Main menu

header

500 4supl 01de Dana Purgaru

Tutankamon, unul dintre cei mai cunoscuţi faraoni ai Egiptului Antic, avea un picior strâmb, dantura superioară ieşită în afară şi şolduri feminine, potrivit unui studiu efectuat asupra mumiei tânărului rege antic egiptean.

Rod al unui incest?

Cercetătorii au efectuat o autopsie virtuală asupra cadavrului mumificat al lui Tutankamon, folosind peste 2.000 de imagini obţinute cu ajutorul tomografiei computerizate şi teste genetice asupra familiei regelui egiptean, care susţin ipoteza că părinţii faraonului au fost frate şi soră.

Cercetătorii cred că moştenirea genetică este responsabilă pentru neajunsurile fizice declanşate de dezechilibre hormonale. De asemenea, moartea sa prematură, spre sfârşitul adolescenţei, ar fi fost cauzată tot de problemele de sănătate.

Scanările computerizate ale mumiei au arătat că unul dintre picioarele faraonului avea degetele depărtate, iar laba piciorului nu era poziţionată normal, ceea ce înseamnă că faraonul şchiopăta şi ar fi avut nevoie de un toiag pentru sprijin. De asemenea, savanţii au descoperit o singură fractură, la un genunchi, care s-a produs în timpul vieţii sale. O altă dovadă a limitărilor fizice ale lui Tutankamon sunt cele 130 de toiege, pe care faraonul le folosea ca sprijin atunci când se deplasa pe jos, descoperite în mormântul său, alături de alte obiecte.