Main menu

header

576 30 1de Silviu Ghering

 Este greu de crezut că mai există cineva pe planeta Pământ care să nu știe cine este și cum arată cel mai faimos șoricel din toate timpurile, celebrul Mickey Mouse. Cu mănuși albe și pantaloni roșii, Mickey Mouse a devenit unul dintre simbolurile cinematografiei și culturii americane. „Tatăl” său, ca să nu spunem sec „creatorul” său, a fost „părintele” desenului animat, celebrul Walt Disney. Mickey „s-a născut” în timpul unei călătorii a lui Walt Disney cu trenul de la New York la Los Angeles, către o întrunire de afaceri ce viza obţinerea de fonduri pentru filmele sale. Trebuia să prezinte finanțatorilor un personaj care să impresioneze, aşa că s-a gândit la un... şoricel! Care trebuia, nu-i așa?, să fie cât se poate de vesel, de distractiv, de... haios! L-a „botezat” inițial Mortimer și nu purta încă mănuși albe și pantaloni roșii. Până la sfârşitul acelei călătorii cu trenul de-a... diagonala Americii, numele său s-a schimbat în Mickey la cererea lui Lillian, soţia lui Walt, care credea că numele Mortimer este prea pompos. Și aşa s-a născut o stea!

Primele cuvinte: „Hot dogs!”

Mickey Mouse a apărut pe peliculă pentru prima dată în 1928. La 15 mai, Walt Disney avea gata primul film cu șoricelul său, animația mută alb-negru „Plane Crazy”. Numai că n-a găsit un distribuitor cu care să bată palma pentru a duce pelicula pe ecranele cinematografelor, așa că debutul lui Mickey Mouse s-a amânat până pe 18 noiembrie 1928, când a avut premiera primul desen animat cu sunet sincronizat, „Steamboat Willie”, care a avut un succes imens. Mickey nu rostea, încă, niciun cuvânt, ci fluiera şi fredona un cântecel. Abia în mai 1929 Walt Disney îi va împrumuta propria voce, în filmul de animaţie „The Carnival Kid”, animatorul continuând să fie vocea şoricelului pentru următorii 20 de ani. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Jimmy MacDonald, Wayne Allwine şi de Bret Iwan. Primele cuvinte ale lui Mickey Mouse au fost „Hot dogs!”. Tipic americănesc, nu? Nu a durat mult până ce noul venit să devină faimos. Odată cu el au apărut multe alte personaje atât de îndrăgite: iubita sa Minnie Mouse, tălâmbii, dar atât de simpaticii căței Goofy și Pluto, impetuosul rățoi pus mereu pe... „rățoit” Donald Duck şi fermecătoarea sa pereche Daisy, plus multe, multe alte vedete marca Disney…

„Apropie popoarele şi culturile din toată lumea”

576 30 2De la debutul său, Mickey Mouse a devenit o personalitate internaţională al cărei succes a pus bazele fundaţiei financiare în urma căreia Walt Disney a făcut istorie. La 7 martie 1932, activitatea lui Disney a fost premiată cu un Oscar pentru crearea lui Mickey Mouse. În acel an, Walt Disney avea să producă 14 filme cu Mickey Mouse, stabilind un record rămas în istorie. Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, îi decernează, de asemenea, un premiu, considerând că Mickey „apropie popoarele şi culturile din toată lumea”. La 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse apare în primul său lungmetraj, musicalul de animaţie „Fantasia”, bazat pe poemul simfonic „Ucenicul vrăjitor” al renumitului compozitor Paul Dukas. Şoricelul lui Disney va apărea ulterior în lungmetrajele „Distracție și extravaganță” („Fun and Fancy Free” - 1947), „Cine vrea pielea lui Roger Rabbit” („Who Framed Roger Rabbit” - 1988) şi Dingo și Max” („Dingo and Max” - 1995).

„Toate aceste minunății au început datorită unui şoricel!”

În 1955, la 7 iulie, Mickey Mouse, devenit mascota studiourilor „Disney”, inaugurează primul parc tematic creat de Walt Disney, în Anaheim, California, SUA. Este de atunci personajul principal în „Disneyland”, întâmpinând vizitatorii şi fiind prezent la toate paradele naţionale. La 18 noiembrie 1978, în onoarea celei de-a 50-a aniversări, a devenit primul personaj de desen animat onorat cu propria sa stea pe „Hollywood Walk of Fame”. Unul dintre cele mai importante tributuri aduse lui Mickey Mouse a fost oferit de însuşi „papa” Walt Disney când, la prima sa emisiune televizată după deschiderea „Disneylandului”, celebrul regizor a spus: „Sper să nu pierdem din vedere un singur lucru… că toate aceste minunății care încântă copii, părinți și bunici deopotrivă, au început datorită unui şoricel!”.

Record de nominalizări la Oscar datorat „familiei”... Illuminati!

Walt Disney (5 decembrie 1901 - 15 decembrie 1966), inovator al filmului de animaţie şi fondator al studioului de producţie „Walt Disney Company”, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la 7 Premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la trofeele Academiei Americane de Film! S-a speculat în presa americană că această avalanșă de nominalizări ar fi fost efectul apartenenței lui Walt Disney la „familia” exclusivistă a „stăpânilor” din umbră ai lumii, misterioșii Illuminati, altfel de ce ar purta Mickey și Goofy mănuși albe?! Una peste alta, Illuminati ori nu, Disney şi echipa sa au creat unele dintre cele mai celebre filme din lume şi cele mai cunoscute personaje, inclusiv pe cel pe care majoritatea îl consideră alter ego-ul său, emblematicul Mickey Mouse.

Paternitate controversată?!

576 30 3Deși toată lumea îl consideră pe Walt Disney drept „tatăl” lui Mickey Mouse, sunt voci care susțin că acesta a avut doar ideea. Creatorul, cel care l-ar fi realizat, de fapt, pe cunoscutul şoricel, ar fi fost John Hench, un desenator american care a lucrat pentru compania „Disney” nu mai puţin de 65 de ani! O viață de om pe care unii nici măcar nu o apucă în totalitate...

John Hench s-a născut la 29 iunie 1908, în Cedar Rapids din statul american Iowa şi a murit la 5 februarie 2004, la Burbank, în California. Şi-a început cariera ca scenarist, dar a trecut repede în lumea desenelor animate, care „m-au cucerit total și irevocabil pentru că m-au lăsat să copilă- resc toată viața”. A avut ocazia, astfel, să lucreze direct la realizarea efectelor speciale, dar a fost şi regizor a numeroase pelicule.

John Hench şi Walt Disney nu aveau în comun doar pasiunea pentru desene animate, ci se spune că semănau şi fizic foarte mult. De altfel, când John se afla într-un parc tematic „Disney”, numeroşi vizitatori îi cereau autografe şi îl rugau să facă fotografii împreună crezând că l-au întâlnit pe celebrul Walt Disney!

Din viaţa de familie a celui de-al doilea „tată” al lui Mickey Mouse se ştie doar că a fost însurat o dată şi că, împreună cu soţia sa, era „devotat” zeului hindus Ramakrishna...

130 de filme de animaţie produse de Studiourile Walt Disney îl au personaj principal pe simpaticul Mickey Mouse