Main menu

header

500 5supl 01de Dana Purgaru

Oamenii de știință au creat „fantome” în cadrul unui experiment inedit și au aflat cu această ocazie rolul covârșitor pe care îl joacă organul gândirii în tot acest fenomen care de secole a stârnit imaginația oamenilor.

Creierul joacă feste

„Entitatea fantomatică” pe care cercetătorii elvețieni de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL) au creat-o a pornit de la studiul senzației resimţite de anumiţi oameni care au convingerea că au în preajma lor o prezență nevăzută. Cercetătorii au scanat creierele unui număr de 12 persoane cu maladii neurologice, care au susținut că au simțit fantome și au descoperit că acestea prezentau anumite vătămări în zone ale creierului asociate cu conştiinţa de sine, cu mişcarea şi poziţionarea corpului. Datele au fost comparate cu cele ale 48 de voluntari sănătoşi care nu au avut parte de fenomene paranormale.

Unii voluntari s-au speriat

Cei 48 de voluntari, legaţi la ochi, au fost puși să mişte un robot folosindu-şi mâinile. În timp ce făceau acest lucru, un alt robot „desena” exact aceleaşi mişcări pe spatele voluntarilor. Atunci când mişcările aveau loc în acelaşi timp, aceştia nu au raportat nimic ciudat. Dar când a existat un decalaj între cele două mişcări, o treime dintre participanţi a raportat prezenţa unei „entităţi fantomatice” în laborator. Doi dintre voluntari, speriați, au cerut chiar încheierea imediată a experimentului. Explicația e simplă. „Când funcţionează eronat din cauza unor boli - sau, în acest caz, a unui robot -, creierul poate să creeze o a doua reprezentare a corpului unei persoane (...), generând astfel senzaţia unei «prezenţe străine»”, a explicat profesorul Rognini, coordonatorul studiului.