Main menu

header

524 30 2de Raluca Grințescu

Manuscrisul Voynich, descris ca fiind cel mai misterios manuscript, datează din secolul al XV-lea și a fost scris probabil în nordul Italiei. Este numit astfel după Wilfrid Michael Voynich, cel care l-a cumpărat în 1912. Manuscrisul are forma unei cărți ilustrate cu 232 de pagini, iar textul este redactat cu litere și cuvinte neidentificate, însă fără corecturi sau tăieri.

Descoperită într-un castel din sudul Romei

524 30 3În schimb, desenele sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, animale, oameni și teme astronomice. Cu toate eforturile depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu a putut fi înțeles nici până în ziua de astăzi. Manuscrisul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library, de la Yale University, din New Haven. Nu degeaba a fost declarat cel mai misterios manuscris. Este scris într-un alfabet necunoscut, conține desene ale unor plante necunoscute, semne zodiacale complexe, siluete feminine scăldându-se în bazine diforme. Voynich a descoperit manuscrisul într-un castel din sudul Romei. Între paginile manuscrisului s-a găsit o scrisoare, la fel de misterioasă, datată Praga 19 august 1666, scrisă de Johannes Marcus Marci și adresată lui Athanasisus Kircher. Marci susținea că documentul ar fi aparținut Regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552-1612), care îl achiziționase în speranța că ar obține misterul transformării plumbului sau oricărui alt metal în aur. În scrisoare se menționează că manuscrisul ar fi putut fi opera lui Robert Bacon, renumit filosof și alchimist. Însemnările de la curtea regală confirmă faptul că regele a achiziționat un astfel de document de la un vânzător necunoscut.

Conține instrucțiuni ale civilizațiilor extraterestre

524 30 4Imaginile din manuscris lasă impresia că documentul este unul cu temă farmaceutică, servind probabil ca scop în medicina timpurie. Poate fi luată în considerare și varianta alchimiei, deoarece s-a considerat că informațiile oferite în manuscris duc la transformarea metalelor în aur sau la descoperirea Pietrei Filosofale. Mulți cred că documentul conține instrucțiuni lăsate de civilizații extraterestre. Documentul este asigurat astăzi pentru 1 milion de dolari. Antropologul Andeas Schinner susține că manuscrisul a fost generat printr-un proces aleator de silabe decât prin codificarea cuvintelor. În 2009, în urma radiodatării cu carbon, s-a confirmat că manuscrisul datează din anii 1404-1438.

S-au efectuat studii statistice asupra frecvenței șabloanelor silabelor în manuscris. Poate mai mult sau mai puțin surprinzător, acestea erau poziționate într-o ordine complet aleatorie, sugerând tot mai mult ipoteza că acele cuvinte nu au nicio însemnătate, neavând nimic în comun cu nicio limbă vorbită. Schinner a folosit o analiză software și a arătat că textul a fost produs printr-o metodă complet stocastică, una în care silabele au fost alese pentru a da aparența unui limbaj.

În urma radiodatării cu carbon, s-a confirmat că manuscrisul datează din anii 1404-1438

Add comment


Security code
Refresh