Main menu

header

565 25 2de Dana Purgaru

Oamenii de știință au făcut recent un anunț surprinzător. Aceștia spun că omenirea a intrat într-o nouă eră, numită Antropocen. Denumirea a fost aleasă datorită impactului pe care îl are activitatea umană asupra Pământului.

O perioadă complet diferită de celelalte

În urma cercetărilor pe care le-au realizat, specialiştii au ajuns la concluzia că activităţi precum mineritul sau testarea armamentului greu sunt responsabile pentru folosirea anuală a 57 de miliarde de tone de materii prime. Această cantitate este echivalentă cu de trei ori cantitatea sedimentelor transportate de râurile de pe Terra. Spre exemplu, se estimează că, până în momentul de faţă, oamenii au fabricat atât de mult ciment, încât pot acoperi întreaga suprafaţă a Terrei. De asemenea, se cunoaşte faptul că emisiile de dioxid de carbon, rezultate în urma activităţilor desfăşurate de om, cresc de 100 de ori mai rapid decât în oricare dintre perioadele din ultimii 800.000 de ani. „Antropocenul este o perioadă diferită faţă de epocile precedente, cum este cea a Holocenului, care a început în urmă cu 11.700 de ani. Diferenţa constă în faptul că toate aceste perioade sunt definite de procese naturale. În momentul de faţă, avem destule dovezi pentru a ne da seama că Holocenul va mai dura încă 50.000 de ani, fără intervenţia omului”, a declarat Will Steffen, profesor în cadrul Universităţii Naţionale din Australia.

Impactul omului asupra Terrei e fără precedent

Din cauza impactului uman pregnant, ce se resimte la nivel global, s-a estimat că mai bine de jumătate din suprafaţa de uscat a Terrei a fost transformată pentru a servi activităţilor oamenilor. Mai mult decât atât, oceanul planetar este afectat de prezenţa materialelor plastice, dar şi a altor poluanţi. De asemenea, spun oamenii de știință, nu numai înmulţirea rapidă a speciei umane, ci şi evoluţia tehnologiei şi creşterea economică influenţează modul în care evoluează Terra. De exemplu, în fiecare an este produs atât de mult plastic, încât am putea înveli întreaga planetă. În aceeaşi perioadă, prelucrăm o cantitate atât de mare de aluminiu, încât am putea acoperi cu ea întregul teritoriu al Australiei.