tata, am vorbit cu doamna Catrinel Dumitrescu, care m-a luat sub aripa dumneaei şi mi-am pregătit repertoriul pentru teatru. Am renunţat la filosofie după o criză existenţială - de genul nu ştiu, nu pot, nu vreau. În plus, doream să mă concentrez pe un domeniu, nu să fac două şi prost. Într-un final, a acceptat şi tata, pentru că nu avea de ales, eu făcând tot timpul ceea ce am dorit. El îmi spunea: «Uite cum sunt tratate actriţele din teatru, ce salarii au, depind de bărbatul lor, iar eu nu vreau să ajungi să depinzi de vreun individ ca să-ţi iei un ruj sau o rochie. Vreau să fii pe picioarele tale». Acum îl înţeleg, după atâţia ani. Atunci nu l-am înţeles, aveam 17 ani şi jumătate, la 18 ani am intrat la facultate. Îi spuneam că eu asta ştiu şi vreau să fac, să mă lase să dau admitere şi, dacă nu intru, fac ce vrea el. Bineînţeles că am intrat şi n-a fost nimeni surprins”, ne-a mărturisit tânăra actriţă.

„În facultate eram foarte timidă”
În timpul anilor de studenţie ai Gloriei, Vladimir Găitan a stat în umbră. Nu a dorit să se implice în pregătirea sa. Doar la rugăminţi insistente mai venea s-o vadă la câte un examen. Cu toate acestea, Gloria a fost privită de colegi ca „fiica lui Găitan”. La fel s-a întâmplat şi cu Tudor, fiul Maiei Morgenstern, care-i era coleg de clasă. Chiar dacă nu a legat prea multe prietenii, acei ani rămân unii foarte frumoşi pentru ea. „Am mai avut şi hâcuri şi asta pentru că am intrat mult prea «necoaptă» în facultate, de foarte tânără. Nu eram atentă, eram distrată, nu mă puteam concentra şi mai eram şi foarte timidă”. În anul doi a plecat pentru câteva luni în America prin programul „Work and travel”, alături de un grup de colegi. Au locuit toţi într-o casă şi au lucrat într-un parc de distracţii, ea având funcţia de bucătar. Această experienţă a maturizat-o.
În ultimul an de facultate, Gloria a pregătit pentru licenţă spectacolul „Soare pentru doi”. A ieşit foarte bine, iar George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, l-a introdus în repertoriu şi s-a jucat vreme de trei ani, cu un succes foarte mare şi cu multe turnee în ţară.

„Nu-mi place să pierd timpul”
Gloria Găitan ne-a spus că nu îi place să piardă timpul şi că în pauzele dintre spectacole a încercat diverse joburi. Astfel că şi-a descoperit şi pasiunea de a lucra în televiziune, dar nu în faţa camerelor de filmat, ci în spatele acestora, în redacţia Divertisment a TVR-ului, unde a ajutat la organizarea unei ediţii speciale a Cerbului de Aur. „Nu mi-am dorit să fiu în faţa camerelor de filmat, pentru că sunt atât de reci şi de impersonale, încât mă intimidează. La repetiţiile pentru o piesă de teatru ai un cadru intim”, ne-a mărturisit actriţa. Apoi a apărut proiectul piesei „Ioana şi focul” şi a trebuit să renunţe la televiziune. Ulterior a lucrat la o firmă de design interior şi la o organizaţie nonguvernamentală de ecologie urbană.
Când are timp liber, Gloria merge la herghelia de la Râşnov, pentru că îi plac foarte mult caii. Fiind în zodia Peşti, iubeşte şi apa, iar când programul îi permite, merge chiar şi de trei ori pe săptămână la bazin. Tot la capitolul pasiuni şi relaxare includem şi plăcerea de a vedea un film la cinematograf, dar şi întâlnirea săptămânală cu prietenele.

„Visul meu nu este să am o carieră“

Când vine vorba despre un viitor în meseria ce i-a făcut tatăl celebru, Gloria ne oferă un răspuns neaşteptat: „Sincer, visul meu nu este să fac carieră. Eu am crescut într-o familie în care mama l-a divinizat pe tata şi l-a ţinut în puf. El era bărbatul care avea glorie şi aducea bani, iar ea avea grijă de casă şi de copii, făcea curat şi gătea. Eu nu-mi imaginez viaţa altfel. Visul meu e să-mi întemeiez o familie de care să am grijă. Dacă se poate să mai joc şi într-un spectacol, e perfect. Nu visez să am o carieră, pentru că lumea noastră este sufocată de astfel de oameni”.