Main menu

header

556 30 1de Silviu Ghering

Credeți în coincidențe? Le acceptați ca o fatalitate sau „săpați” după explicații „științifice”? Una peste alta, oricum le-ați lua, coincidențele există. Sunt de netăgăduit. Chiar dacă uneori frizează paranormalul, dacă nu chiar imposibilul. Ce este coincidența și ce vrea ea? Dex-ul spune așa: „Potrivire (întâmplătoare) a două lucruri, evenimente, fapte etc. / Stare a două lucruri care coincid / Potrivire, nimereală, loveală (popular)”. Clar? De-a lungul istoriei umanității, coincidențe au fost cu milioanele. Fericite și tragice deopotrivă. TAIFASURI vă prezintă o „colecție” cu cele mai stranii coincidențe prezentate de publicații cu notorietate din întreaga lume.

1838: Macabru, dar adevărat

Poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de povestiri scurte și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică, faimosul scriitor american Edgar Allan Poe forțează frontierele imaginarului, îmbinând teritoriile vieții și ale morții într-o sinteză halucinantă cu romanul „Aventurile lui Arthur Gordon Pym din Nantucket” în 1838. Era vorba despre patru supraviețuitori din naufragiul unei baleniere, care s-au salvat într-o barcă, fără provizii, și au plutit în derivă zile în șir. Pentru a rezista decid să-l omoare și să-l mănânce pe cel mai tânăr dintre ei, stewardul Richard Parker. 46 de ani mai târziu, în 1884, baleniera „Mignonette” se scufundă în largul coastelor californiene, rămân patru supraviețuitori într-o simplă barcă deschisă și zilele încep să se scurgă spre moarte. În cele din urmă, trei membri superiori ai echipajului îl ucid și îl mănâcă pe cel mai mic, stewardul. Salvați de un vas pescăresc, unul dintre ei a dezvăluit toată grozăvia într-un acces de nebunie, și toți trei au fost condamnați la moarte. Numele nefericitului sacrificat era Richard Parker.

1883: Glonțul fatal

556 30 2Henry Ziegland, 33 de ani, marinar din Liverpool, Anglia, punea capăt unei relații de şase ani cu iubita sa Malanie Stambel, 27 de ani. Care n-a rezistat șocului și s-a sinucis. Fratele ei, Robert, furios până la demență, îl urmărește zile întregi pe Henry și, după trei săptămâni, îl împușcă chiar în grădina casei acestuia. După care se sinucide și el cu același pistol. Numai că Henry nu a murit, glonțul doar i-a „ras” capul și s-a înfipt într-un stejar secular din grădină. După şase ani se hotărăște să taie stejarul. Dificil cu trunchiul imens, de peste doi metri diametru, așa că se „ajută” de câteva... batoane de dinamită. Explozia a proiectat glonțul rămas în stejar în capul lui Henry, ucigându-l pe loc.

1933: A căzut de la aceeași fereastră de două ori

Elisabeth Morecamb avea 21 de ani în 1933 și un bebeluș de 11 luni. Care, într-un moment de neatenție al mamei, a căzut de la fereastra apartamentului de la etajul 1 al unui bloc dintr-un cartier mărginaș din Detroit, SUA. Norocul lui s-a numit Joseph Figlock, un muncitor de bandă de la „General Motors”, care tocmai se întorcea de la lucru. Băiețelul, Tom, a căzut chiar pe el, și niciunul dintre ei nu a fost rănit. După un an, același Tom a căzut de la aceeași fereastră în capul unui biet șomer care încerca să vândă cărți și reviste pe trotuar. Coincidență sau soartă, era același Joseph Figlock, care își pierduse serviciul și încerca să supraviețuiască. Și din nou amândoi au supraviețuit incidentului, de data aceasta, salvatorul alegându-se cu un umăr dislocat.

1939: Până și câinii aveau același nume!

În Columbus, Ohio, SUA, se naşte o pereche de gemeni. Mama, 19 ani și părăsită de iubit, îi dă spre adopție. Sunt `luați de două familii fără nicio legătură una cu alta, una din Cincinnati, cealaltă din Springfield. Ambele îi botează James. Ambii băieți au manifestat un talent deosebit la desen tehnic și au devenit proiectanți în industria auto. S-au căsătorit cu femei pe care le chema Linda. Primii născuți au fost numiți James Alan în Cincinnati și James Allan în Springfield. Frații gemeni au divorțat și s-au recăsătorit cu alte femei, ambele numindu-se Betty. Au avut câini care s-au chemat Toy. La 40 de ani s-au cazat întâmplător la același hotel din Las Vegas și, amuzat de coincidența de nume, recepționerul le-a făcut cunoștință. Asemănarea i-a uluit pe toți. Din aproape-n aproape s-au redescoperit și au aflat de viețile lor uimitor de asemănătoare.

2002: „Tradiție” tragică de familie

Ziarul finlandez „Helsingin Sanomat” relatează moartea a unor gemeni de 70 de ani în accidente petrecute la două ore diferență, 9:29 și 11:30, pe aceeași șosea, la distanță de 1,5 kilometri unul de celălalt. Totul s-a petrecut la 600 de kilometri nord de Helsinki, ambii bătrâni fiind loviți de camioane în timp ce traversau autostrada 8 pe biciclete. „Este pur și simplu o coincidență istorică. Deși drumul este unul aglomerat, accidentele nu apar în fiecare zi. Acum am avut două și mortale amândouă. Mi s-a făcut părul măciucă atunci când am auzit că erau frați, mai mult, și gemeni identici. Mă obsedează gândul că, probabil, cineva de Sus a avut un cuvânt de spus în această nenorocire. Cel puțin n-au știut unul de celălalt, în momentul celui de-al doilea accident nu identificasem încă prima victimă”, a declarat ofițerul de poliție Marja-Leena Huhtala pentru „Reuters”. Un cititor al ziarului amintit, Linus Straegart, a sunat la redacție și a mai dezvăluit un „amănunt”: „Îi cunosc pe frați, am fost vecini în copilărie, în Ivalo. Tatăl lor a murit tot lovit de un camion în urmă cu 44 de ani. Tocmai coborâse de pe bicicletă să intre în curte”. (va urma)

1955: Maşina ucigaşă a actorului James Dean

556 30 3La 30 septembrie 1955, actorul american James Dean murea la numai 24 de ani într-un accident de mașină pe șoseaua californiană 466, în apropiere de Paso Robles, California, SUA. Automobilul său, un Porsche 550 Spyder, supranumit „Little Bastard” („Micul Ticălos”), a strâns, după accident, coinci- dență!, o mulțime de ghinioane.

  • Remorcat de la locul accidentului, când a ajuns la garajul unde trebuia expertizată, motorul s-a rupt de caroserie și a căzut pe un mecanic, căruia i-a zdrobit ambele picioare;
  • Același motor a fost cumpărat de un medic, care l-a pus în mașina sa de curse și a murit la scurt timp după aceea în timpul unei întreceri, în care un alt pilot a fost ucis în mașina sa, pe care era montată transmisia automobilului lui James Dean;
  • La trei zile după ce Porsche-ul lui James Dean a fost reparat, garajul respectiv a fost distrus de un incendiu;
  • Prezentată ca o curiozitate după câteva luni în Sacramento, mașina a căzut de pe postamentul pe care era urcată și a rupt șoldul unui adolescent;
  • În Oregon, trailerul pe care era transportată mașina s-a desprins de capul-tractor și a distrus un magazin;
  • În cele din urmă, în 1959, mașina s-a rupt, absolut misterios, fără nicio cauză evidentă, în 11 bucăți în timp ce era așezată pe patru suporturi de oțel.

„Nu este mare mirare dacă, în lunga curgere a timpului, în care destinele iau șerpuiri necontrolate încoace și încolo, numeroase coincidențe se vor ivi spontan“ (Plutarh, „Viețile paralele“, vol. II - Sertorius)