Main menu

header

560 30 1de Silviu Ghering

TAIFASURI v-a prezentat în ultimele patru numere tot atâtea articole despre incredibilele coincidențe care au marcat viața omenirii, de la personalități istorice la oameni simpli, obișnuiți, ca oricare dintre noi. Unele amuzante, cele mai multe însă de-a dreptul înfricoșătoare, coincidențele sunt „fapte” certe, fără nicio îndoială, ale lumii înconjurătoare, de la începuturile ei până în zilele noastre. „O coincidenţă, privită din afară, nu e decât «curioasă». Trăită, e năucitoare, te îngheaţă”, scrie frumoasa și celebra prozatoare interbelică Cella Serghi în cel mai cunoscut roman al său, „Pânza de păianjen”. Cei care ați trăit pe pielea proprie coincidențe greu de imaginat o s-o credeți, ceilalți luați-o „pe încredere”, că știe ce spune. Argumente în plus, pe lângă cele din numerele anterioare, în rândurile următoare.

Moartea lui Bruce Lee, un adevărat mister

La 27 noiembrie 2015, celebrul actor, regizor și luptător de arte marțiale Bruce Lee ar fi împlinit 75 de ani. Mort în condiții misterioase la doar 32 de ani, pare să fi lăsat în urma sa un adevărat blestem, scrie „South China Morning Post”. Bruce Lee a fost întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do. Este considerat unul dintre cei mai influenți artiști de arte marțiale din secolul al XX-lea. Când a murit, la 20 iulie 1973, oficial din cauza unui edem cerebral (acumularea excesivă a apei în spațiul intra și extracelular al țesutului cerebral) provocat de o reacție negativă la un medicament luat contra unei dureri de cap, milioanele de fani ai săi au susținut că, de fapt, decesul a fost cauzat de o lovitură secretă primită cu ceva timp înainte, pe care o știu doar iniţiații, drept pedeapsă pentru că a transformat artele marțiale într-un show comercial și a divulgat din secretele sportului care ar fi trebuit să rămână un apanaj doar al chinezilor. Dincolo de scenariile fanteziste care apar în astfel de cazuri, un șir de coincidențe stranii sunt cu adevărat greu de explicat.

Blestemul familiei

560 30 2Părinții lui Bruce Lee au fost convinși că există un blestem asupra familiei. Bruce s-a născut în San Francisco în Anul Dragonului (1940) și la ora Dragonului (între 6:00 și 8:00). Părinții au pierdut un alt copil născut înaintea lui Bruce și s-au temut mereu că spiritele rele îl vor căuta și pe al doilea băiat. Tatăl său chiar a făcut publică această temere a sa.

Apoi un film biografic despre legenda lui Bruce Lee din 1993, „Dragonul: Povestea lui Bruce Lee”, a prezis moartea lui Brandon Lee, fiul actorului. Pelicula a apărut pe ecrane aproape concomitent cu moartea lui Brandon. Într-o scenă din film, eroul principal se luptă cu Dragonul Morții, iar acesta, brusc, se îndreaptă către fiul lui Bruce. O imagine arată și mormântul real al actorului, lângă care a fost înmormântat și fiul.

În fine, în ultimul film al lui Bruce Lee, „Jocul morții”, personajul pe care-l interpretează este ucis în timpul unui accident la filmări, exact cum s-a întâmplat în realitate cu Brandon. Care a murit la 28 de ani, în martie 1993, la finele filmărilor pentru „Corbul”. Echipa de filmare a realizat o scenă în care s-a decis să se folosească o armă fără consimțământul coordonatorului de arme, care a fost trimis acasă mai devreme în acea seară. Iar în loc de gloanțe oarbe, s-a „nimerit” să fie unul adevărat. Exact ca în „Jocul morții”. La vremea respectivă, oficial, s-a susținut că a fost un accident. Fanii susțin însă că a fost o crimă cu premeditare. Trupul lui Brandon a fost dus la Seattle, pentru a fi înmormântat alături de tatăl său, la cimitirul „Lake View”.

„Ghinionul” prizonierilor nordiști

În cursul Războiului de secesiune, un grup de prizonieri nordici a fost transferat cu trenul în lagărul din Salisbury, în Carolina de Nord. Unul dintre gardieni, un băiat de 17 ani, pe nume Beverly Tucker, îi supraveghea pe câţiva dintre prizonieri, care au şuşotit tot timpul călătoriei într-o limbă străină. S-a dovedit că ei vorbeau în dialectul cantonului lor elveţian natal şi că-şi puneau la cale evadarea. Cu ocazia unei opriri a trenului şi-au încercat norocul, însă s-au pomenit împresuraţi de baionetele întregii gărzi sudiste. Din nefericire pentru ei, fuseseră supravegheaţi de, probabil, singurul om din toată armata sudistă capabil să le înţeleagă dialectul: Beverly Tucker, care venise în America, împreună cu toată familia, exact din acel canton elveţian, unde se născuse și făcuse primii patru ani de școală.

Regăsire peste ani

În timp ce romanciera americană Anne Parrish cutreiera librăriile din Paris, în 1923, a găsit o carte care a fost una dintre preferatele copilăriei sale - „Jack Frost și alte povestiri”. A ridicat cartea cea veche și i-a arătat-o soțului său, povestindu-i de afecțiunea pe care o avea când era doar o copilă pentru tipăritura respectivă. Soțul a luat cartea, a deschis-o și, pe prima pagină, a găsit scris „Anne Parrish, 209 N. Weber Street, Colorado Springs, Colorado”. Era chiar cartea Annei!

Norocoșii uituci

În 1953, reporterul american de televiziune Irv Kupcinet era la Londra pentru a transmite încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. Într-unul dintre sertarele din camera sa de la Hotelul Savoy a găsit câteva obiecte pe care, identificându-le, a constatat că aparțineau unui bărbat numit Harry Hannin. „Întâmplător”, nu-i așa?, Harry Hannin - o vedetă a baschetului din faimoasa echipă Harlem Globetrotters - era un prieten bun al lui... Kupcinet. Asta nu-i totul însă, povestea mai are încă o „coincidență”. Doar două zile mai târziu, și înainte de a-i putea spune lui Hannin despre descoperirea norocoasă, Kupcinet a primit o scrisoare de la... Hannin. În care acesta îi scria că, în timp ce era cazat la Hotelul Meurice din Paris, a găsit într-un sertar o cravată cu un nume cusut pe partea interioară. Numele era Kupcinet.

Incredibil, dar adevărat

În 1975, în timp ce conducea o motoretă în Bermuda, un om a fost accidental lovit și ucis de un taxi. Un an mai târziu, fratele bărbatului a fost omorât în exact același mod. Conducând aceeași motoretă! Lovit de același taxi!! Condus de același șofer! Care ducea până și același pasager!

„Din păcate, oamenii cred prea puţin în coincidenţe. Ei sunt dispuşi mai degrabă să construiască teorii ezoterice extrem de complicate, pentru a evita admiterea unor coincidenţe. Eu, pe de altă parte, consider întotdeauna coincidenţele drept consecinţe inevitabile ale legilor probabilităţii, conform cărora lipsa unor coincidenţe neobişnuite este mult mai neobişnuită decât orice fel de coincidenţă“ (Isaac Asimov, scriitor de cărți științifico-fantastice de mare succes și excepțional de prolific )

Au murit în aceeaşi zi

560 30 3Viețile lui Thomas Jefferson și John Adams, doi dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, au fost „lovite” de coincidențe stranii. Jefferson a creat Declarația de Independență, arătându-i ciorne ale ei lui Adams. Care, împreună cu Benjamin Franklin, a ajutat la editarea și cizelarea ei. Congresul Continental a aprobat documentul pe 4 iulie 1776. În mod surprinzător, și Jefferson, și Adams au murit în aceeași zi, 4 iulie 1826. La exact 50 de ani de la semnarea Declarației de Independență.