Main menu

header

559 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Rânca, Sinaia Parângului

Pe un drum de vis, Transalpina (DN67C), pornind din Țara Românească, de la Novaci, spre Mărginimea Sibiului transilvănean, prin munții Novaciului din masivul Parâng, dați peste o stațiune tânără (deși e datată din 1930). Este ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă și tinde să facă uitată „bătătorita” și aglomerata Vale a Prahovei. Deja vestită, Rânca se sumețește la 1.650 de metri altitudine, la poalele vârfului Păpușa (2.135 m), pe versantul sudic al Parângului, la 18,8 km de Novaci. Potențialul turistic este imens, lacurile glaciare Roșiile, Călcescu, Mija, Lacul Verde, lacurile de acumulare Vidra, Petrimanu și Galbenul din complexul hidrotehnic Lotru, piscurile Parângului precum Carja, Mândra, Stoienița, Setea Mare, Mohorul, Păpușa, Parângul Mare, păduri de mesteceni, stejari, frasini și brazi, aer puternic ozonat, sănătate curată, numai picioarele să vă țină în nenumăratele variante de drumeții montane. Dar nu vă faceți griji, dacă obosiți repede aveți unde vă odihni: oferta de hoteluri, vile, pensiuni și cabane crește de la un an la altul, acoperind toate pretențiile și... buzunarele.

Pârtii, de la începători la „extremi”

Iar oferta hibernală este cireașa de pe tort. 6 pârtii de schi amplasate pe muntele Corneșu și vârful Păpușa, cu acces facil și monitorizate în permanență de echipele bazei Savamont Rânca, plus o pârtie de săniuș special amenajată la intrarea în stațiune dinspre Novaci, în spatele Muzeului Civilizației Montane, alt punct de atracție prin unicitatea sa. Din centrul stațiunii pornește o pârtie pentru începători, dotată cu nocturnă, ce se termină sub vârful muntelui Corneșul de unde, peste culme, se face legătura cu alte pârtii, printre care una pentru avansați și una pentru nivel mediu. La intrarea în stațiune se găsește un baby-ski dotat cu nocturnă. Rânca este o zonă excelentă de freeride, fanii de snowboarding și schi extrem au un imens domeniu de off-piste, punctul central fiind reprezentat de Vârful Păpușa. Zăpada măsoară peste doi metri din decembrie până în aprilie, stratul de „pudră” fiind întreținut de precipitațiile dese sub formă de ninsoare.

Distanțe până la Rânca: 18,8 km de la Novaci, 25 de la Baia de Fier, 62,8 de la Târgu Jiu, 110,5 de la Râmnicu Vâlcea, 115,2 de la Sebeș, 120,7 de la Petroșani, 196 de la Sibiu, 272 de la București