Main menu

header

498 30 1de Andrei Dicu

Iubitorii hiturilor anilor ’80 şi deopotrivă cei ai muzicii italiene au motive de bucurie. Legendarii Al Bano şi Romina Power cântă, în premieră, împreună la Bucureşti, la data de 5 noiembrie, la Sala Palatului, după 15 ani de la divorţ şi la aproape două decenii de când cei doi au renunţat să împartă scena.

Artistul: „Am trăit împreună o perioadă excepţională”

Organizatorii concertului, Project Events, au dat lovitura. După ce, la începutul lunii mai a acestui an, Al Bano a concertat solo la Bucureşti, de această dată, fanii celebrului cuplu au ocazia să asculte piese de succes precum „Ci Sarà”, „Libertà”, „Dialogo”, „Acqua di mare”, „Sharazan” şi mai ales arhicunoscutul hit „Felicità” în cadrul unui show intitulat „Al Bano featuring a very special guest - Romina Power”. Primele concerte ale cuplului reunit au avut loc în luna decembrie a anului trecut, la Moscova. Romina a îngropat neînţelegerile trecutului şi a acceptat să reapară pe scenă împreună cu Al Bano, iar succesul nu s-a lăsat aşteptat. „După tot ce s-a întâmplat, Al Bano este totuşi tatăl copiilor mei şi bărbatul pe care l-am iubit, astfel că este important să lăsăm în urmă vechile sentimente de ranchiună”, a spus Romina Power. La rândul său, Al Bano a declarat: „Am trăit împreună cu Romina o perioadă excepţională”. Celebrul cuplu şi-a unit destinele la 26 iulie 1970, iar ca fruct al dragostei lor au rezultat patru copii: Ylenia, Yari, Cristel şi Romina Iolanda. Relaţia lor s-a destrămat în anul 1999, divorţul celor doi fiind cauzat de dispariţia fiicei lor, Ylenia, care s-a petrecut în 1994, în SUA.

Un chelner cu geniul în sânge

498 30 2Al Bano, pe numele său adevărat Albano Carrisi, s-a născut la 20 mai 1943, în oraşul Cellino San Marco. Mama sa a hotărât să-l boteze astfel deoarece soţul său era militar şi lupta pe frontul din Albania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Al Bano îşi aminteşte cu nostalgie că, în copilărie, se ducea la şcoala care se afla la câţiva kilometri cu bicicleta sau cu trenul. Când se întorcea, lucra la câmp, unde născocea tot felul de linii melodice. Când a împlinit 17 ani, a plecat la Milano, unde a început să lucreze în construcţii. Trimitea acasă majoritatea banilor strânşi şi le scria părinţilor că o duce foarte bine şi că lucrează în administraţie. Apoi, şi-a încercat norocul la un restaurant, unde a dorit să lucreze ca bucătar, dar a fost angajat pe post de ospătar. Într-o bună zi, norocul i-a surâs. A aflat că Adriano Celentano caută tinere talente, astfel că n-a ezitat să-şi valorifice şansa. A fost remarcat de însuşi Celentano şi a fost reţinut printre colaboratorii megastarului. A continuat totuşi să lucreze la cârciuma Innocenti, unde colegii de muncă îl luau peste picior, spunându-i că Adriano Celentano n-are timp de pierdut cu unul ca el. Totuşi, în 1965 a fost trimis de acelaşi Celentano la concursul de preselecţie pentru Festivalul de la San Remo, iar acolo a întâlnit-o pe Romina, fiica marelui actor american Tyrone Power. Succesul a venit imediat, Al Bano câştigând concursul „Disco per l’Estate” cu melodia „Pensando a te”, în 1968. Apoi, a înregistrat câteva cântece, precum „La siepe” și „Nel sole”, care au devenit rapid hituri. Al Bano şi Romina s-au căsătorit în 1970. Timp de aproape trei decenii, au cântat împreună, formând duetul „Al Bano și Romina Power”, duet care, în 1976, a ocupat locul 7 la Eurovision, cu melodia „Lo rivivrei”, iar în 1982, la Festivalul de muzică de la San Remo, s-a clasat pe locul secund, cu „Felicità”. În 1984, au câştigat San Remo cu piesa „Ci sarà”, dar în anul următor, la Eurovision, au obţinut doar locul 12, cu „Magic, Oh Magic”.

Fiica lui Tyrone Power, sedusă de muzica mariachilor mexicani

Actriţa şi cântăreaţa Romina Francesca Power s-a născut în Los Angeles, California, la 2 octombrie 1951. După divorţul părinţilor, a plecat împreună cu mama şi cu sora sa, Taryn, iniţial în Mexic şi apoi în Italia. A urmat însă cursurile colegiului în Anglia, unde a devenit tot mai interesată de muzică. Favoriţii săi erau The Beatles şi Bob Dylan, dar adora şi muzica de chitară interpretată de mariachii mexicani. Graţie acestei pasiuni, Romina a început să cânte la chitară şi să compună muzică. Pentru că era foarte frumoasă şi mai ales distinsă, imediat le-a atras atenţia producătorilor de film, iar la vârsta de 14 ani a debutat în cinematografie cu rolul Stella din pelicula „Menage all’italiană”, unde a jucat alături de celebrul actor italian Ugo Tognazzi. La 17 ani, Romina era deja vedetă şi jucase deja în trei filme. Deşi nu ducea lipsă de pretendenţi şi avea prieteni foarte bogaţi, ea l-a preferat pe tânărul Al Bano, care venea din mediul rural. „El m-a învăţat să cunosc lucrurile concrete şi simple ale vieţii, mi-a povestit despre anotimpuri şi despre natură, de ce îmbătrânesc copacii, cum se mănâncă aricii de mare...”, spunea Romina despre viitorul său soţ. Puţini ştiu că Romina i-a fost lui Al Bano mai întâi parteneră în film (în 1968) şi abia apoi în viaţă.

Dispariţia şocantă a Yleniei a detonat bomba în familie

498 30 3Al Bano şi Romina Power au fost un cuplu de invidiat atât pe scenă, cât şi în viaţă, până când nenorocirea s-a abătut asupra lor. La 6 ianuarie 1994, fiica lor cea mare, Ylenia, aflată în America, a dispărut misterios, fiind văzută pentru ultima oară în zona „French Quarter” din New Orleans. Părinţii, poliţia, lumea întreagă au căutat-o zadarnic. Iubitul Yleniei a fost arestat, s-au făcut o mulţime de supoziţii şi de cercetări, însă n-a fost găsită nici până în ziua de azi. Punând cap la cap toate informaţiile, Al Bano a ajuns la o concluzie ireversibilă: Ylenia s-a aruncat în Mississippi, dovadă fiind mărturia unui bărbat care a declarat poliţiei că în ziua de 6 ianuarie a văzut o fată blondă aruncându-se de pe pod, în timp ce striga: „Eu aparţin apei!”. „În această frază am recunoscut-o pe fiica mea. De mică spunea aşa, când se scufunda în valurile mării” - a declarat Al Bano. Spre deosebire de soţul său, Romina a fost convinsă mereu că fiica lor trăieşte într-o mănăstire din Arizona.

„Al Bano m-a învăţat să cunosc lucrurile concrete şi simple ale vieţii, mi-a povestit despre anotimpuri şi despre natură, de ce îmbătrânesc copacii, cum se mănâncă aricii de mare...“ Romina Power

„Pe vremuri, cântam «Felicita» doar pentru noi, publicul aproape că nu exista când interpretam melodia asta. Acum am cântat-o numai pentru spectatori. Era altă viaţă, e păcat că s-a terminat... mai există un pic de amărăciune, dar am îngropat măcar securea războiului dintre noi... Copiii noştri aveau lacrimi în ochi când ne-au văzut cântând iarăşi împreună“ Al Bano

Divorţul care a surprins Italia

Divorţul celor două staruri s-a lăsat aşteptat până în 1999, când a născut un imens scandal în presă. Cei doi s-au terfelit reciproc în presă şi părea că împăcarea nu va avea loc niciodată. „E o drogată!”, striga Al Bano, în timp ce Romina nu voia să rămână mai prejos: „E un dictator!” Iar „meciul” continua: „Când l-am cunoscut, era diferit de ceilalţi. Îmi aducea trandafiri roşii şi compunea cântece pentru mine. După căsătorie, totul s-a schimbat”, rememora Romina. În schimb, Al Bano a fost mult mai dur: „Soţia mea mi-a învăţat fiica să se drogheze. Fumau împreună marijuana! Acum, pentru Romina nu mai contează decât banii, un pahar cu vin şi un sandviş”. Scandalul a şocat întreaga Italie, iar mass-media menţiona că foştii soţi nu se suportă reciproc, nici măcar atunci când sunt invitaţi, împreună, la diverse emisiuni muzicale.