Main menu

header

500 5supl 02de Dana Purgaru

Un fizician britanic are răspunsul științific la una dintre întrebările care frământă omenirea: da, putem călători în timp! Dar numai în viitor.

O „excursie” de sute și chiar mii de ani

Călătoria în timp este posibilă, însă doar într-o singură direcţie - în viitor, nu în trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox într-o prezentare ştiinţifică pe care a susţinut-o la British Science Festival. „Oamenii vor avea o libertate aproape totală în călătoria lor în viitor”, a subliniat acesta, bazându-se pe teoria generală a relativităţii, enunţată de Albert Einstein. Astfel, este posibil ca orice persoană să străbată câteva sute de ani sau chiar câteva mii de ani în viitor dacă se deplasează cu o viteză foarte mare, apropiată de viteza luminii.

„Paradoxul gemenilor”

Teoria mai poartă numele și de „Paradoxul gemenilor”, deoarece a fost explicată științific prin comparația cu o pereche de gemeni - geamănul A pe Terra, iar geamănul B se îmbarcă pe o navă spaţială şi călătoreşte în spaţiu cu o viteză relativistă. Practic, în comparaţie cu intervalul de timp trăit de geamănul A pe Pământ, intervalul de timp trăit de geamănul B în spaţiu se micşorează. Dacă timpul curge mai încet pentru geamănul B, atunci când acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, geamănul A va fi îmbătrânit semnificativ mai mult decât geamănul B. Mecanismul, care poartă numele de „dilatarea timpului”, are efecte cu atât mai puternice, cu cât oamenii vor călători în spaţiu cu viteze cât mai apropiate de viteza luminii.

Călătoria în trecut însă pare la ora actuală imposibilă, deoarece ar fi nevoie de o „gaură de vierme“, iar existenţa acestei punţi teoretice nu a fost niciodată demonstrată