Main menu

header

511 25 1de Cătălina Tăgârță

Într-o epocă în care mulți aleargă după funcții importante în stat (și nu numai) pentru a-și permite mașini scumpe, vile luxoase, haine de firmă și petreceri private sau vacanțe cu multe zerouri, încă mai există persoane care ignoră complet aceste „detalii”, preferând să se bucure mai degrabă de oameni, decât de lucruri, și să se îngrijească de partea spirituală, în detrimentul celei materiale. Cu siguranță, în lume există oameni de rând care se încadrează în acest tipar, dar unul singur deține o funcție de conducere. Nu vă faceți iluzii, că nu-i vorba despre un român... E vorba despre José Mujica, preşedintele Uruguayului, considerat „cel mai sărac şef de stat din lume” de revista „The Economist”.

Locuiește la ferma soției, situată pe o stradă neasfaltată

Potrivit declarațiilor făcute chiar de el, José Mujica nu trăiește în lux fiindcă așa a hotărât el, nu pentru că nu ar avea bani să o facă. Preşedintele José Mujica nu a dorit să locuiască în casa prezidențială, care, în mod normal, este pusă la dispoziţia liderilor statului, preferând să stea în ferma soţiei sale, care este situată pe o stradă fără asfalt, la periferia capitalei Montevideo. Rufele agățate în afara casei, o fântână cu buruieni în jur - așa arată reședința șefului statului Uruguay. Singurul lucru care ar putea sugera că este o persoană importantă este faptul că locuinţa sa sărăcăcioasă este păzită de doi ofiţeri de poliţie.

Donează lunar 90% din salariu

511 25 2Acest stil de viaţă auster, împreună cu faptul că donează lunar peste 90% din salariul său, în valoare de 12.000 de dolari, l-au etichetat ca fiind cel mai sărac preşedinte din lume. Întrebat de ce procedează astfel, omul politic a răspuns simplu și la obiect: „Aşa am trăit toată viaţa mea. Pot să trăiesc foarte bine cu ce am”. În 2010, declaraţia sa de avere conţinea numai un Volkswagen Beetle din 1987, în valoare de 1.800 de dolari. Anul trecut şi-a adăugat în declaraţie şi jumătate din bunurile soţiei - pământ, o casă şi un tractor, care valorează împreună 215.000 de dolari. „Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos şi care vor tot timpul mai multe lucruri”, a declarat acesta cu o altă ocazie.

Fotografiat când stătea la rând la medic

Președintele Uruguayului a uimit, în nenumărate rânduri, prin francheţea la nivel de discurs, precum şi prin politicile sale sociale. Cu o prezenţă extrem de modestă, Mujica a fost fotografiat odată cum stătea la coadă (la fel ca orice alt cetăţean) pentru a intra într-un cabinet medical. „Este o chestiune de libertate. Dacă nu ţii la lucrurile materiale, nici nu trebuie să munceşti ca un sclav şi, prin urmare, ai mai mult timp pentru tine... „Probabil par un bătrân excentric, dar este o simplă alegere pe care am făcut-o”, explică liderul uruguayan, citat de BBC News.

Președintele și soția sa prelucrează singuri pământul pe care îl dețin, cresc flori, pe care apoi le vând, și consumă apă de la fântâna din curtea casei. „Nu am nevoie de multe. Trăiesc exact cum trăiam şi când nu eram preşedinte - în acelaşi cartier, în aceeaşi casă, în acelaşi fel. Şi sunt un republican”, a declarat el.

Închis în regim solitar vreme de 14 ani

Povestea preşedintelui Mujica este cu atât mai remarcabilă, cu cât a petrecut 14 ani în închisoare, o perioadă fiind închis în regim solitar: „Când petreci mult timp de unul singur în regim de celulă, iar o broască sau un şobolan vine să mănânce pentru că laşi nişte firimituri acolo - aceasta este viaţa. Este viaţa pe care o ai acolo”. Cu o altă ocazie, Mujica declara: „Probabil nu există nimic mai rău decât singurătatea după moarte... Suntem fiinţe gregare (n.r. - viețuitoare care trăiesc în cete, în turme, în grupări). Avem nevoie de societate pentru a trăi. Nu ne salvăm niciodată de unii singuri, de fiecare dată ne salvăm împreună cu alţii. Sunt aspecte elementare ale vieţii, dar sunt lucruri pe care prea des le uităm”. În anii ’60 și ’70, Mujica a făcut parte din guerilla uruguayană Tupamatos, un grup armat de stânga, inspirat de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare, fiind eliberat în 1985, când Uruguayul s-a întors la democrație.

„Are oare planeta resurse suficiente pentru a fi irosite?”

511 25 3Preşedintele a susţinut un discurs în aceeaşi notă optimistă şi în cadrul Summitului Rio+20, care a avut loc în luna iunie 2014. „Tot vorbim despre dezvoltare sustenabilă şi despre cum să scoatem masele din sărăcie. Dar ce este în mintea noastră? Vrem să urmăm modelul de dezvoltare şi de consum din statele bogate? Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla cu această planetă dacă toţi indienii, de exemplu, ar avea acelaşi număr de maşini în gospodării ca germanii? Cu cât oxigen am rămâne?”, a spus Mujica. Președintele a mai adăugat: „Are oare planeta resurse suficiente astfel încât şapte sau opt miliarde de oameni să poate consuma şi irosi la fel de mult cum se întâmplă în statele bogate? Acest nivel ridicat de consum ne afectează planeta”. Mai mult, el îi acuză pe liderii mondiali că au „o obsesie pentru a obţine creştere prin consum cât mai ridicat, de parcă contrariul ar însemna sfârşitul lumii”.

Strategie pentru a „lovi” dealerii de droguri

511 25 4Oricât de populare ar fi aceste idei promovate de preşedintele uruguayan, Mujica are oponenţii săi, care îl acuză de starea economică proastă a ţării pe care o conduce. Popularitatea lui Mujica a scăzut în ultimii trei ani şi din cauza faptului că nu s-a opus legii care legalizează avortul pentru sarcinile de până la 12 săptămâni și fiindcă susţine legalizarea canabisului: „Regularizăm o piaţă clandestină pe care vrem să o legalizăm. Nu extindem dependenţa... Când adaugi o aură de interzis la toată afacerea, îi îndemni, de fapt, pe cei tineri să se apuce de droguri. Totuşi, dacă prezinţi totul drept sub forma unui produs controlat - atunci luăm tot misterul marijuanei şi lovim în dealerii de droguri”, a mai spus preşedintele Uruguayului.

A fost ales președinte în 2009, dar anii petrecuţi în închisoare l-au făcut să aibă o altă perspectivă asupra vieţii

Nu are dreptul să fie o minoritate în ţara sa

José Mujica trăieşte asemenea ma­jorităţii, pentru că majoritatea popo­ru­lui a fost cea care l-a votat, îşi moti­vea­ză el stilul de viaţă, adăugând că, din punct de vedere moral, nu are dreptul de a trăi ca o minoritate (deci să trăias­că în lux) în ţara sa. „Unii vor bani mulți. Aceia nu ar trebui să intre în po­litică. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu im­pro­­vizez. Nu fac marketing. Aceasta este filosofia mea”, a declarat preşedin­tele Uruguayului pentru publi­cațiile străine.