Main menu

header

527 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul Trenulețelor din Sinaia - pentru a fi din nou copii...

V-ați săturat de weekenduri și de concedii pe mereu aglomerata Vale a Prahovei? Ați fost de zeci de ori la Sinaia și nu mai aveți ce vedea? Mai mergeți o dată! Intrați în gară, ieșiți pe peron, faceți la stânga și redeveniți copii! Acolo este, din păcate prea puțin știut, Muzeul Trenulețelor. Dacă aveți copii sau nepoți, acolo îi veți pierde. Dacă nu, acolo vă veți pierde chiar dumneavoastră. Într-o lume fascinantă a copilăriei. 300 de metri de linie de cale ferată, 150 de vagoane și 70 de locomotive. Tuneluri, gări, case, poduri, peisaje de vară, cu dealuri line și verzi, dar și o reprezentare a peisajului de iarnă prin care se plimbă nestingherite trenulețele în miniatură și în care au fost reproduse până și urmele mașinilor pe „zăpada” de pe drum! Șantiere unde se lucrează de zor, omuleți care muncesc la câmp, așteaptă trenul sau pur și simplu pescuiesc. Toate par a fi niște localități reale, unde viața decurge în mod normal, oamenii își desfășoară activitățile obișnuite, totul este viu, trezit la viață. Și reprodus minuțios la scară. Detaliile sunt impresionante. Nici nu le observi dacă nu ești foarte atent! Omuleții fac tot felul de lucruri, unii se mișcă, dau cu sapa sau cu undița. Veți descoperi și un incendiu într-o casă pe care pompierii se chinuiesc s-o salveze din flăcări, cu un ultim etaj afumat bine de foc. Mai este un accident unde a intervenit poliția, doi oameni care pescuiesc, o înmormântare, o nuntă, viață obișnuită, cotidiană, la dimensiuni liliputane.

Machetele au fost create de Alberto Drera, un italian pasionat de obiectele în miniatură. Artistul, care a stat mult în Sinaia, a murit însă înainte de a deschide o expoziție. Visul i-a fost îndeplinit de fiica sa, care a donat gării din Sinaia toate piesele realizate de tatăl său, îndeplinindu-i astfel ultima dorință. Machetele sunt copii ale unor gări din Elveția și din Italia și respectă cel mai mic detaliu al originalelor. Într-una dintre stații veți regăsi până și vestitul Orient Express. Drum bun în... copilărie!

Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 10:00 și 18:00. Un bilet costă 7 lei, însă copiii, elevii și pensionarii plătesc doar 4 lei. Taxa foto este de 6 lei