Main menu

header

506 24 1de Laura Zmaranda

Într-o societate de consum precum cea în care trăim, lucrurile făcute manual par să devină o bogăţie prin faptul că sunt tot mai rare. La fel şi meşterii populari. Doamna Paula Mutu face parte din tagma restrânsă a maeştrilor handmade. Am „întâlnit-o” întâmplător în mediul internautic, acolo unde promovează realizarea manuală a felicitărilor. Odată ajuns pe domeniul său virtual este imposibil să pleci până nu răsfoieşti, pagină cu pagină, pentru a vedea toate felicitările superbe pe care le creează.

Quilling-ul, dragoste la prima vedere

506 24 2Povestea sa este asemănătoare cu a multora dintre noi. Soţie şi mamă a doi copii, Paula şi-a făcut o carieră în domeniul informatic, însă abia în urmă cu şase ani a găsit o activitate care să o captiveze într-adevăr. Totul a început când a descoperit pe internet tutoriale de felicitări în tehnică quilling. „A fost dragoste la prima vedere. Quilling-ul m-a absorbit total, și așa am început să-mi pierd nopțile cu noul hobby.”

În istoria artelor, quilling-ul, despre care se crede că ar fi originar încă din vremea Egiptului Antic, este descris ca o formă de exprimare artistică inedită, în care hârtia simplă devine o operă. Ca în cazul tuturor lucrurilor făcute manual, quilling-ul presupune multă atenţie la detalii, migală şi chiar talent. Principiul de bază al acestei arte presupune folosirea benzilor de hârtie, care sunt rulate şi lipite astfel încât să capete diferite forme. Dacă astăzi această activitate nu are atât de mulţi adepţi, odinioară, tehnica quilling era principala preocupare a doamnelor din înalta societate. Mai mult, era chiar o disciplină care se studia în şcoală. Fără să fi frecventat un curs special, pasiunea doamnei Paula pentru această îndeletnicire nu a fost una temporară, ci, dimpotrivă, una care a îndemnat-o să descopere şi mai mult.

„După ce am experimentat o mulțime de tehnici quilling, am încercat să fac și altfel de felicitări. Am ajuns astfel să cos felicitări, să învăț origami, kirigami și să fac felicitări pop-up. Bineînțeles, la fiecare tehnică am făcut felicitări simple, felicitări de Crăciun, de 1 Martie, pentru nuntă, felicitări pentru copii, făcute de copii, felicitări interactive etc.”.

Fiecare model este unic

506 24 3Deși totul a început ca un hobby, acum, realizarea felicitărilor este o preocupare permanentă pentru doamna Paula. Însă asta nu înseamnă că pasiunea a dispărut. Ştie că prin creaţiile sale trebuie să transmită o anumită emoţie, o stare de spirit, de aceea este foarte exigentă atunci când vine vorba despre realizarea lor. „Încerc să fac felicitări care să stârnească emoții și surprindere celor care le primesc sau le privesc. De exemplu, am făcut o felicitare cascadă interactivă pentru ziua fetiței unei prietene, cu Winnie și prietenii. Fetița nu a vrut să se despartă de felicitare și a dormit cu ea sub pernă. Este o apreciere deosebită a ceea ce am vrut să transmit. În plus, sunt ca o gură de aer proaspăt față de felicitările din comerț”.

Deşi din perspectivă economică crearea în serie a felicitărilor handmade ar fi fost foarte avantajoasă, artista a exclus această variantă. A ales ca fiecare felicitare pe care o face să fie unică. Realizarea felicitărilor pentru Sărbători, pentru Paşte sau pentru 1 Martie începe cu câteva luni înainte. Primeşte, în general, comenzi de felicitări business personalizate.

506 24 4Paula Mutu este un meşter de modă veche, chiar dacă recunoaşte avantajele pe care i le poate oferi tehnologia nouă. Deşi îşi poate îmbogăţi atelierul cu mașini de embosat, de decupat, cu matrițe, ștampile, tușiere sau cu pulberi 3D, ea preferă să respecte canoanele tradiţionale ale maeştrilor handmade. Cu un minimum de materiale, câteva instrumente rudimentare şi cu puţină inspiraţie reuşeşte să realizeze felicitări aproape imposibil de recreat în maşinile de serie.

Kit-uri interactive

Deşi creaţiile sale o recomandă ca un meşter handmade desăvârşit, Paula nu a participat niciodată la târgurile de profil şi nici nu intenţionează acest lucru. Se mulţumeşte să îşi promoveze activitatea în mediul virtual, acolo unde are parte de numeroase aprecieri. „Pentru mine, website-ul prin care promovez arta realizării felicitărilor este foarte important. L-am iniţiat având credința că, dacă voi împărtăși ce am învățat de la alții și din propria experiență, se va întâmpla și lucrul invers. Prin el încerc să transmit mai departe cunoștințele mele, dar şi să îmi dezvolt afacerea. Cu acest scop am deschis la începutul anului 2013 magazinul online de unde pot fi achiziţionate şi Kit-ul de felicitări interactive, și Kit-ul de felicitări de Crăciun, pe care le-am conceput recent. Din experienţa mea am constatat că atât copiii, cât şi mămicile sau doamnele învățătoare le apreciază, pentru că pot astfel să învețe cum se fac felicitările handmade profesionale.”

Prețurile pentru felicitările quilling de serie variază între 8 şi 10 lei. Felicitările mai complexe, unicate, pot ajunge până la 30-50 de lei

Pe lângă felicitări, doamna Paula creează şi accesorii la felicitări, calendare, cutii, bijuterii quilling și o mulțime de decorațiuni de Crăciun, toate din hârtie şi carton