Main menu

header

564 2 2de Silviu Ghering

Contele Hubert James Marcel Taffin de Givenchy s-a născut la 20 februarie 1927, într-o familie bogată de aristocrați din Beauvais, Franța. A devenit interesat de haine încă de la 10 ani, după ce a vizitat pavilionul de modă de la Expoziția Internațională din Paris. Odată ajuns acasă, a început să „devoreze” revista „Vogue”. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, pleacă la Paris și studiază la prestigioasa Școală de Arte Frumoase. Își face ucenicia la mai multe case de modă, și în 1952 își deschide primul său atelier și debutează cu doar câteva piese. Femeile din anturajul său sunt extaziate și îl încurajează să creeze o întreagă colecție. Și-a dorit să îmbrace toate femeile, atât pe cele din saloane, cât și pe cele de pe stradă. În 1954 este primul designer care scoate o linie de lux prêt-à-porter. Devine astfel preferatul celor mai bine îmbrăcate femei de pe planetă: Lauren Bacall, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, Grace de Monaco, Jacqueline Kennedy.

În 1953 o întâlnește pe Audrey Hepburn cu ocazia filmărilor pentru „Sabrina”. A creat toată garderoba purtată de actriță în film și au urmat 40 de ani de prietenie și de colaborare devenite legendare. Audrey devine ambasadoarea designerului atât pe stradă, cât și pe ecran. În 1957, o foloseşte pentru a-și promova primul său parfum, „L’Interdit”, iar succesul este fără precedent. Ajunge preferatul doamnelor și peste Atlantic. Silueta sa aristocratică se transformă în simbol al eleganței, iar colecția pentru bărbați „Gentleman Givenchy” din 1973 începe să fie piesa sa de rezistență. Pe parcursul anilor ’70 și ’80, brandul Givenchy s-a extins la nivel mondial în domenii variate, cuprinzând parfumuri, produse de îngrijire a pielii, bijuterii, încălțăminte.

În 1988, și-a vândut imperiul fashion companiei-gigant LVMH, care deţine și casele Dior, Lacroix, Kenzo și FENDI. A rămas în fruntea departamentului de creație până în 1995, când a părăsit în cele din urmă Casa de Modă ce-i poartă numele. S-a retras pe domeniul său „Le Jonchet” din afara Parisului. Este un renumit colecționar de antichități și artă modernă. După ce numele său a fost sinonim cu eleganța, calitatea și finețea stilului în modă timp de peste 50 de ani.