Main menu

header

499 30 1de Andrei Dicu

La 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy a devenit cel de-al 35-lea preşedinte al SUA. Născut la 29 mai 1917, la Brookline (Massachusetts), Kennedy a fost unul dintre cei mai carismatici şefi de stat, un adevărat playboy, iar moartea sa a dat naştere unor sumedenii de teorii ale conspiraţiei.

La război, cu fişa medicală falsificată!

JFK sau Jack Kennedy, cum i s-a spus încă din tinereţe, rămâne şi astăzi exponentul numărul unu al liberalismului american. Ambii părinți erau descendenți ai imigranților irlandezi, de unde se explică şi ambiţia sa nativă. Mama lui, Rose, era fiica fostului primar al Bostonului. În schimb, tatăl său, Joseph, a fost un afacerist ambiţios, care a dat lovitura în domeniul tranzacţiilor imobiliare şi al pieţei de acţiuni. Rose şi Joseph Kennedy au avut nouă copii, Patricia, Jack (viitorul președinte), June, Eunice, Robert „Bobby”, Kathleen, Edward, Rosemary și Joe.

În copilărie, Jack era foarte bolnăvicios. Medicul de familie i-a depistat o problemă la coloana vertebrală, iar la 2 ani s-a îmbolnăvit de scarlatină. Apoi a suferit de angină difterică, de difterie și de alte afecţiuni cronice. În 1935, s-a înscris la Universitatea Princeton, apoi a intrat la Universitatea Harvard, unde a făcut parte din echipa de fotbal american, „aventură” care i-a adus două accidentări ce i-au afectat grav mijlocul. În 1941, Jack a solicitat să fie trimis pe front ca voluntar, dar cererea i-a fost respinsă din pricina problemelor de sănătate. Cu ajutorul tatălui său (care i-a falsificat fișa medicală) a fost acceptat la Centrul de Informații Navale din Washington, care urmărea mișcările flotelor inamice.

Dragoste fulgerătoare cu o spioană nazistă

Încă din acea vreme, JFK devenise un playboy după scandalul unei iubiri periculoase cu o femeie măritată, Inga Arvad, ziaristă la „Times Herald”. Aceasta era bănuită de spionaj pentru Germania nazistă, astfel că era urmărită în permanență de FBI. Kennedy Senior și-a folosit influența ca să-i despartă pe amorezi şi a aranjat ca fiul său să plece de la Centrul de Informații. Astfel, a devenit comandant adjunct al torpilorului PT109, care la 1 august 1943 a fost lovit de distrugătorul japonez Amagiri. Toți membrii echipajului au fost aruncați în mare, dar Jack s-a ridicat la suprafață, și-a adunat echipajul pe o scândură ruptă și a înotat până şi-a scos camarazii pe uscat pe cea mai apropiată insulă. Zece dintre cei 12 membri ai echipajului au fost salvaţi, iar fapta eroică a lui Jack a ajuns pe prima pagină a ziarului „New York Times”.

Televiziunea l-a ajutat să-l învingă pe Nixon

499 30 2În ianuarie 1960, Kennedy și-a anunțat candidatura la Președinția SUA. Lupta dintre el şi republicanul Richard Nixon a produs prima dezbatere electorală televizată, consacrând astfel un nou tip de luptă electorală. Tânărul Kennedy, care era mai puțin experimentat, l-a dominat categoric pe fostul vicepreședinte Nixon. Deși ascultătorii de la radio erau convinși că Nixon va câștiga, telespectatorii au rămas cu impresia că JFK va învinge, asta pentru că Nixon le-a apărut întunecat și morocănos, în contrast cu zâmbitorul și sincerul Jack. La 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, devenind primul şef de stat catolic de origine irlandeză, cu cea mai mică diferență de voturi din istorie: 34.220.984 pentru Kennedy contra 34.108.157 pentru Nixon. A fost momentul în care JFK a afirmat: „Iartă-ţi duşmanii, dar niciodată nu uita cum îi cheamă”.

Umilit de Fidel Castro!

După preluarea Președinției, Kennedy a aflat de planul de invadare a Cubei, moștenit de la fosta administrație Eisenhower. Având ca scop răsturnarea regimului socialist a lui Fidel Castro printr-o revoluție populară, CIA instruia și înarma refugiați cubanezi pentru debarcarea acestora în Golful Porcilor. Kennedy s-a opus inițial, dar, în final, a cedat presiunilor CIA, cu condiția ca la operațiune să nu participe trupe americane. La 17 aprilie 1961, refugiații cubanezi au întreprins debarcarea programată în sud-vestul Cubei, dar au fost învinşi. După trei zile, Castro a ridiculizat SUA, declarând Cuba republică socialistă și parafând o alianță cu URSS. Operațiunea din Golful Porcilor a fost cea mai gravă greşeală din întreaga carieră politică a lui Kennedy. O altă problemă care îl preocupa pe Kennedy era conflictul care izbucnise între Vietnamul de Nord și Vietnamul de Sud. Nu a apucat să-și finalizeze planurile lansate, deoarece la 22 noiembrie 1963 a fost asasinat în Piaţa Dealey din Dallas (Texas). Kennedy a fost împuşcat în cap şi în gât şi a murit în braţele soţiei!

Ucis de Lee Harvey Oswald sau de Mafie?

La scurt timp după atentat, un anume Lee Harvey Oswald a fost arestat, fiind bănuit ca făptaș. La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate de toată omenirea. Circumstanţele asasinatului au rămas neclarificate până în zilele noastre, deși mai multe investigații oficiale au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin. Moartea celui de-al 35-lea președinte american a devenit subiectul principal pentru numeroase scenarii și teorii ale conspiraţiei, care mai de care mai abracadabrante. Cea mai cunoscută dintre acestea susţine că preşedintele a fost victima Mafiei, care-l ajutase puternic să câştige alegerile, dar pe care a trădat-o apoi, declanşând o adevărată prigoană prin fratele său, Bobby, împotriva căpeteniilor din Cosa Nostra.

Jacqueline, cerută de soţie în aeroport

499 30 3La începutul anilor ’50, Jack a întâlnit-o pe Jacqueline Lee Bouvier. În mai 1953, după ce relația a rămas mult timp ascunsă, Jacqueline (care lucra ca fotoreporter la ziarul „Washington Times”) a plecat la Londra să se ocupe jurnalistic de încoronarea Reginei Elisabeta a II-a și să-i testeze sentimentele lui Jack. La întoarcerea în SUA, JFK a cerut-o de nevastă în aeroportul din Washington. La 12 septembrie 1953, Jack și Jacqueline s-au căsătorit şi au devenit cel mai strălucitor cuplu al respectivei perioade. Au avut patru copii, dintre care au supraviețuit doar doi: Caroline Bouvier și John Fitzgerald Jr. După moartea lui Jack, Jacqueline s-a căsătorit cu magnatul grec Aristotel Onassis.

Faptele eroice ale lui Kennedy din Al Doilea Război Mondial au ţinut prima pagină a ziarului „New York Times“

„Iartă-ţi duşmanii, dar niciodată nu uita cum îi cheamă“ (JFK)

Jack şi Marilyn, amor la orgiile lui Frank Sinatra

499 30 4Kennedy n-a dus lipsă de aventuri. Povestea de dragoste dintre JFK şi Marilyn Monroe a fost dezvăluită publicului larg la mai bine de zece ani de la moartea preşedintelui, însă niciodată relaţia lor intimă nu a fost dovedită oficial. Ultimele documente desecretizate ale FBI-ului indică faptul că cei doi, împreună cu alţi invitaţi, participau deseori la orgii organizate de Frank Sinatra şi de Ted Kennedy. Relaţia dintre JFK şi Marilyn ar fi început în 1959, la Palm Springs, acolo unde Frank Sinatra îşi invitase câţiva prieteni apropiaţi să petreacă împreună o scurtă vacanţă. Ambii traversau momente dificile în relaţiile conjugale în care erau implicaţi. Marilyn se implicase cu toată pasiunea în relaţia cu John, ajungând chiar să o sune pe Jackie şi să îi spună că vrea să se mărite cu soţul ei. Avertizat de Robert F. Kennedy şi de şeful FBI-ului că Mafia aflase de aventura sa, John a încheiat relaţia cu Marilyn, nedorind să se expună unui şantaj. Celălalt frate a lui John, Bobby, i-a dat vestea şocantă frumoasei actriţe, care a avut o reacţie violentă. Apoi, a sfârşit consolată de acesta, cu care a trăit o scurtă aventură, după care a fost din nou părăsită. În dimineaţa zilei de 5 august 1962, Marilyn Monroe a fost găsită moartă. Poliţia a afirmat că s-a sinucis, însă multe voci au susţinut că fraţii Kennedy ar fi fost implicaţi în moartea sa.