Main menu

header

560 25 1de Silviu Ghering

„Strălucitorul geniu” înțelege orice român, că doar suntem „frați” de gintă latină cu italienii, dar cine e Ennio Morricone? La ce echipă joacă? Sau ce „mafiosi famiglia” patronează? Ori în ce filme s-a produs? Eee, aici ne apropiem de „subiect”. De filme. Ennio Morricone e un muzician. Un compozitor. Celebru. Imens. Genial. A „inventat” melodii și pentru Gianni Morandi, Rita Pavone, Mireille Mathieu sau Demis Roussos, dar mai ales a compus muzică pentru pelicule celebre. Pentru mai mult de 500 de filme și seriale! Dintre cele mai cunoscute. Ultimul... Nu, nu ultimul, să nu cobim, cel mai recent premiu este Globul de Aur luat în urmă cu nici două săptămâni pentru coloana sonoră a peliculei „Cei opt odioși” („The Hateful Eight”) a lui Quentin Tarantino. Și nu omiteți un „amănunt”: Ennio Morricone are 87 de ani...

A început cu... trompeta!

În dimineața zilei de 10 noiembrie 1928, la Roma, Libera Ridolfi Moricconi aducea pe lume al treilea dintre cei cinci copii ai săi, un băiețel botezat Ennio. Tatăl, Mario Morricone, era trompetist profesionist și de la el a moștenit fiul imensul talent de a „inventa” muzică. Talent dovedit încă de pe la 6 ani, când a compus primele sale melodii. Tatăl i-a fost primul profesor, el l-a învățat să „citească” muzica și să cânte la câteva instrumente. „Obligat” să aleagă trompeta, Ennio a intrat la numai 12 ani, în 1940, la Conservatorul Academiei Naționale din Santa Cecilia, într-un program de patru ani. L-a terminat în şase luni! A studiat trompeta, compoziția, muzica corală și tehnica dirijatului. A continuat să-și aprofundeze cunoștințele, dar în paralel cu studiul a compus pentru trompetă, pian, voce și... fanfară! După diploma de trompetist (cu nota 10, în 1946), a mai obținut și diploma pentru instrumentația de fanfară (cu 9, în 1952) și diploma pentru compoziție (cu 9,5, în 1954).

A continuat cu potpuriuri în stil american, jazz și pop

560 25 2Din 1953, Morricone a început să compună potpuriuri în stil american pentru o serie de emisiuni de radio. A continuat cu piese clasice „grave”, demonstrând astfel flexibilitatea sa componistică și eclectismul care va fi întotdeauna o parte integrantă a caracterului său. Multe compoziții orchestrale și camerale datează din perioada dintre 1954 şi 1959.

În 1956 a devenit principalul suport al familiei, cântând într-o formație de jazz și compunând melodii pop pentru serviciul de radiodifuziune italiană RAI. Angajat de televiziunea RAI în 1958, și-a dat demisia din prima zi la locul de muncă, atunci când i s-a spus că difuzarea muzicii compuse de angajați a fost interzisă de o regulă a companiei! De-a lungul carierei sale, Morricone a inventat melodii pentru mai mulți cântăreți pop, inclusiv Gianni Morandi, Jimmy Fontana, Rita Pavone, Catherine Spaak, Paul Anka, Amii Stewart, Milva, Mireille Mathieu și Demis Roussos.

În 1963 a compus, împreună cu Roby Ferrante, muzica pentru melodia „De fiecare dată” („Ogni Volta”), cântată de Paul Anka pentru prima dată în timpul Festivalului de la Sanremo în 1964. Sub conducerea dirijorului Ennio Morricone! S-au vândut peste 3 milioane de single-uri în întreaga lume, inclusiv 1 milion de exemplare numai în Italia.

A triumfat cu coloane sonore în filme celebre

Consacrarea internațională însă avea să i-o aducă muzica de film pe care o compunea încă din 1953, dar sub „aripa”, adică numele unor compozitori deja consacrați. În 1959 a făcut aranjamentul și a dirijat orchestra pentru filmul „Moartea unui prieten” („Morte Di Un Amico”), o dramă în regia lui Franco Rossi. Anul 1961 a marcat, de fapt, debutul său real, cu „Fascistul” („Il Federale”) al lui Luciano Salce.

Deși doar 30 dintre coloanele sale sonore „acompaniază” filme western, acestea sunt cel mai renumite. Stilul de compoziție a lui Morricone este cunoscut și recunoscut mai ales din westernurile „spaghetti”, gen „Cel bun, cel rău, cel urât” („Il Buono, il brutto, il cattivo”) sau „Undeva, cândva, în Vest” („Once Upon a Time in the West”), ambele regizate de Sergio Leone. Cu care a colaborat o lungă perioadă, începând din 1964. A scris muzica pentru toate filmele lui Leone, de la „Pentru un pumn de dolari” („Per un pugno di dollari”) până la „A fost odată în America” („Once Upon A Time In America”). Mari regizori precum Brian De Palma, Barry Levinson sau Bernardo Bertolucci s-au declarat onorați să lucreze cu „Il genio brillante” Ennio Morricone.

Decorat cu cel mai mare titlu de onoare al Italiei

La 13 octombrie 1956 s-a căsătorit cu Maria Travia, cu care trăia o poveste „d’amore” din 1950. Maria a scris versuri pentru piesele soțului său. Au trei fii și o fiică: Marco (1957), Alessandra (1961), dirijorul și compozitorul Andrea (Andrew) (1964) și regizorul Giovanni (1966). Ennio Morricone a trăit în Italia întreaga sa viață și nu și-a dorit niciodată Hollywoodul. Nu vorbește fluent engleza și a dat toate interviurile numai în limba sa maternă.

În 2006 a fost decorat cu „Ordine al merito della Repubblica Italiana” (OMRI): Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene, cel mai mare titlu de onoare al țării sale, acordat pentru „meritul achiziționat de către națiune” în domeniile literaturii, artelor, economiei, serviciilor publice și sociale, activități umanitare și filantropice și pentru serviciul lung și remarcabil în carierele civile și militare.

152 de soundtrack-uri a semnat în cariera sa Ennio Morricone

51 filme beneficiază de muzica lui Ennio Morricone

„Întâlnirea“ cu Sergiu Nicolaescu

Puțină lume știe că Ennio Morricone nu este străin nici de cinematografia românească. Genialul compozitor semnează mai multe piese folosite în pelicula „Întâlnirea” din 1982, regia Sergiu Nicolaescu, cu Ovidiu-Iuliu Moldovan, Ioana Pavelescu, Vladimir Găitan, Colea Răutu și... Sergiu Nicolaescu în rolurile principale. Inginerul de sunet al filmului a fost Anușavan Salamanian, care a mai colaborat cu Sergiu Nicolaescu și la coloana sonoră a altui hit filmat al regretatului regizor, „Nemuritorii”.

Gafa lui Tarantino

560 25 3Pe cât de original, pe atât de faimos, marele regizor Quentin Tarantino a „reușit” să facă o gafă monumentală la gala decernării Globurilor de Aur 2016. S-a urcat pe scenă să ridice premiul în numele lui Ennio Morricone și a dovedit că nu ştie mare lucru despre cel care a compus coloana sonoră a noului său film „Cei opt odioși” („The Hateful Eight”)! „Nu a câştigat niciodată un premiu în SUA, pentru niciun film”, a spus Tarantino pe scena de la Los Angeles. Uitând (!!!) că imensul compozitor italian a luat numeroase distincţii în America, printre care „doar” două Globuri de Aur pentru coloana sonoră a filmelor „Misiunea” („The Mission”, 1986, regia Roland Joffé, cu Robert de Niro, Liam Neeson, Jeremy Irons, Aidann Quinn) şi „Povestea pianistului de pe Ocean” („The Legend of 1900”, 1998, regia Giuseppe Tornatore, cu Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Mélanie Thierry, Bill Nunn). Ba mai mult, Ennio Morricone a primit și un Oscar onorific în 2007! Pentru întreaga carieră, pentru „contribuţia sa magnifică şi multilaterală adusă artei de a compune muzică de film”, fiind al doilea compozitor de muzică de film care primește acest premiu (după americanul Alex North).