Main menu

header

557 20 1de Raluca Grinţescu

Grăsimea de pe abdomen nu doar că este inestetică și vă afectează încrederea în sine și deci calitatea vieții, dar este uneori corelată de medici cu proasta funcționare a anumitor organe interne. Așadar, trebuie să vă mobilizați să scăpați inteligent de depozitele de grăsime din această zonă, nu doar pentru creșterea ego-ului, ci pentru că, ignorând acest aspect, vă periclitați sănătatea. Yoga vine puternic din spate cu variante simple și eficiente, care pot fi practicate fără limită de vârstă, dar este important să înțelegeți că este necesar să vă concentrați și asupra alimentației, întrucât aceasta stă la baza clădirii unui corp armonios.

Dhanurasana

Poza arcului

În această postură, corpul ia forma unui arc, fapt ce contribuie la tonifierea şi creşterea flexibilităţii coloanei vertebrale. Pregătiţi-vă pentru efectuarea acestei posturi prin executarea unor exerciţii de încălzire. Ca şi în cazul multor exerciţii care necesită aplecarea spatelui, în momentul executării acestei posturi este extrem de important să protejaţi zona lombară. Acest lucru poate fi realizat prin înclinarea pelvisului şi ridicarea cutiei toracice, fapt ce contribuie la creşterea spaţiului intervertebral.

Tehnica de execuție: aşezaţi-vă pe covor pentru a oferi mai mult confort la nivelul oaselor șoldurilor, apoi staţi cu faţa în jos. Îndoiţi genunchii şi apucaţi gleznele cu mâinile. Simultan ridicaţi genunchii şi pieptul de pe sol. Atenţie, întrucât coloana vertebrală trebuie să fie extinsă în mod egal în toate zonele acesteia. Gâtul trebuie să fie ţinut drept şi extins, nu aplecat spre piept. Asiguraţi-vă că genunchii sunt depărtaţi, astfel încât să se încadreze în linia șoldurilor. Pe măsură ce progresați încercaţi să alipiţi picioarele, mai întâi la nivelul coapselor şi apoi genunchii. În momentul în care v-aţi însuşit această postură este recomandat să menţineţi câte opt secunde la fiecare repetare. Revenirea la poziţia iniţială se face prin coborârea într-un ritm lent a genunchilor, bărbiei şi umerilor spre covor. Repetați exercițiul de cel puțin cinci ori, cu o perioadă de relaxare de 15 secunde între fiecare. Începătorii nu trebuie să se aştepte să ridice genunchii şi pieptul prea mult de pe sol. Astfel, pe măsură ce gradul de flexibilitate al corpului creşte, este bine să încercaţi să creşteţi progresiv înălţimea ridicării. Persoanele care se confruntă cu următoarele condiţii medicale trebuie să evite această postură: hipertensiune sau hipotensiune arterială, migrene, insomnii, dureri severe de spate şi leziuni la nivelul gâtului; persoanele diagnosticate cu dureri severe ale spatelui, ulcer stomacal, afecţiuni la nivelul abdomenului sau hernie de disc este necesar să consulte un expert yoga înainte de a efectua această postură; persoanele care se confruntă cu afecţiuni ale inimii sau cu hipertensiune arterială nu trebuie să efectueze această postură fără acordul medicului specialist. Pe lângă faptul că arde grăsimea abdominală, postura arcului fortifică muşchii umerilor şi ai mâinilor, previne constipaţia, creşte nivelul de energie din organism, îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, pancreasului, a intestinului subţire şi a intestinului gros, îmbunătăţeşte circulația periferică, ameliorează durerile blânde de spate.